CHÓRES on stage

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

PRESENTATION

Εναλλακτική Σκηνή

Μουσικό θέατρο

CHÓRES on stage

Σοφοκλής, Παπαδιαμάντης, Μποστ
  • 04 Ιουν 2022

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης 20.30 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Tο γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με δύο νέα προγράμματα που επικεντρώνονται αντίστοιχα στο θέατρο και τη μουσική και θα παρουσιαστούν στις 4 και 5 Ιουνίου 2022.

Το πρώτο πρόγραμμα, CHÓRES on stage (4/6), περιλαμβάνει μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού για το θέατρο (Αντιγόνη του Σοφοκλή και Μήδεια του Μποστ), έργα που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση (ως work-in-progress) στη μεταγραφή τους για το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES, καθώς και μια πολυφωνική αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Έρως - ήρως σε διδασκαλία και σκηνοθεσία του Γιώργου Ματζιάρη και μουσική σύνθεση της Σιμέλας Εμμανουηλίδου.

Στο δεύτερο, αμιγώς συναυλιακό, πρόγραμμα CHÓRES in concert (5/6) θα παρουσιαστεί μια πολυσυλλεκτική ανθολογία από χορωδιακά έργα των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Νίκου Κυπουργού, Μάρθας Μαυροειδή, 'Aλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, 'Aγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη, στην πλειονότητά τους πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών.

 

CHÓRES on stage - Πρώτο μέρος

Η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, βασισμένη στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, γράφτηκε το 2016 για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του Στάθη Λιβαθινού και τιμήθηκε με το Βραβείο Μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου για την περίοδο 2015/16. Η μουσική για τη Μήδεια του Μποστ είναι η πρώτη μουσική του συνθέτη για το θέατρο και γράφτηκε το 1999 για την παράσταση του έργου από την Ομάδα Θεάτρου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγίας Παρασκευής σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεγαΐτη. Η από κοινού παρουσίαση της μουσικής των δύο έργων δεν επικεντρώνεται στο τραγικό ζεύγος Αντιγόνης-Κρέοντα, ούτε στην επιβλητική μορφή της (κατά Μποστ) Μήδειας και την κωμική διαμάχη της με τον Ιάσονα. Αντίθετα, η έμφαση δίνεται στη διαπραγμάτευση των τρικυμιωδών βασιλικών διαμαχών από τον γενικό πληθυσμό. Κατασκευαστικά, η διαδοχή των δύο έργων δημιουργεί μια φόρμα όπου το τραγικό και νηφάλιο πρώτο μισό αντισταθμίζεται από το ζωηρό και διασκεδαστικό δεύτερο μισό, που επιτελεί έτσι τη λειτουργία ενός είδους «σατυρικού (σατιρικού;) δράματος».

Οι μεταγραφές των έργων για το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES και η παρούσα ενορχήστρωση έγιναν ειδικά για τη συναυλία και παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση ως έργο εν προόδω (work-in-progress). Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στις Εριφύλη και Νίκη Μαρωνίτη για τη δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης της μετάφρασης της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τον Δημήτρη Μαρωνίτη, καθώς και στους Γιάννη Μποσταντζόγλου και Θαλασσινή Βοσταντζόγλου για τη δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του κειμένου της Μήδειας του Μποστ.

 

CHÓRES on stage - Δεύτερο μέρος

Με την πολυφωνική αφήγηση του περίφημου διηγήματος Έρως - ήρως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γραμμένου το 1897, ο σκηνοθέτης Γιώργος Ματζιάρης επιχειρεί τη δημιουργία μιας σκηνικής «ωδής στον έρωτα», όπως είναι ο υπότιτλος της δουλειάς του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις υποκριτικές ικανότητες των μελών του φωνητικού συνόλου. Χάρη σε απλές, χειροποίητες σκηνικές λύσεις, οι CHÓRES μετατρέπουν την Εναλλακτική Σκηνή σε βάρκα απειλούμενη από τη μανία της θάλασσας για να αφηγηθούν με τα σώματα και τις φωνές τους την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα του ναύτη Γιωργή για τη νεαρή Αρχοντώ, ενώ αποσπάσματα από γνωστά τραγούδια των Μιχάλη Σουγιούλ και Αλεξίας Χρυσομάλλη συμπλέκονται με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σιμέλας Εμμανουηλίδου. «Τι είναι η αγάπη; Να θέλεις να είσαι με κάποιον και να μην τολμάς; Να μη μπορείς να τον κρατήσεις απ' το χέρι και να του πεις «πάμε κι όπου μας βγάλει»; Είναι αγάπη να νιώθεις ότι δεν σ' αγαπούν; Είναι αγάπη να ελπίζεις μέχρι το τέλος; Είναι αμοιβαία η αγάπη ή μπορεί να υπάρξει ακόμη κι όταν δεν είναι;», σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Ματζιάρης.

 

 

CHÓRES

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES (κόρες) αποτελεί ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2017, ως απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Μαρίνας Σάττι με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, με στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση. Οι CHÓRES πλέον αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, συνεργάζονται με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους και σκοπός είναι το σύνολο να εξελιχθεί σε μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης, που να ευνοεί την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρύτητα και κοινωνική αντίληψη. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Σαμαρά, Τσαλαχούρη, Μπαλτά, αλλά και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Οι CHÓRESσυνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη της έχουν λάβει μέρος στις παραστάσεις Μήδεια του Νίκου Κυπουργού, Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Έξοδος: 'Aνοιξη, Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας, Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά. Το 2020 το σύνολο CHÓRES έκανε την πρώτη του περιοδεία με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ενώ το 2021, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, παρουσίασε τη μουσική παράσταση EΞΙ σε μουσική σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή.

 

Η εκδήλωση «CHÓRES ON STAGE / CHÓRES IN CONCERT» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 ('Aξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
footer

CHÓRES on stage - Πρώτο μέρος

Χαράλαμπος Γωγιός
Αντιγόνη
(2016)
Μουσική για την τραγωδία του Σοφοκλή
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργική συνεργασία: Έλσα Ανδριανού

Μήδεια (1999)
Μουσική για το θεατρικό έργο του Μποστ
Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Συνεργασία στην ενορχήστρωση: Λίνα Ζάχαρη

Βασίλης Δημακόπουλος (βαθύφωνος)

Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES

Νατάσσα Αργυράκη, Σωτηρία Γεωργίου, Δήμητρα Γιακουμάκη, Μαρία Γκιώνη, Ματίνα Γλένη, Μαρίνα Δατσέρη, Πάττυ Δεδουσοπούλου, Μαρία Δελαπόρτα, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Νίκη Ιωακειμίδου, Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Μαρία Καραμάνη, Αναστασία Καραχρήστου, Ελένη Κιλινκαρίδου Σίστη, Νάνσυ Κλαμπάτσα, 'Aριελ Κράρουπ, Βερονίκη Κρικώνη, Ελευθερία Λουπασάκη, Φανή Λύκου, 'Aννα Μαρία Μαύρου, Έλενα Μεγγρέλη, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Μάρω Μουζάκη, Βάσω Ντεβέ, Σίσσυ Ορφανίδη, Δάφνη Παγουλάτου, Ειρήνη Πετράκη, Ινώ Πικιώνη, Μαρία Σαρέλη, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Γκουίντο ντε Φλάβιις (σαξόφωνο, φωνή)
Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά)
Φρίξος Μόρτζος, Μαριλένα Σουρή (πιάνο, αρμόνιο, τσελέστα)

 

CHÓRES on stage - Δεύτερο μέρος

Έρως - ήρως
[Μια ωδή στον έρωτα]
Μια πολυφωνική αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Διδασκαλία, σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης
Μουσική σύνθεση: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Ακούγονται επίσης τα τραγούδια «Στο μουράγιο» (μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ, στίχοι: Χρήστος Γιαννακόπουλος) και «Η?λιος» (μουσική, στίχοι: Αλεξία Χρυσομάλλη)
Κατασκευή σκηνικού: Αλέξανδρος Συρογιαννούλης, Ειρήνη Πετράκη

Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES

Σωτηρία Γεωργίου, Πάττυ Δεδουσοπούλου, Εβελίνα Κανελάκη, Νεφέλη Καραλέκα, Βερονίκη Κρικώνη, 'Aννα Μαρία Μαύρου, Χριστίνα Μπλιούμπα, Νικολίνα Ντίνου, Ειρήνη Πετράκη, Εύη Σαραντάκου

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία φωνητικού συνόλου CHÓRES: Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου
Οργάνωση παραγωγής φωνητικού συνόλου CHÓRES: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

 

 

Φωτογραφία: Τζίνα Σκανδάμη

INFO

Greek National Opera

Advance Sales
Stavros Niarchos Foundation
Cultural Center (SNFCC)
09.00 - 21.00 every day

Call Center
(+30)2130885700

Online Orders
Online booking is powered by Ticket Services.

E-Ticket
Tickets purchased online are downloaded in PDF format and canbe either printed or stored to a mobile device, so that they can be checked during admission.

Contact Information
How to get to GNU at SNFCC:
https://www.nationalopera.gr/en/how-to-get-here

Terms and conditions

TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ