Duende Duet | Δημήτριος Μελάς, 'Αλτο Σαξόφωνο - Μυρτώ Ακρίβου, Πιάνο

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

PRESENTATION

Duende Duet
Δημήτριος Μελάς, Άλτο Σαξόφωνο
Μυρτώ Ακρίβου, Πιάνο


ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 | ΩΡΑ 20:30

Το ντουέτο Duende συστάθηκε το 2017 και αποτελείται από δύο μουσικούς - καθηγητές σαξοφώνου και πιάνου, μέλη σπουδαίων ορχηστρών και σχημάτων της Αθήνας. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου από τη σύγχρονη εργογραφία του σαξοφώνου όπως των E. Schulhoff, J. Leleu, M. Markowski, P. Iturralde,  F.Say.


To συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού τόσο οι δεξιοτεχνικές όσο και οι ερμηνευτικές του απαιτήσεις διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών. Αποτελεί δε ένα πρωτότυπο μουσικό μωσαϊκό των διαφορετικών πολιτισμών που αναδεικνύουν την ποικιλόμορφη εκφραστικότητα των μελωδικών ήχων του σαξοφώνου και του πιάνου στον 20ό και 21ο αιώνα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Erwin SCHULHOFF (1894-1942): Hot (Jazz) Sonate  (1930) 
Jeanne LELEU  (1898-1979): Dance Nostalgique (1970)
Michael  MARKOWSKI  (1986): Unfamiliar Territory  (2012)
Pedro ITURRALDE  (1929-2020) : Suite Hellenique  (1994)
Fazil SAY   (1970 ): Suite  (2014)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

            O Erwin Schulhoff ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη μουσική σκηνή των αρχών του 20ού αιώνα. Οι διώξεις και ο εξοστρακισμός του από τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές τον οδήγησαν στη λήθη για κάποιο διάστημα, αν και τις τελευταίες δεκαετίες ανακαλύφθηκε εκ νέου η εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του. Εμπνεύστηκε απΆ την  Jazz, το Dada , την ατονική μουσική και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Στην Hot-Sonate διακρίνεται η επιρροή της τζαζ, όχι μόνο μέσω της χρήσης του σαξοφώνου ως σόλο οργάνου, αλλά και  μέσω των ρυθμών και των αστραφτερών αρμονιών. 
            Η Jeanne Leleu ήταν Γαλλίδα πιανίστα και συνθέτης. Γεννήθηκε στο παλιρροϊκό νησί  Saint-Michel στην Νορμανδία. Ο πατέρας της ήταν διευθυντής φιλαρμονικής μπάντας και η μητέρα της δασκάλα πιάνου. Σπούδασε στο Conservatoire de Paris και ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το  Ma mere lΆ oye του M. Ravel. Έλαβε το πρώτο βραβείο Grand Prix de Rome το 1923 με την καντάτα Beatrix. Εκτός από έργα ορχηστρικής και μουσικής δωματίου συνέθεσε επίσης προσβάσιμα κομμάτια όπως αυτός ο νοσταλγικός χορός για άλτο σαξόφωνο και πιάνο.
            O Αμερικανός Michael Markowski, συνθέτης της τηλεοπτικής σειράς The X-Files, διακρίνεται για το εκλεπτυσμένο προγραμματικό συνθετικό του στυλ που συμπληρώνει τη διάθεση και το συναίσθημα της σκηνής με ωριμότητα και ευαισθησία. Στο Unfamiliar Territory επιχειρεί να αφηγηθεί μια σύντομη ιστορία για έναν Αμερικανό τουρίστα σε άλλη χώρα. Για αυτόν το ξένο ωστόσο, οι περιπέτειες δεν διαδραματίζονται στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης του Παρισιού, αλλά στον φανταστικό κόσμο του film-noir. Η μουσική σύνθεση παραγγέλθηκε το 2012 από τον σαξοφωνίστα Christopher  Charbonneau και ονομάστηκε 3 Sketches. Το Duende Duet θα ερμηνεύσει το έργο σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
           Ο σαξοφωνίστας Pedro Iturralde ήταν ένας απΆ τους πιο αξιοσέβαστους Ισπανούς συνθέτες - ερμηνευτές. Ξεκίνησε τις σπουδές του όταν ήταν 9 ετών. Το 1949 συνέθεσε το πιο γνωστό του έργο -La Pequena Czarda- και το 1967 ηχογράφησε το θρυλικό Jazz Flamenco με την συμμετοχή του Paco de Lucia. Ως συνθέτης πειραματίστηκε με τη συνδυασμένη χρήση της Ethnic και Jazz μουσικής και έτσι κατάφερε να εμπλουτίσει τη δική του συνθετική προσέγγιση μέσω των διάφορων εθνικών στυλ και ιδιωμάτων που συνάντησε στα ταξίδια του. Στην Suite Hellenique αντανακλάται χαρακτηριστικά αυτή η επιρροή των ελληνικών παραδοσιακών χορών σε συνδυασμό με την Jazz μουσική. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Γάλλο σαξοφωνίστα Claude Delangle.
         O διεθνούς φήμης πιανίστας Fazil Say συνέθεσε ένα έργο εξαιρετικής δεξιοτεχνίας που αποτελείται από 6 μέρη για άλτο σαξόφωνο και πιάνο. Έγραψε τη σουίτα το 2014 με παραγγελία του Ιάπωνα σολίστ σαξοφώνου Nobuya Sugawa και την παρουσίασαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Τόκιο. Τα μέρη είναι εμπνευσμένα από την ανατολική και δυτική μουσική, ρυθμούς, χορούς, φολκλόρ κ.ά. και συντέθηκαν σε Modal και Atonal χαρακτήρα. Ο συνθέτης έχει δηλώσει πως πιστεύει ακράδαντα ότι η μουσική τέχνη θα αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ δυτικών και ανατολικών πολιτισμών, μεταμορφώνοντάς τους. Το Duende Duet θα ερμηνεύσει το έργο σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. 

INFO

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

Ιπποκράτους 41, Αθήνα
2103634000
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
10€ Γενική είσοδος
5€ Μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
τηλεφωνικά: 2107234567
online: www.ticketservices.gr

E-TICKET

Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΑΒΕΕΤΕ
ΑΦΜ: 094079082
ΔΟΥ: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ