Eugène Ysaÿe - 'Eξι σονάτες για σόλο βιολί
Βασίλης Σούκας

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Eugène Ysaÿe
Έξι σονάτες για σόλο βιολί

Βασίλης Σούκας

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Το 1923, ο θρυλικός βιολονίστας Eugène Ysaÿe γράφει 6 σονάτες για σόλο βιολί και σφραγίζει το αποτύπωμά του στην ιστορία τής μουσικής. Αφιερωμένες σε σπουδαίους βιολονίστες τής εποχής, οι σονάτες αυτές αναθεωρούν και θέτουν νέες απαιτήσεις στις δυνατότητες τού οργάνου μέσω μιας ιμπρεσιονιστικής αισθητικής και βιρτουόζικης φινέτσας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύνθεση τού έργου, ο Βασίλης Σούκας ερμηνεύει και τις έξι σονάτες σε ένα ρεσιτάλ, εγχείρημα που σπανίζει παγκοσμίως, και μας συνοδεύει σε ένα μουσικό ταξίδι μέσα από βουκολικές εικόνες βελγικών τοπίων, ήχους ισπανικής habanera και μεσαιωνικής ποίησης, ρουμανικού folklore ταμπεραμέντου και παραμυθητικής αφήγησης, με μια ηχοχρωματική παλέτα ακραίων συναισθημάτων και αποχρώσεων. Έχοντας σπουδάσει στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι τής Φινλανδίας και όντας μόνιμο μέλος στα Α' βιολιά τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Βασίλης αφήνει ένα επιπλέον προσωπικό στίγμα στην παρουσίαση τού σπουδαίου έργου τού Ysaÿe, καθώς θα παρουσιάσει νέες πτυχές στο μουσικό κείμενο, έπειτα από μακρόχρονη έρευνα και μελέτη των πηγών και χειρογράφων τού συνθέτη.

"[...] And a violin master? He must be a violinist, a thinker, a poet, a human being, he must have known hope, love, passion and despair, he must have run the gamut of the emotions in order to express them all in his playing. He must play his violin as Pan played his flute!"

-E. Ysaÿe


ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας με παράδοση γενεών στην ελληνική μουσική. Το 2012 πήρε δίπλωμα βιολιού από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Η διετής καθοδήγηση και διδασκαλία τού Σίμου Παπάνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και τον εισήγαγε στην μπαρόκ μουσική. Το 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών τού Ελσίνκι στη Φινλανδία υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου ''Οι Φίλοι τής Μουσικής'', στην οποία ήταν και βοηθός διδασκαλίας την περίοδο 2017-2019. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία) και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra, Jean Sibelius Orchestra και Helsinki Symfonietta. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και ιδρυτικό μέλος τού "Aenaon Quartet" τής ΚΟΑ.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
(Χάρτης)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ώρα έναρξης: 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15€
 Διακεκριμενη (Πλατεία: 1-4)
12€ 
Α' Ζώνη (Πλατεία: 5-15) & Εξώστης
10€ Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ) (*)

(*) τα μειωμένα εισιτήρια εκδίδονται μόνο στην Α Ζώνη και στον εξώστη
Οι θέσεις είναι χωρίς αρίθμηση σε κάθε ζώνη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

H online και η τηλεφωνική αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας 5%

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και τα εκτυπώνετε, ή τα αποθηκεύετε σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ARTE ATENE - Κ.ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ
ΑΦΜ: 036965540
ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΔΡΑ: Φ.ΚΟΡΥΤΣΑΣ 17, ΥΜΗΤΤΟΣ

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ