Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη
'Eνωση Ελλήνων Μουσουργών

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
  • 22, 23 Μαΐου 2024

Συναυλία

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

YPPO RGB GR

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

logo1_tagline_RGB.jpg

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής 

DEH-energo-blueblack-1H.png

 

 Istotopos_adamis_logo.png

 

 

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη και μουσικολόγο Μιχάλη Αδάμη (1929-2013), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 22 και 23 Μαΐου 2024, στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα του Μιχάλη Αδάμη και άλλων καταξιωμένων σύγχρονων συνθετών, καθώς και την ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών αποτίοντας φόρο τιμής στον πρωτοπόρο δημιουργό.

Στην πρώτη συναυλία (22/5) θα παρουσιαστούν τα έργα του Μιχάλη Αδάμη Προσχήματα και Παίγμα, καθώς και τα έργα των φιναλίστ του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής.

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (23/5) περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου του Μιχάλη Αδάμη Μεταλλικά γλυπτά ΙΙΙ καθώς και έργων των συνθετών Χρήστου Αναστασίου, Ανδρέα Μνιέστρη, Ιωσήφ Παπαδάτου και Ελένης Σκάρκου. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής. Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου του Μ. Αδάμη Τρίπλοκον για σαξόφωνο και μαγνητοταινία, που θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Ζέρβας. Πριν από τη συναυλία, θα προηγηθεί ημερίδα (στις 19.00) με αναφορά στη συμβολή του Μιχάλη Αδάμη στην ηλεκτρονική μουσική. Συμμετέχουν οι Θανάσης Αδάμης, Αναστασία Γεωργάκη, Θανάσης Ζέρβας, Θοδωρής Καραθόδωρος, Απόστολος Λουφόπουλος, Ανδρέας Μνιέστρης, Δώρα Παναγοπούλου και Ιωσήφ Παπαδάτος.

«Η αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής περιπέτειας του Μιχάλη Αδάμη. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται από τη γόνιμη επαφή του με την ηλεκτρονική μουσική. Πράγματι, τα ηλεκτρονικά έργα του συνθέτη δεν αποδεικνύουν μονάχα ότι οι ηλεκτρονικοί ήχοι είναι δόκιμοι για την πραγμάτωση των μουσικών του ιδεών, αλλά πως είναι ταυτόχρονα ικανοί να αναζωογονήσουν τη μουσική του σκέψη και να διεγείρουν την αντίληψή του στη σύνθεση γενικότερα. Ο Αδάμης κατορθώνει αδιαμφισβήτητα να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ηλεκτροακουστικό ηχητικό τοπίο με ξεκάθαρο αισθητικό στίγμα στη σύγχρονη έντεχνη μουσική δημιουργία. Με ξεχωριστή εκλέπτυνση εξερευνά την υφή και σμιλεύει τα ηχοχρώματα, εξασφαλίζοντας με περίτεχνο τρόπο την ισορροπία ανάμεσα σε ετερογενείς ηχητικές πηγές. Τα ηλεκτρονικά έργα του Μιχάλη Αδάμη προάγουν τη βασική σκέψη και την καταστατική αρχή που τα χαρακτηρίζουν: την ενθουσιώδη συναλλαγή της μουσικής ιδέας με τη μουσική πράξη σε μια καινοτόμο αντίληψη για τον μουσικό ήχο και τη διαμόρφωσή του σε όλα τα στάδια της σύνθεσης», σημειώνει ο μουσικολόγος και συνθέτης Θοδωρής Καραθόδωρος.

 

 

 Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:

 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30

Πρόλογος από τον Ιωσήφ Παπαδάτο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Μιχάλης Αδάμης: Προσχήματα (1964)

6 έργα των προκριθέντων του Διαγωνισμού Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής - Ηλεκτρονικής Μουσικής «Μιχάλης Αδάμης»

Το αλεξίπτωτο που έπεσε στην αυλή, η μάνα μάς το έραψε φουστάνια Κώστας Χαλιάσας 
Dii Manes Διαμαντίνα Βραχλιώτη 
Τραύματα Γιάννης Γαλίτης 
Inflection Point Νίκος Κανελάκης 
Digital Litany Αθανάσιος Κουμεντέρης
Svoures Βίκτωρ Μαστέλα 
 

Μιχάλης Αδάμης: Παίγμα (1976)

 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
Ώρα έναρξης ημερίδας: 19.00
Ώρα έναρξης συναυλίας: 20.30

Ημερίδα: Συμμετέχουν οι Θανάσης Αδάμης (υιός του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη), Αναστασία Γεωργάκη (Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας - Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Ζέρβας (συνθέτης - σολίστ σαξοφώνου - Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Θοδωρής Καραθόδωρος (μουσικολόγος - συνθέτης), Απόστολος Λουφόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου), Ανδρέας Μνιέστρης (Καθηγητής Σύνθεσης Ηλεκτρονικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου), Δώρα Παναγοπούλου (συνθέτρια - μουσικός εκπαιδευτικός), Ιωσήφ Παπαδάτος (Καθηγητής Μουσικής Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου - Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών).


Συναυλία:

Μιχάλης Αδάμης: Μεταλλικά γλυπτά ΙΙΙ (1972)
Χρήστος Αναστασίου: Prudentia, έργο 145 (2024) για ηλεκτροακουστική μεικτή μουσική και κουαρτέτο εγχόρδων σε δύο μέρη
Ανδρέας Μνιέστρης: Ελεύθεροι συνειρμοί: ζούνγκλα... (2013)
Ιωσήφ Παπαδάτος: ... an eternal shaping of the moment (2024)
Ελένη Σκάρκου: Κάθαρσις (2024)

* Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του προκριθέντος έργου.

Μιχάλης Αδάμης: Τρίπλοκον (2009) για σοπράνο και άλτο σαξόφωνο (ένας ερμηνευτής) και μαγνητοταινία - πρώτη παγκόσμια εκτέλεση
Θανάσης Ζέρβας (σαξόφωνο)

 

 

 

Με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία και στήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
 
Ιστότοπος: adamiscompetition.gr

 

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ