Liquid Junctions: MEDITERRANEA 19 Young Artists Biennale - School of Waters x ARTWORKS

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

 • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
 • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
 • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

H ARTWORKS, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεργάζεται με την Μπιενάλε Νέων Δημιουργών - MEDITERRANEA 19 School of Waters, διοργανώνοντας δράσεις με τίτλο Liquid Junctions. Οι δράσεις αυτές είναι μέρος του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Digital Swamp, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα της Μεσογείου, ενεργοποιώντας συζητήσεις γύρω από τις θεματικές της Μπιενάλε. 

 Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 19.00, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε με στόχο τη διάχυσή της σε άλλες πόλεις της Μεσογείου, η ARTWORKS πραγματοποιεί δημόσια εκδήλωση στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας τους SNF ARTWORKS Fellows που έχουν επιλεχθεί να λάβουν μέρος στη Μπιενάλε (Ιώνιαν Μπισάι, Εύα Παπαμαργαρίτη, Βαλίνια Σβορώνου και Χαρά Στεργίου). Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί DJ lecture της Χαράς Στεργίου, performative ανάγνωση από την Quinn Latimer και παρουσιάσεις των έργων των Εύα Παπαμαργαρίτη, Βαλίνια Σβορώνου, Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρης Τσίγκανος).

Η MEDITERRANEA 19 School of Waters, από τις 15 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Σαν Μαρίνο τα έργα 70 καλλιτεχνών από 21 χώρες της Μεσογείου. Η MEDITERRANEA 19 School of Waters φαντάζεται τη Μπιενάλε ως ένα συλλογικό εργαλείο για την αποδόμηση των στερεοτύπων που προέρχονται από την ευρωκεντρική ερμηνεία της περιοχής της Μεσογείου, εστιάζοντας στην υλική και συμβολική φύση του νερού, από γεωπολιτική αλλά και οικολογική οπτική. Πρόκειται για μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε εκ νέου τη ρευστότητα που κατέστησε τη Μεσόγειο έναν πολύμορφο τόπο συνύπαρξης μορφών ζωής και διαδικασιών παραγωγής γνώσης. 

 Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εστιάζουν στη σχέση οικολογίας και φεμινισμού. Αντλούν έμπνευση από τη μυθολογία, την επιστημονική φαντασία, τη νεότερη ιστορία και μέσα από το πρίσμα των πολύπλοκων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αμφισβητούν την ανθρώπινη υπεροχή και επανεξετάζουν τους τρόπους παραγωγής γνώσης. 

 

Η διεπιστημονική πρακτική της Χαράς Στεργίου επικεντρώνεται στο σημείο συνάντησης της επιστημολογικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Tα DJ Lectures της Στεργίου είναι υβριδικές αφηγηματικές τεχνικές για την μετάδοση ιστοριών, γεωγραφιών και ταυτοτήτων που βασίζονται στην μη-τοπικότητα και μπορούν να θεωρηθούν ως "ραδιοφωνικά γεγονότα αποκλίνουσας εθνομουσικολογίας".

Η Εύα Παπαμαργαρίτη χρησιμοποιεί time-based μέσα, τυπώματα και δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ψηφιακού χώρου και υλικότητας. Η Παπαμαργαρίτη επικεντρώνεται στις έννοιες της ρευστότητας, της κίνησης, της μεταμόρφωσης, της εμπλοκής μεταξύ σωμάτων και του ίχνους που αφήνουν καθώς επιπλέουν, βυθίζονται, διασκορπίζονται, μέσα και έξω από το νερό.

Το έργο του καλλιτεχνικού διδύμου Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρης Τσίγκανος), συνδυάζοντας την επιτόπια έρευνα και το εικαστικό βίντεο, επικεντρώνεται στην ανίχνευση και την ανάδειξη ιστοριών κοινωνικής, πολιτικής και οικολογικής δικαιοσύνης που αγνοούνται από την κυρίαρχη αφήγηση ή αλλοιώνονται από αυτή. Περιλαμβάνει τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο γίνονται αντιληπτές μέσα σε νέα αφηγηματικά πλαίσια.

Η Βαλίνια Σβορώνου δουλεύει χρησιμοποιώντας ως μέσα, μεταξύ άλλων, το κείμενο, την κινούμενη εικόνα, τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, τις έντυπες εκδόσεις και τη γλυπτική. Λαμβάνοντας υπόψη την έμφυλη διάσταση του βλέμματος, η καλλιτέχνιδα, παίζει με τα όρια παρατηρητή και παρατηρούμενου. Χρησιμοποιώντας αναφορές από την λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και την μυθολογία, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ενθύμησης και διήγησης ιστοριών μέσα από μη κυρίαρχες οπτικές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η προσκεκλημένη κριτικός και ποιήτρια Quinn Latimer θα κάνει performative αναγνώσεις με βάση το έργο της The Samos Lecture (Like a Woman: Essays, Readings, Poems). Σε μια σύνθεση μεταξύ της σελίδας του βιβλίου και της ζωντανής performance, η Latimer εξετάζει ζητήματα γενεαλογίας και επιρροής, επισφάλειας και προνομίου του χώρου δράσης καθώς και φεμινιστικών οικονομιών γραφής, ανάγνωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζει επίσης το έργο βίντεο How to Move Like the Ocean (Liquefaction, Lubrication & Expansion in Twelve Easy Steps) που δημιούργησε σε συνεργασία με την Temitope Ajose-Cutting, το 2020. Οι καλλιτέχνιδες θέτουν μια σειρά ερωτημάτων. Σε περιόδους απομόνωσης, Τι μας λείπει; Πώς μαθαίνουμε; Τι είναι ένα σώμα και τι είναι ένα σώμα νερού;

 

Καλλιτέχνες: Εύα Παπαμαργαρίτη, Χαρά Στεργίου, Βαλίνια Σβορώνου, Latent Community
Καλεσμένη ομιλήτρια: Quinn Latimer
Επιμέλεια - συντονισμός δράσεων: Πάνος Γιαννικόπουλος, Αγγελική Τζωρτζακάκη

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. 

 

Παρασκευή 04/06, 19:00 - 22:00

ΘΟΛΟΣ

Η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα δοθεί δωρεάν σε περιορισμένο αριθμό θεατών, με προκράτηση θέσης.

 

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.
Οι προεγγραφές κράτησης θέσης ανοίγουν την Πέμπτη 27/05 στις 10.00.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

 

Σημεία προπώλησης δελτίων εισόδου:

 • ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services 
 • τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00.
 • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης 30 λεπτά νωρίτερα.
 • Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
 • Η ηλεκτρονική κράτηση είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας δελτίων εισόδου στον χώρο της εκδήλωσης.
 • Όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ
 • Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.
   

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

 

Η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών - MEDITERRANEA 19 School of Waters διοργανώνεται με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée (Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου) και της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο (Κρατική Γραμματεία για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο, Πολιτιστικές Υπηρεσίες και Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο). Θα φιλοξενηθεί στο Σαν Μαρίνο από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021 και θα φέρει κοντά νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. 

 Επικεφαλής επιμελητές: Alessandro Castiglioni, Simone Frangi

Επιμελητική ομάδα: Ντενίζ Αραούζου, Giulia Colletti, Πάνος Γιαννικόπουλος, Giulia Gregnanin, Θεόδουλος Πολυβίου, Αγγελική Τζωρτζακάκη, Νικόλας Βαμβουκλής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος Εκδήλωσης
Θόλος

Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ημερομηνία εκδήλωσης
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ώρα έναρξης: 19.00

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.
- ηλεκτρονικά: www.snfcc.org
- ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr

E-Tickets
Την ημέρα της εκδήλωσης θα πρέπει να επιδείξετε το δελτίο εισοδου σας σας, είτε εκτυπωμένο είτε σε ηλεκτρονική μορφή (παρακαλούμε να αποθηκεύσετε το pdf στο κινητό σας).

Σημαντικές πληροφορίες

 • Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει εως 2 θέσεις.
 • Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00
 • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης 30 λεπτά νωρίτερα.
 • Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
 • Για την ασφάλειά σας είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 • Η ηλεκτρονική κράτηση είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας δελτίων εισόδου στον χώρο της εκδήλωσης.
 • Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000

Έναρξη κρατήσεων

- Η ηλεκτρονικη κράτηση θέσεων ξεκινά την Πέμπτη 27/5 στις 10:00

Όροι προεγγραφής
(κάντε κλικ εδώ)


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ