Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν
Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ
της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στις 20:30

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» - ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ


Η θεατρική ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου παρουσιάζει το έργο Η κίτρινη ταπετσαρία, με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής. Η ιστορία του έργου είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν.

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλει μια θεραπεία ανάπαυσης. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού, της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα, ακόμη και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το κυρίαρχο πατριαρχικό αφήγημα.

Συντελεστές
Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου
Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής
Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Λούτσιος


Επί σκηνής: Αντωνία Χαραλάμπους

Διάρκεια: 70 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τρεις κυπριακές παραγωγές στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, διοργανώνουν την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου, από τις 22 έως τις 26 Μαΐου 2024.

Η φετινή -δεύτερη- διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί εφεξής συνδιοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΚΚΔΙΘ, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα - Σπίτι της Κύπρου.

Τρεις κυπριακές παραγωγές, οι οποίες γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία -σε κοινό και κριτικούς- κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2022-2023, επιλέγηκαν από τριμελή Επιτροπή Επιλογής για συμμετοχή στη δραστηριότητα και παρουσίασή τους στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου.

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», ανοίγει την Τετάρτη, 22 Μαΐου με την παράσταση Πριν έρθει ο Γερμανός της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ και Αντρέα Κουτσόφτα επί σκηνής (παραγωγή HAMM Broductions).

Ακολουθεί, την Παρασκευή 24 Μαΐου η παράσταση Λόγια στο στόμα του Κίραν Χέρλι σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου κι επί σκηνής τους ηθοποιούς Ανδρέα Δανιήλ και Μέλανη Στέλιου (παραγωγή Ομάδα «Φερέφωνο»).

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Μαΐου, με την παράσταση Η κίτρινη ταπετσαρία, έργο βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής (παραγωγή Θεατρική Ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου).

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί μετεξέλιξη της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009 - 2018 σε σύνολο έξι διοργανώσεων. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προβολή και η γνωριμία της σύγχρονης και συνεχούς εξελισσόμενης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο, η προώθηση αξιόλογων θεατρικών παραγωγών εκτός των κυπριακών συνόρων, καθώς και η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού διαλόγου με τα ελλαδικά θεατρικά σχήματα και το ελλαδικό κοινό.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
22 - 26 Μαΐου 2024

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Τετάρτη, 22 Μαΐου
ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ της Μάρτα Μπαρσελό
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Παρασκευή, 24 Μαΐου
ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ του Κίραν Χέρλι
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Κυριακή, 26 Μαΐου
Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 22-24 (Ομόνοια)
(είσοδος από οδό Μενάνδρου)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15€ γενική είσοδος
10€ εκπτωτικό (*)

εκπτωτικό: φοιτητικό, σπουδαστικό, ανέργων, άνω των 65, ΑμεΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
- ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Κτήριο Τσίλλερ & Θέατρο Rex

- TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr
Με χρέωση υπηρεσίας 7%

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

E-TICKET
Το εισιτήριο που αγοράζεται ηλεκτρονικά, λαμβάνεται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνεται, είτε αποθηκεύεται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να επιδειχθεί κατά την προσέλευση στο θέατρο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΑΦΜ: 090025586
ΔΟΥ: Α ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 22-24, ΑΘΗΝΑ

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • Κυριακή 26 Μαΐου 2024, 20:30 Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν
    Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου
    ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
    ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ