Γεώργιος Βιζυηνός
«Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»

ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ - ΧΑΝΙΑ

PRESENTATION

Θεατρική πρεμιέρα

Γεώργιος Βιζυηνός
«Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»

12, 13, 14, 20, 22, 23 Ιουλίου 2024

Θέατρο Κυδωνία
στα Χανιά

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει τον Ιούλιο, μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Νύχτες Ιουλίου 2024 για έξι μόνο βραδιές, το αριστουργηματικό ρομαντικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», σε μορφή θεατρικής παράστασης και σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει την Παρασκευή 12 Ιουλίου. Η παράσταση συνίσταται σε έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στον εκπάγλου ομορφιάς λόγο του μεγάλου συγγραφέα Βιζυηνού, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον ηθοποιό Γιώργο Ραϊλάκη, και στις μουσικές συνθέσεις στο πιάνο του Νίκου Περάκη, που συνοδεύουν και σχολιάζουν τα δρώμενα μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον που υποβάλλει τις άρρητες πτυχές του κειμένου.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία και αισθητική Μιχάλη Βιρβιδάκη, κοστούμια Αιμίλιου Καλογερή, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Στον χειρισμό φωτισμού και ήχων είναι η Ελευθερία Κιαχίδου και βοηθός σκηνοθέτη ο Αλέξανδρος Ντοκάκης. Το έργο ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιώργος Ραϊλάκης, ενώ στο πιάνο ζωντανά επί σκηνής θα βρίσκεται ο Νίκος Περάκης με δικές του μουσικές συνθέσεις.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγέλα Καστρινάκη, σε κείμενό της που έγραψε ειδικά για την παράσταση του έργου από τον θίασό μας συνοψίζει την υπόθεση του διηγήματος: «Πόσο χιούμορ δεν έχει αυτό το διήγημα! Κι όμως το θέμα του είναι απολύτως τραγικό - και ακόμα τραγικότερη η ιστορία του δημιουργού του, η ιστορία που κρύβεται κάτω απ' τις γραμμές.

Ένας Έλληνας σπουδαστής στη Γερμανία, στη Γοτίγγη, δεν αντέχει τον βαρύ χειμώνα και βήχει, βήχει. Τον κουράρει ένας γιατρός, που είναι ταυτόχρονα γιατρός και μιας κοπέλας, ψυχασθενούς, έγκλειστης στο ψυχιατρείο. Ο σπουδαστής μας που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, πηγαίνει μια φορά να συναντήσει τον γιατρό του στο ψυχιατρείο και τρέμει μπας και είναι κι ο ίδιος υποψήφιος για θεραπεία εκεί...

Η κοπέλα είναι μια ουράνια κόρη, γαλανομάτα και ξανθομαλλούσα, που έχει υποστεί σοκ από ερωτική απογοήτευση. Αφού την ακούν να τραγουδάει και να παραπονείται για την εγκατάλειψη που υπέστη, την αφήνουν να χτυπιέται, την άμοιρη, στους τοίχους του από καουτσούκ θαλάμου της.

Εντωμεταξύ ο φοιτητής μας πάει να ξεκαλοκαιριάσει ψηλά στο βουνό, πλάι σε έναν φίλο του μεταλλειολόγο που σκάβει στις σήραγγες. Αλλά το καλοκαίρι τελειώνει αμέσως με το που φτάνει στο βουνό, και ο βαρύς χειμώνας των κορυφών κλείνει τους δυο φίλους μες στο σπίτι. Ο φίλος, ο Πασχάλης, γίνεται ολοένα και πιο μελαγχολικός, ώσπου εξομολογείται στον έκπληκτο συνομιλητή του την ιστορία του με μια πανέμορφη και πάναγνη Γερμανίδα, Κλάρα στο όνομα, που την εγκατέλειψε επειδή δεν ήθελε να την μιάνει, προσφέροντάς της τον ήδη μεταχειρισμένο εαυτό του, αυτόν που είχε φθαρεί κάποτε στην Αθήνα λόγω της σχέσης του με μια χαμηλής υποστάθμης γυναίκα, μια Ευλαλία. Φυσικά γίνεται σαφές ότι η ψυχασθενής και η Κλάρα είναι το ίδιο πρόσωπο.

Δεν περνάει πολύς καιρός και ο Πασχάλης πεθαίνει από καρδιακή προσβολή μέσα στις σήραγγες. Πεθαίνει την ίδια ώρα περίπου που και η αγαπημένη του ξεψυχά στο ψυχιατρείο. Κι οι δυο φεύγουν από τον παρόντα κόσμο με την ελπίδα πως θα συναντηθούν στο επέκεινα, στον άλλο κόσμο (...)».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η παράσταση του διηγήματος του Βιζυηνού «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας» είναι μεν ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων ΝΥΧΤΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, όμως λόγω της πυκνής και υποβλητικής ψυχολογικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί ο λόγος του συγγραφέα, θα παρουσιάζεται στο κλιματιζόμενο κλειστό θέατρο Κυδωνία και όχι στον ΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ του, που φιλοξενεί όλες τις υπόλοιπες φετινές εκδηλώσεις. Αν λάβει κανείς υπόψη του τα καυτά προγνωστικά των μετεωρολόγων για το φετινό καλοκαίρι ίσως τελικά η επιλογή αυτή να αποδειχθεί καλύτερη και για άλλους λόγους.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα:

www.theatro-kydonia.gr

25 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

INFO

ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ
Υψηλαντών 12, Χανιά
τηλ. 2821092395
(χάρτης)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
14 € γενική είσοδος
10 € φοιτητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr

(οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +5% επί της τιμής του εισιτηριου)

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και τα εκτυπώνετε, ή τα αποθηκεύετε σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η αίθουσα κλιματίζεται

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
28210-92395

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΜΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 099810901
ΔΟΥ: Α' ΧΑΝΙΩΝ
ΕΔΡΑ: ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 12 - 73135 - ΧΑΝΙΑ

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS - SELECT EVENT
 • Saturday 20 July 2024, 21:00 Γεώργιος Βιζυηνός
  «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»
  ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ - ΧΑΝΙΑ TICKETSAvailability:    
 • Monday 22 July 2024, 21:00 Γεώργιος Βιζυηνός
  «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»
  ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ - ΧΑΝΙΑ TICKETSAvailability:    
 • Tuesday 23 July 2024, 21:00 Γεώργιος Βιζυηνός
  «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας»
  ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ - ΧΑΝΙΑ TICKETSAvailability:    
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ