CROSSING the LIGHTbridge

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ - ΠΛΥΦΑ

PRESENTATION

CROSSING the LIGHTbridge

 

 Μία υβριδική, site specific butoh performance

[Yuko Kaseki + Kriton Beyer + Vicky Filippa]

Ένα ζωντανό ηλεκτρικό πείραμα με τον ήχο, το φως και την κίνηση

 

Για δύο μόνο, ξεχωριστές παραστάσεις:

 Μπάγκειον, Παρασκευή 26/04, ώρα 21:30 
ΠΛΥΦΑ, Σάββατο 27/04, ώρα 21:30

Γενική είσοδος 17 , μειωμένο 15 

(Πακέτο ειδικής προσφοράς και για τις δύο παραστάσεις)

Η διεθνούς φήμης performer και χορογράφος του butoh, Υuko Kaseki, έρχεται στην Αθήνα μαζί με τον avant-garde συνθέτη, μουσικό και performer Kriton Beyer μετά από πρόσκληση της performer και χορογράφου Βίκυς Φίλιππα και της ομάδας της Quantum Body Athens Butoh Dance Group.

Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απρίλη, δύο εμβληματικοί εναλλακτικοί χώροι της Αθήνας (Ξενοδοχείο Μπάγκειον και βιομηχανικό πάρκο ΠΛΥΦΑ) μεταμορφώνονται σε μία ζωντανή ηχητική, φωτιστική και κινησιολογική εγκατάσταση με κεντρικό στοιχείο τον μεταμοντέρνο ιαπωνικό χορό Butoh σε μία ατμόσφαιρα απόκοσμη και δονήσεις σε ρυθμούς πρωτόγονους αλλά και ηλεκτρικούς με DIY μουσικά όργανα, live electronics και real time responsive lighting.

Οι δύο εγκαταστάσεις και παραστάσεις θα είναι διαφορετικές καθώς εμπνέονται και τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τα ταυτοτικά στοιχεία που κάνουν τους δύο χώρους ξεχωριστούς.

Οι τρεις καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν τη σχέση ήχου, φωτός και κίνησης βάσει του butoh, καθώς και τα φαινόμενα (δια)συνδέσεων, μετάδοσης και μεγιστοποίησης των αισθήσεων σκοπεύοντας στην συναισθησία - χτίζοντας ζωντανά, μια γέφυρα, συνισταμένη δύναμη όλων αυτών των στοιχείων, όχι μόνο για να την περάσουν οι ίδιοι, αλλά για να (προ)καλέσουν το κοινό να διασχίσει αυτή τη γέφυρα μαζί τους.

Στην βιωματική performance "CROSSING the LIGHTbridge", θα χρησιμοποιηθούν χειροποίητα μουσικά όργανα κατασκευασμένα από τον Kriton Beyer. Με το παίξιμο του κύριου οργάνου του, του daxophone - ενός ξύλινου ηλεκτρικού πειραματικού μουσικού οργάνου - ο Kriton ελέγχει μεγάλο αριθμό λαμπτήρων, σωλήνων φθορισμού και προβολέων σε πραγματικό χρόνο, οι οποίοι συνδέονται με ένα ειδικά ανεπτυγμένο με ιδιοκατασκευή σύστημα ελέγχου του φωτός.

Εδώ, δείγμα από τη δουλειά τους: https://kritonbeyer.com/enlightenment/

Με την ευγενική χορηγία της: Senatsverwaltung für Kultur und Gesellschaftlichen Zusammenhalt, Berlin

ΣΧΕΤΙΚΑ LINK
  1. enLIGHTenment - an experiment on Sound, Light & Physical Vibrations
  2. enLIGHTenment
  3. FLICKER @ the Kühlspot Social Club

Ο Kriton Beyer είναι Ελληνογερμανός μουσικός και συνθέτης, ο οποίος -ως ερμηνευτής και αυτοσχεδιαστής- δουλεύει κυρίως με το αρμόνιο και το νταξόφωνο. Σπούδασε μουσικολογία στην Ελλάδα όπου συνεργάστηκε με διάφορα τοπικά μουσικά σχήματα καθώς και μουσικούς όπως τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Φλώρο Φλωρίδη. Το 2004 μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου ασχολήθηκε έντονα με την αυτοσχεδιαστική μουσική σκηνή της πόλης.

Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς όπως τους Phil Minton, Audrey Chen, Steve Noble, Fred Lonberg-Holm, Axel Dörner, Liz Kosack, Kresten Osgood, Tristan Honsinger, Tomomi Adachi, Richard Scott, Willi Kellers, Matthias Bauer, Antonis Anissegos, Olaf Rupp, Alexei Borisov, Els Vandeweyer, Harri Sjöström, Nicola Hein και Liz Allbee, χορευτές όπως την Yuko Kaseki και εικαστικούς καλλιτέχνες όπως την Akiko Nakayama. Ο Kriton Beyer ίδρυσε την «FRAGMENTATION ORCHESTRA», είναι μέλος του τρίο ηλεκτροακουστικής μουσικής «Uproot» και των συγκροτημάτων «Redox Reaction» και FDBK EXPT.

Στη δουλειά του με το αρμόνιο, ο Kriton Beyer χρησιμοποιεί τόσο τον φυσικό ήχο του οργάνου και τις «παραδοσιακές» τεχνικές παιξίματος καθώς και προετοιμασίες, αντικείμενα και εκτεταμένες τεχνικές παιξίματος, ενώ το παίξιμό του στο νταξόφωνο χαρακτηρίζεται από μια πολύ προσωπική μουσική και ηχητική αισθητική και αντισυμβατική τεχνική παιξίματος, που μερικές φορές υποστηρίζεται και από τη διακριτική χρήση ηλεκτρονικών. Ως αυτοσχεδιαστής μουσικός, έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται συνήθως από εννοιολογικότητα.

Ο Kriton Beyer έχει επίσης σχεδιάσει και αναθέσει το μουσικό λογισμικό CinePrompt®, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για χρήση για ζωντανή μουσική παράσταση και ζωντανή ηχογράφηση σε ταινίες.

Ο Kriton Beyer επιμελείται και διαχειρίζεται επίσης τη σειρά συναυλιών και τη δισκογραφική εταιρεία "THE PROCRUSTEAN BED", αφιερωμένη στην Πειραματική & Αυτοσχεδιαστική Μουσική.

www.kritonbeyer.com


Η Yuko Kaseki είναι σκηνοθέτιδα, χορογράφος, δασκάλα και χορεύτρια Butoh από την Ιαπωνία με έδρα στο Βερολίνο. Η καλλιτεχνική της έρευνα επικεντρώνεται στην αναζήτηση μέσων που ενώνουν το πνευματικό με το φυσικό και κάθε μέρα εκπαιδεύει την αντίληψή της για να βρίσκει σημεία τομής μεταξύ του ασυνήθιστου και του οικείου. https://www.cokaseki.com/

Σπούδασε χορό Butoh και Performing Art στο HBK Braunschweig με τον Anzu Furukawa και χόρεψε στην παρέα της Dance Butter Tokio και Verwandlungsamt το 1989-2000.

Tο 1995, η Yuko Kaseki και ο Marc Ates ίδρυσαν την εταιρεία χορού cokaseki. Το cokaseki είναι ένα σύνολο για παραστατική έρευνα γύρω από τον χορό, τις εικαστικές τέχνες και την πειραματική μουσική σε ζωντανές εκδηλώσεις και αυτοσχεδιασμούς σε θέατρο, γκαλερί, χώρο συγκεκριμένου χώρου και ταινία... Από τότε διάφορα μέλη έχουν συμμετάσχει στην ομάδα σε διαφορετικούς ρόλους και αλλάζοντας δημιουργικές ευθύνες. Έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες σε πολυάριθμα διεθνή έργα με ερμηνευτές όπως οι Christine Bonansea, Sherwood Chen, Megumi Eda, Shinichi Iova Koga, 4RUDE, Minako Seki, Lisa Stertz, Valentin Tszin, Teo Vlad, μουσικοί όπως οι Antonis Anissegos, Kriton Beyer, Audrey. Chen, Contagious, Kirikoo Des, Axel Dörner, Echo Ho, Emilio Gordoa, miu, Nguyễn + Transitory, Yasumune Morishige, Olaf Rupp, Tot Onyx, Sasha Pushkin, SEQUOIA, Kazuhisa Uchihashi, Xenon, και εικαστικοί καλλιτέχνες όπως ο Nikhil Chopra,
Morvarid K, Sarane Lecompte, Arata Mori, Justin Palermo, Chiharu Shiota, Peter Zach και άλλοι.

Παραστάσεις σόλο και συνόλου, συνεργασίες και αυτοσχεδιασμοί πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, Γεωργία, Τουρκία, Ρωσία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Κορέα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ινδία, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, Χιλή, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Αυστραλία , και των ΗΠΑ.

Αυτά τα έργα είναι συσσωρεύσεις ποιητικών και ζωντανών εικόνων που ενσωματώνουν το πνεύμα του Butoh και η ερμηνεία της στοχεύει να αντικατοπτρίζει την ύπαρξη του ανοίκειου.

Το έντονο ενδιαφέρον της για το σπάσιμο των ορίων της σωματικής έκφρασης, οδηγεί σε συμπεριληπτικά έργα με μικτούς καλλιτέχνες όπως Theatre Thikwa (Βερολίνο), Roland Walter (Βερολίνο), Sung Kuk Kang (Σεούλ), Zan-Chen Liao (Ταϊπέι).

Η Yuko Kaseki παίζει και διοργανώνει τη σειρά αυτοσχεδιασμού «AMMO-NITE GIG» (τόμος 1-48 και συνεχίζει) με διεθνείς ερμηνευτές και μουσικούς από το 2004.

Υποψηφιότητες/Bραβεία:

- Το "Ame to Ame" κέρδισε την "Καλύτερη Ερμηνεία Συνόλου" και προτάθηκε για "Καλύτερη Χορογραφία", - "Καλύτερη Σύνθεση", "Καλύτερο Εικαστικό Σχέδιο", Βραβείο Χορού Isadora Duncan 2004 στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.
- Η συνεργασία "c(H)ord" με την inkBoat έλαβε το "Out standing Achievement in Performance-Company", Βραβείο χορού Isadora Duncan 2009 στο Σαν Φρανσίσκο, Η.Π.Α.
- Το "Tooboe" ήταν υποψήφιο για "Εξαιρετική Παραγωγή", Τα Βραβεία Dora Mavor Moore 2007 στο Τορόντο του Καναδά.
- «To» Συνεργασία με Tableau Stations υποψήφιο για «no-ballet, International Dance Competition 2012», Ludwigshafen, Γερμανία.
- "Let My Fish Loose" υποψήφιο για "no-ballet, International Dance Competition 2007", Ludwigshafen, Γερμανία
- Το "Kudan" ήταν υποψήφιο για το "Toyota Choreography Award 2004" στο Τόκιο της Ιαπωνίας.


Η Βίκυ Φίλιππα είναι χορεύτρια,χορογράφος και δασκάλα του butoh, από τις λίγες εκπροσώπους του είδους στην Ελλάδα. Από το 2008 μέχρι σήμερα ασχολείται εντατικά διδάσκει συστηματικά, σκηνοθετεί και χορογραφεί, παρουσιάζοντας έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διοργανώνει σεμινάρια και παραστάσεις με διεθνείς καλλιτέχνες και δασκάλους του είδους με τους οποίους έχει συνάψει αρκετές σημαντικές συνεργασίες.

Έχει σπουδάσει, μεταξύ πολλών άλλων, με τους δεξιοτέχνες του είδους: Yumiko Yoshioka, Valentin Tszin, Koseki Sumako, Yuko Kaseki, Sainkho Namtchylac, Atshushi Takenouchi, Katsura Kan, Imre Thormann, Espartaco Martinez κ.α.

Το 2015 ίδρυσε την ομάδα παραστατικών τεχνών Quantum Body Ahens Butoh Dance Group, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια κοινότητα butoh στην καρδιά της Αθήνας, μετρώντας πάνω από 40 μόνιμα μέλη και είναι μία από τις μαγαλύτερες butoh ομάδες παγκοσμίως. Είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που με τις δράσεις της προσπαθεί να μεταδώσει τις ριζοσπαστικές πρακτικές και την αισθητική του butoh και να φέρει το ελληνικό κοινό σε μεγαλύτερη επαφή με το είδος, ενώ χτίζει γέφυρες συνεργασίας με ξένους καλλιτέχνες. Όραμά της είναι να συνεισφέρει στην εναλλακτική σκηνή της Αθήνας δημιουργώντας ένα νέο λεξιλόγιο, κινησιολογία, υποκριτική και ομιλία που ονομάζεται «κβαντικό σώμα». Η ομάδα υποστηρίζεται από τα μέλη της και από τους ανθρώπους που την ακολουθούν στις δράσεις της.

Τέλος, έχει σπουδάσει μαθηματικά, αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον κλάδο της Βιοπληροφορικής και είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

https://www.instagram.com/quantum_body/


 Φωτογραφίες:
Udo Siegfriedt, Dieter Hartwig, Bernd Kumar, Gil Coujeira


Διοργάνωση:

Παραγωγή:
Ε.Γ.Ε.Μ. ΑΜΚΕ

 

INFO

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Μπάγκειον
Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα 105 52
(χάρτης)

Σάββατο 27 Απριλίου 2024
ΠΛΥΦΑ
Κορυτσάς 39, Αθήνα 104 47
(χάρτης)

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
17€ κανονικό
15€ μειωμένο

ΠΑΚΕΤΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
30€ κανονικό και για τις δύο
26€ μειωμένο και για τις δύο

Ισχύει για ταυτόχρονη αγορά στην ίδια συναλλαγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας.

Είσοδος άνω των 13 ετών.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΑΛΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 997192864
ΔΟΥ: ΣΥΡΟΥ
ΕΔΡΑ: ΓΑΛΗΣΣΑΣ - ΣΥΡΟΣ, 841 00

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ