Colours
Τρίπτυχο σύγχρονου χορού

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Χορός

Colors

Τρίπτυχο σύγχρονου χορού
  • 12, 14, 16, 17, 18 Νοε 2023

Μπαλέτο ΕΛΣ

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30   

To Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, με ένα δυναμικό τρίπτυχο σύγχρονου χορού που φέρει τον τίτλο Colors. Το νέο πρόγραμμα σε χορογραφίες του Ντιέγκο Τορτέλλι, της Εύας Γεωργιτσοπούλου και του Κωνσταντίνου Ρήγου θα παρουσιαστεί για πέντε μοναδικές παραστάσεις στις 12, 14, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου 2023.

Το Colors έρχεται μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των τριπτύχων Human Behaviour και Human Nature στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και φέρνει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους τους χορευτές του συνόλου με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, συμπλέκοντας τον μουσικό αισθησιασμό του ώριμου ρομαντισμού με τον ρυθμικό και ηχοχρωματικό πλούτο της μουσικής δημιουργίας τού σήμερα.

Στο νέο τρίπτυχο, το έργο HOLE IN SPACE του Ιταλού χορογράφου Ντιέγκο Τορτέλλι πάνω σε μουσική του Φεντερίκο Μπιγκοντσέττι συνομιλεί με τα έργα W(h)oman της Εύας Γεωργιτσοπούλου σε μουσική του Σεμπάστιαν Διακάκη Νίλο και Les Nuits d'été του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια και αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις.

 

  • HOLE IN SPACE

Χορογραφία, σκηνικό, κοστούμια: Ντιέγκο Τορτέλλι
Μουσική, ντράμερ στο βίντεο: Φεντερίκο Μπιγκοντσέττι
Γραφικά βίντεο: Αλεσσάντρο Τορτέλλι
Σχεδιασμός φωτισμών: Ρόμαν Φλήγκελ
Δραματουργία: Μίρια Βουρμ

Χορεύουν: Βαγγέλης Μπίκος, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Έλενα Κέκκου, Μαρίτα Νικολίτσα, Γιώργος Χατζόπουλος

Το καινοτόμο έργο HOLE IN SPACE δημιουργήθηκε το 2021 από τον ανεξάρτητο θίασο Diego Tortelli & Miria Wurm GbR με έδρα το Μόναχο. Αντλώντας έμπνευση από τους καλλιτέχνες Κιτ Γκάλλογουεϊ και Σέρρυ Ραμπίνογουιτς, οι οποίοι το 1980 συνέδεσαν δύο υπερμεγέθεις οθόνες στη Νέα Υόρκη και το Λος 'Aντζελες μέσω δορυφόρου, δημιουργώντας ένα γλυπτό δημόσιας επικοινωνίας, ο διακεκριμένος Ιταλός χορογράφος Ντιέγκο Τορτέλλι και η ομάδα του ανέπτυξαν τη δημιουργία ενός νέου έργου σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτύου.

Έξι χορευτές από το Μόναχο, το Βερολίνο και το Μιλάνο, ένας περφόρμερ από το Βερολίνο, ένας καλλιτέχνης βίντεο από το Μόναχο και ένας συνθέτης και ντράμερ με έδρα το Λονδίνο συναντήθηκαν με τον Τορτέλλι στη διάρκεια της φάσης της παραγωγής αποκλειστικά μέσω βιντεοκλήσεων ενός προς έναν, συναρμολογώντας όλα τα κομμάτια αυτού του καλλιτεχνικού παζλ μόλις την προηγούμενη της πρεμιέρας. Χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες του κόσμου του διαδικτύου για να υπερβούν τις χωρικές και σωματικές αποστάσεις που όριζαν τότε τις ζωές μας, ώστε να γιορτάσουν την πρώτη ζωντανή στιγμή της συνάντησης σε όλο της τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό.

Σήμερα, το ταξίδι του HOLE IN SPACE συνεχίζεται με μια νέα σύνδεση που εμπνέεται από την αρχική ομάδα και μεταμορφώνεται για τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διατηρώντας ταυτόχρονα την αρχική ιδέα των καλλιτεχνών Κιτ Γκάλλογουεϊ και Σέρρυ Ραμπίνογουιτς: τη δημιουργία συνδέσεων, εκπλήξεων, απόλαυσης, ενθουσιασμού.

 

  • W(h)oman

Χορογραφία, κοστούμια: Εύα Γεωργιτσοπούλου
Μουσική: Σεμπάστιαν Διακάκης Νίλο
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας

Χορεύουν: Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Γιάννης Γκάντσιος, Ντανιέλε Πεκοράρι, Γιώργος Χατζόπουλος, Κάιτο Τακαχάσι

Με αφετηρία την κατάσταση ετοιμότητας που βιώνει η σύγχρονη θηλυκότητα, η παράσταση σύγχρονου χορού W(h)oman, σε χορογραφία της Εύας Γεωργιτσοπούλου και μουσική του Ελληνοχιλιανού συνθέτη Σεμπάστιαν Διακάκη Νίλο, αντλεί έμπνευση από τα σώματα, την κομψότητα, τη δύναμη και τη θηλυκότητα των χορευτών για να μιμηθεί αφηρημένα την έμφυτη ικανότητα των ζώων να ανιχνεύουν και να αντιδρούν στον κίνδυνο.

Οι ερμηνευτές εξερευνούν συλλογικά την ικανότητά τους να προσαρμόζονται μέσω της κίνησης και να μεταμορφώνουν διακριτικά τα σχήματα, τις ποιότητες και τις διαδρομές τους, με στόχο είτε να διαγράψουν την παρουσία τους είτε να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, εμποδίζοντας το ενδεχόμενο να θεωρηθούν θήραμα. «Το W(h)oman ενσαρκώνει την ποίηση της αυτοπροστασίας, δημιουργώντας ένα καταφύγιο για σώματα που έχουν κατακτήσει την τέχνη της επαγρύπνησης, αποκαλύπτοντάς μας με τον πιο παράδοξο τρόπο την εγγενή ομορφιά και ανθεκτικότητά τους», σημειώνει η Εύα Γεωργιτσοπούλου.

Η μουσική του έργου είναι εμπνευσμένη από τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου και παρουσιάστηκε αρχικά από το μουσικό σύνολο Oros Ensemble με τον τίτλο Σκληρή συγγένεια. «Η σύνθεση είναι μια απόπειρα θέασης της εσωτερικής πάλης του Δεσμώτη», σημειώνει ο συνθέτης Σεμπάστιαν Διακάκης Νίλο.

 

  • Les Nuits dté

Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Εκτόρ Μπερλιόζ
Στίχοι: Τεοφίλ Γκωτιέ
Κοστούμια: Deux Hommes
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας

Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο)

Χορεύουν: Βαγγέλης Μπίκος, Έλενα Κέκκου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Ελευθερία Στάμου, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Αριάδνη Φιλιππάκη, Δέσποινα Χρυσοστόμου, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Γιάννης Μητράκης, Ντανιέλε Πεκοράρι, Στέφανο Πιετραγκάλα, Κάιτο Τακαχάσι, Γιώργος Χατζόπουλος

O περίφημος κύκλος Καλοκαιρινές νύχτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Εκτόρ Μπερλιόζ. Ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης γράφει αυτά τα έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση Τεοφίλ Γκωτιέ, επιδιώκοντας να αποδώσει μουσικά, μέσα από τις λεπτεπίλεπτες ερωτικές μελωδίες του, την αγάπη στην πιο εξιδανικευμένη μορφή της.

Βασισμένος στον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών, ο Κωνσταντίνος Ρήγος δημιουργεί με το Μπαλέτο της ΕΛΣ ένα έργο για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αναζήτηση, το ταξίδι. Χειρονομίες και σχήματα δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο για το εσωτερικό καλοκαίρι του καθενός μας. «Το Les Nuits d'été είναι ένα έργο αναπόλησης για όλα εκείνα τα βράδια που αγαπάμε, ερωτευόμαστε, ονειρευόμαστε, ζούμε... Μιλάει για τη ρευστότητα των σχέσεων και για το πώς όλα μπορούν να συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού. Με αναφορές στον ρομαντισμό και την κλασική τεχνική, οι χορευτές του έργου βουτάνε στα μαύρα νερά της θάλασσας και στο μαύρο των αισθήσεων και παραισθήσεων», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Το έργο ερμηνεύει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου.

 

* Λόγω τραυματισμού του βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου το έργο Les Nuits d'été θα παρουσιαστεί στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου 2023 με την ηχογραφημένη μουσική της πρεμιέρας.

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Κατά τη διάρκεια της παράστασης γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).

 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ