Will Tomorrow, I Wonder, Be Cloudy or Clear?

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

’λλοι χώροι

Will Tomorrow, I Wonder, Be Cloudy or Clear?

Τραγούδια του Τόρου Τακεμίτσου
  • 18, 19 Ιουν 2022

Παραγωγή της Εναλλακτική Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Εσωτερικός κήπος (αίθριο) Επιγραφικού Μουσείου
(Τοσίτσα 1)

Ώρα έναρξης: 20.30

Eίσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Σχεδιασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, το μοναδικό αυτό αστικό μνημείο μεταμορφώνεται σε ζωντανό έργο τέχνης που συνδιαλέγεται με τον συναρπαστικό κόσμο του Ιάπωνα συνθέτη.

 

Τα τραγούδια του Τόρου Τακεμίτσου αποτελούν μια ελάχιστα προβεβλημένη πτυχή της εργογραφίας του έξω από τα σύνορα της πατρίδας του. Γραμμένα για παραστάσεις μουσικού θεάτρου, τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, εντυπωσιάζουν με την υβριδική, παιγνιώδη αισθητική τους, ένα κράμα μπλουζ, τζαζ, μιούζικαλ και japonais επιρροών.

Εκεί που η Ανατολή κλείνει το μάτι στη Δύση, τα σύνορα αμβλύνονται και η μουσική του Τακεμίτσου μας πλημμυρίζει με τη μοναδική αίσθηση οικειότητας, εγγύτητας, επικοινωνίας με την τέχνη και την κοινωνία που μόνο οι σπουδαίες δημιουργίες μπορούν να προκαλέσουν.

Το Duo Hedi (η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης) προσεγγίζει τη μουσική αντλώντας έμπνευση από τις πολυσχιδείς αναφορές του συνθέτη. Το αμερικανικό σινεμά, τα εισαγόμενα ουίσκι, οι διαφημίσεις της Coca-Cola, ο Ουώλτ Ντίσνεϋ, τα σπιρίτσουαλ, η ευρωπαϊκή ποπ, οι ταινίες του Κουροσάβα, ο Λευκάδιος Χερν, οι κερασιές, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνθέτουν το τραγουδιστικό σύμπαν του δημιουργού, γοητευτικό και συχνά προβοκατόρικο. Ο ίδιος ο Τακεμίτσου δήλωνε: «Έγινα μουσικός εξαιτίας του πολέμου κι εξαιτίας του τέλους του, αποζητώντας έτσι ακατάπαυστα, βασανιστικά, την ελευθερία».

Το εικαστικό ντουέτο VASKOS (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) επιχειρεί να γεφυρώσει τον δυτικό μοντερνισμό του 20ού αιώνα με πρακτικές που απηχούν την ιαπωνική ευαισθησία, μέσα από την έμφαση στις έννοιες της πτύχωσης, του δεσίματος, της εύσχημης χωροθέτησης των αντικειμένων.

Μέσα σ’ ένα δωμάτιο, όπως μέσα σε μια μεγάλη πόλη ή σε μια αυλή, διπλώνω κι αναδιπλώνω τις πτυχώσεις του καιρού. Αναρωτιέμαι το αύριο αν θα φέρει σύννεφα ή καθαρό ουρανό… Ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου, προσπαθώ να ακούσω τις διαθέσεις μου, ταΐζω τα χρυσόψαρα της μνήμης μέσα στη γυάλα, όπως στη μέσα δεξαμενή του Εθνικού Κήπου. Με πήγαιναν βόλτα εκεί όταν ήμουν παιδί. Τώρα τραγουδώ για ένα αβέβαιο καλοκαίρι. Δεν μπορώ να πιαστώ από κάτι σταθερό. Όλα ανοιγοκλείνουν σαν εικόνες ενός επιπλέοντος κόσμου. — VASKOS

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τοσίτσα 1 - Αθήνα
(χάρτης)

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικό Κέντρο
2130885700

Είσοδος ελεύθερη - Απαιτείται προκράτηση

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services

Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
18, 19 Ιουνίου 2022

Ώρες παρουσιάσεων: 20.30

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ