Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Κυριακή των Βαΐων

Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • 28 Απρ 2024

Στις 21.30

FLM_LOGOS_GR.jpg

 

 

«Καὶ λαβὼν τὸ σῶμα ὁ Ἰωσὴφ ένετύλιξεν αὐτὸ σινδόνι καθαρᾷ, καὶ ἔθηκεν αὐτὸ έν τῷ καινῷ αὐτοῦ μνημείῳ ὃ έλατόμησεν έν τῇ πέτρᾳ...»

- Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. κζ', στιχ. 59-60

 

Οι καταξιωμένοι αρχιμουσικοί και πιανίστες Κωνσταντίνος Καρύδης και Νίκος Λαάρης συνεργάζονται και πάλι μετά από καιρό, παρουσιάζοντας μια επιλογή ελληνικών έργων για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα εμπνευσμένων από τη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Οι δύο ερμηνευτές σταχυολογούν τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς του παρελθόντος: ο Νίκος Σκαλκώτας συνθέτει για τη θρησκευτικότητα το «Andante religioso», ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνθέτει για τον μοναχισμό τη Βεατρίκη -μουσική που θα συμπεριλάβει στην όπερά του Αδελφή Βεατρίκη- και οι δύο τους για την αναπόδραστη αποδρομή του ανθρώπου από τα εγκόσμια συνθέτουν τη «Marcia funebra» και την Ταφή αντίστοιχα. Κοντά τους, σύγχρονοι συνθέτες όπως οι Περικλής Κούκος και Γιώργος Κουμεντάκης αλλά και συνθέτες της ανά τον κόσμο ελληνικής διασποράς: ο Μηνάς Μπορμπουδάκης από το Μόναχο καταπιάνεται με την έννοια της Κάθαρσης και ο Γιώργος Τσοντάκης από τη Νέα Υόρκη προσφέρει μερικές από τις Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν δύο νέες μεταγραφές ορχηστρικών έργων των Μητρόπουλου και Κούκου από τον Κωνσταντίνο Καρύδη.

 

Πρόγραμμα  

Γιώργος Κουμεντάκης (γενν. 1959)
Τρία βότανα της Μεσογείου
από το έργο Μεσόγειος έρημος, για σόλο πιάνο (1998-2000)
1. Θυμάρι*

***

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)
32 κομμάτια για πιάνο (1940)
1. Andante religioso?

Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960)
Βεατρίκη [Béatrice], για σόλο πιάνο (1915)?

Νίκος Σκαλκώτας
32 κομμάτια για πιάνο
9. Marcia funebra?

Γιώργος Κουμεντάκης
Τρία βότανα της Μεσογείου
από το έργο Μεσόγειος έρημος
2. Δυόσμος*

***

Γιώργος Τσοντάκης (γενν. 1949)
Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού [Twenty Gratitudes for the Teachings of Jesus], για σόλο πιάνο (2023)?
11. ὕπαγε ?πίσω μου, σατανᾶ
6. ὁ οἶκός μου οἶκος προσευχῆς κληθήσεται· ὑμεῖς δὲ αὐτὸν έποιήσατε σπήλαιον λῃστῶν
13. ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου έλαφρόν έστιν
Χορηγία σύνθεσης: Ίδρυμα Γεωργίου και Bικτωρίας Καρέλια

***

Δημήτρης Mητρόπουλος
Ταφή (1915)*?
Μεταγραφή για δύο πιάνα Κωνσταντίνος Καρύδης
Με την άδεια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου

***

Γιώργος Κουμεντάκης
Τρία βότανα της Μεσογείου
από το έργο Μεσόγειος έρημος
3. Φασκόμηλο*

 

Διάλειμμα

 

Περικλής Κούκος (γενν. 1960)
Ιn memoriam Γ. Α. Παπαιωάννου (Μarcia funebre), για σόλο πιάνο (1989)*

Mηνάς Μπορμπουδάκης (γενν. 1974)
Κάθαρσις [Katharsis], για σόλο πιάνο (2002)*

Περικλής Κούκος
Χορικά (2006)*?
1. Largo - Allegro vivace
2. Adagio
3. Adagio con espressione
4. Grave misterioso - Andante tranquillo - Presto energico
Μεταγραφή για δύο πιάνα Κωνσταντίνος Καρύδης

 

* = Κωνσταντίνος Καρύδης
? = Νίκος Λαάρης

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ 

Νίκος Λαάρης

Σπούδασε πιάνο στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, διεύθυνση ορχήστρας στο Κονσερβατόριο του 'Aμστερνταμ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και δίδαξε στη Σχολή Μουσικής του Μανχάταν, και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ (Carnegie Hall), Αγγλία (South Bank Centre), Γερμανία (G?rtnerplatztheater), και συνεργαστεί ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει προγράμματα όπως: Θραύσματα, Philip Glass: Σπουδές για πιάνο, Τεύχος Ι - Μια οπτικοακουστική ερμηνεία (NOSTOS Festival, animation: Γιώργος Χερουβείμ), Τζον Κέιτζ: Τα πληκτροφόρα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μπέρνστα?ν: Μια επέτειος και Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού του Γιώργου Τσοντάκη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - χορηγία: Ίδρυμα Καρέλια). Έχει λάβει κριτικές όπως «εξαιρετικός καλλιτέχνης» (The Times), και «αστέρι της βραδιάς» (Dance Europe για το μπαλέτο Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ - Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας). Έχει διευθύνει τις όπερες: Η σωφρονιστική αποικία του Φίλιπ Γκλας (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), O αέρας της Ελλάδας του Γιώργου Τσοντάκη (Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ)· τα μιούζικαλ: West Side Story του Λέναρντ Μπέρνστα?ν, Kiss Me Kate του Κόουλ Πόρτερ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Το φάντασμα της όπερας· και την οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Θέατρο Ολύμπια).

 

 

Κωνσταντίνος Καρύδης
Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις του περιλαμβάνουν ερμηνείες στα BBC Proms στο Ρόγιαλ 'Aλμπερτ Χολ του Λονδίνου με τη Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης, προσκλήσεις από τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Βασιλική Ορχήστρα του Μεγάρου Συναυλιών του 'Aμστερνταμ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Όσλο καθώς και μια νέα παραγωγή του Ιδομενέα στο Φεστιβάλ Όπερας της Βαυαρικής Κρατικής Όπερας του Μονάχου. Κατά την καλλιτεχνική περίοδος 2023/24 συνεργάστηκε με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης και η Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Θα επιστρέψει επίσης να διευθύνει σε: Συμφωνική Ορχήστρα WDR της Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, Ορχήστρα του Μοτσαρτέουμ στο Σάλτσμπουργκ και Συμφωνική της Βιέννης. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με: Φιλαρμονική της Βιέννης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βόρειας Γερμανίας, Συμφωνική Ορχήστρα WDR της Κολωνίας, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Ορχήστρα Μεγάρου Μουσικής του Βερολίνου, Φιλαρμονική του Μονάχου, Συμφωνική της Βαμβέργης, Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, Ορχήστρα Τόνχαλλε της Ζυρίχης και Συμφωνική Ορχήστρα της Πόλης του Μπέρμιγχαμ.

Έργα των Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Τσοντάκη

 

Ερμηνευτές

Κωνσταντίνος ΚαρύδηςΝίκος Λαάρης πιάνο

 

Πρωταγωνιστές ΠαράστασηςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ