Ιάννης Ξενάκης
Ο ήχος που γεννήθηκε από μια έκρηξη της Ιστορίας

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

PRESENTATION

mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

Ιάννης Ξενάκης:
Ο ήχος που γεννήθηκε από μια έκρηξη της Ιστορίας

Mουσικές διασταυρώσεις επί σκηνής

Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα "Άρης Γαρουφαλής"

Κυριακή 18 Δεκέμβρη, ώρα 20.00

Καθώς το "Έτος Ξενάκη" οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του πολυδιάστατου συνθέτη, αρχιτέκτονα και στοχαστή, κατά τον μήνα που υπήρξε ο πιο καθοριστικός της προσωπικής του διαδρομής: τον Δεκέμβρη της "Μάχης της Αθήνας".

Ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001) πρωτοστάτησε, ως γνωστόν, σε μία καλλιτεχνική επανάσταση, γεφυρώνοντας τη μουσική με τα μαθηματικά, τους πειραματισμούς του 20ού αιώνα με την αρχαιοελληνική σκέψη. Συμμετείχε, όμως ως νέος (και αυτό δεν θα πρέπει να αποσιωπάται) και σε ένα λαϊκό αντιστασιακό κίνημα με επαναστατικά χαρακτηριστικά, που η συντριβή του διαμόρφωσε τη δύσμορφη φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα "Δεκεμβριανά" υπήρξαν για τον Ξενάκη του "Λόχου Μπάιρον" η στιγμή του βαρύτατου τραυματισμού του στα Εξάρχεια, ο προάγγελος του κατοπινού αναγκαστικού εκπατρισμού του με μια θανατική καταδίκη στην πλάτη και συνολικά η ιστορική καμπή της διάψευσης των προσδοκιών της πρωτοπόρας γενιάς του.

Για το mέta, που προγραμματικά διασταυρώνει τη γλώσσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με αυτήν του πολιτικοθεωρητικού επιχειρήματος, η ολόπλευρη προσέγγιση της ζωής και του έργου του Ιάννη Ξενάκη αποτελεί ευκαιρία να στοχαστούμε εκ νέου τα σημεία συνάντησης της τέχνης με την τεχνολογία, της διανοητικότητας με την αισθητική απόλαυση, της μουσικής τόλμης με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό, της "πρωτοπορίας" και της "λαϊκότητας", έξω από εργαστηριακές ή μουσειακές περιχαρακώσεις.

Με την πεποίθηση ότι ο Ξενάκης μπορεί να "συνομιλήσει" με σύγχρονα ρεύματα, που ξεκινούν από την πειραματική μουσική και φθάνουν μέχρι τη ραπ, επιχειρούμε μια πρωτότυπη "συνάντηση επί σκηνής", στην εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, στην άιθουσα "Άρης Γαρουφαλής" Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19), με την συμμετοχή των Παύλου Αντωνιάδη, Ορέστη Καραμανλή, Γεωργίας Σπυροπούλου και MC Yinka, σε επιμέλεια Μάκη Σολωμού.

Είσοδος: 5 ευρώ

Προπώληση: ticketservices.gr

Το πρόγραμμα

Πρώτο μέρος:

"Τα Δεκεμβριανά και ο τραυματισμός του Ξενάκη". Προβολές και αφηγήσεις με τους Ορέστη Καραμανλή και Μάκη Σολωμό.

Διαδραστικό μουσικό δρώμενο του Ορέστη Καραμανλή βασισμένο στο πρόγραμμα GENDYN του Ιάννη Ξενάκη.

Δεύτερο μέρος:

Ευρυάλη (1973) του Ιάννη Ξενάκη. Στο πιάνο ο Παύλος Αντωνιάδης.

Ευρυάλη με αυξημένες εικόνες (προβολή).

Error (the pianist), απόσπασμα, από την Γεωργία Σπυροπούλου

[Άτιτλο] από τον MC Yinca

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές

Οι συντελεστές:

Παύλος Αντωνιάδης: Πιανίστας και μουσικολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Στρασβούργου-IRCAM, ερευνητής στο EUR-ArTeC του Πανεπιστημίου Paris 8. Ασχολείται με την σύγχρονη πειραματική μουσική και την ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων στην εκτέλεση και διδασκαλία της τέχνης.

Ορέστης Καραμανλής: Συνθέτης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Sonic Arts Research Centre του Μπέλφαστ. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκερασμό των ακουστικών οργάνων με το laptop, την αλγοριθμική σύνθεση και τον σχεδιασμό ήχου για πολυκάναλα συστήματα.

Μάκης Σολωμός: Μουσικολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris 8. Ειδικεύεται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη και του Τέοντορ Αντόρνο και ασχολείται με θέματα μουσικής οικολογίας. Συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού (εκδ. "Αλεξάνδρεια", Αθήνα 2008).

Γεωργία Σπυροπούλου (Georgia Spiropoulos): Συνθέτρια, διευθύντρια ορχήστρας και multimedia artist εγκατεστημένη στο Παρίσι. Σπούδασε μεταξύ άλλων στο IRCAM και την EHESS και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Το έργο της περιλαμβάνει συνθέσεις για μουσικά και φωνητικά σύνολα, ηλεκτροακουστική και μικτή μουσική, μουσικό θέατρο και οπτικο-ηχητικές installations.

MC Yinka (Μανόλης Αφολάνιο): Μουσικός, DJ, MC, Ηθοποιός. Ιδρυτικό μέλος των χιπ-χοπ συγκροτημάτων "Αδιάσπαστη Ουσία" και "Παράγοντες". Μέλος των συγκροτημάτων Street Buzz, Dr.Votkanini και Imam Baildi και Direct Connection. Δημιουργός των μουσικών project Urbanix και Fuzics.

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

Ιδρύθηκε το 2020, ως διεθνής, ταυτοχρόνως ερευνητικός και πολιτιστικός οργανισμός, συνδεόμενος με το κόμμα ΜέΡΑ25, το ευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή (Progrressive International), με στόχο τη χαρτογράφηση χειραφετησιακών εναλλακτικών στην παρούσα μετακαπιταλιστική δυστοπία. Έχει πραγματοποιήσει ημερίδες, καλλιτεχνικές περιοδείες ("mέta-μπουλούκι"), ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλες δράσεις, ενώ εγκαινίασε ειδική εκδοτική σειρά στις εκδόσεις "Τόπος".

INFO

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα 106 75
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
5€ - οικονομική ενίσχυση mέta

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 4% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΜέΤΑ - ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΑΦΜ: 996787536
ΔΟΥ: Δ' ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Μαυρομματαιων 15, Αθήνα, 10434

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ