TicketServices.gr

Trio elGreco, Beethoven - Schumann

Parnassos Literary Society

PRESENTATION

“Trio elGreco, Beethoven- Schumann”

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
(Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, 20.30

 

Το τρίο el Greco σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2016 και οι τακτικές εμφανίσεις του σε σκηνές όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Αθηνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους συναυλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, το έχουν αναδείξει σε ένα από τα πιο ενεργά σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας.

Αεικίνητοι και πάντα δραστήριοι, οι μουσικοί του Trio el Greco δεν σταμάτησαν τις εμφανίσεις τους ούτε την πολύ ιδιαίτερη σεζόν του 2020, ενώ στην τρέχουσα καλλιτεχνική χρονιά, το τρίο ξεκινά μια σειρά εμφανίσεων στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί ο “Αρχιδούκας”, το έργο 97 του Ludwig v. Beethoven, γραμμένο το 1811 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα. Το τρίο του Αρχιδούκα είναι ένα από τα έργα που δημιούργησε και αφιέρωσε ο Μπετόβεν στον φίλο, μαθητή και ευεργέτη του, Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας και παράλληλα ήταν το τελευταίο έργο το οποίο ερμήνευσε ο ίδιος ως πιανίστας. Στο δεύτερο μέρος το έργο 63, τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ρε Ελασσόνα του Robert Schumann, γραμμένο το 1847, έρχεται να μας συναρπάσει μέσα από τα πρωτότυπα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Τόσο το αρμονικό, όσο και το ρυθμικό κομμάτι του έργου, περιέχουν απρόσμενα στοιχεία τα οποία όπως γνωρίζουν όσοι τον έχουν μελετήσει, χαρακτηρίζουν τα περισσότερα έργα του δημιουργού.

Trio el Greco
Αλεξία Μουζα: πιάνο
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος: βιολοντσέλο 
Φαίδων Μηλιάδης: βιολί 

Πρόγραμμα

Ludwig v.Bethoven (1770-1827)
Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα έργο 97 «Αρχιδούκας» -1811

Robert Schumann (1810-1856)
Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ρε ελάσσονα, έργο 63, 1847

Trio elGreco
Βιογραφικά σημειώματα
Το τρίο elGreco σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2016. Οι τακτικές εμφανίσεις του σε σκηνές όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους συναυλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, το έχουν αναδείξει σε ένα από τα πιο ενεργά σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας. Ο στόχος για μια ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία οδήγησε το Τρίο elGreco να ασχοληθεί εις βάθος με το πρώιμο έργο του Μπετόβεν και να ερμηνεύσει στο σύνολό του το έργο 1 του συνθέτη. Με αφορμή αυτήν την εμφάνιση γράφτηκε για το σύνολο στο περιοδικό «Οδός Πανός»: «Η ερμηνεία τους ξεδίπλωσε τον αρμονικό πλούτο των έργων και ανέδειξε τους μουσικούς διαλόγους με ελεγχόμενη ένταση και διάφανο ήχο. Η ομοιογένεια του ήχου, που δεν είναι δεδομένη στα σύνολα μουσικής δωματίου, αποτελεί για το Τρίο elGreco μία κατάκτηση». Το 2018 το Τρίο συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Γιώργο Τσοντάκη που έγινε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, όπου και ερμήνευσε έργα του Έλληνα συνθέτη, ενώ το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε στο 14ο Cultural Summer Festival στο Κουβέιτ. Το 2020 εκπροσώπησαν το Μέγαρο Μουσικής στον κύκλο διαδικτυακών συναυλιών του European Concert Hall Organisation και παρουσίασαν σειρά συναυλιών στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, σε αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός Αθηνών. Στην τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν, το τρίο ξεκινά μια σειρά εμφανίσεων στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» παράλληλα με άλλες προγραμματισμένες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αλεξία Μουζά, πιάνο
Γεννημένη στην Αθήνα, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της. Ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου sτην Accademia PianisticaInternazionale “Incontricol Maestro”στην Imola, Ιταλία (καθ.LeonidMargarius, AnnaKravtchenko) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Πήρε το master ερμηνείας στο πιάνο (2011, Cesena, Conservatorio Statale di Musica) και Artist Diploma (2013),College of Fine Arts, Boston University (καθ. BoazSharon), όπου σπούδασε με υποτροφίες από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Boston University. Συνέχισε στην Buchmann-MehtaSchool of Music, στο Τελ Αβίβ, με τον καθηγητή ArieVardi. Πιανίστα με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με τις κριτικές, η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου “Φίλων2000”. Nικήτρια μεταξύ άλλων του Cantú International Competition for Piano and Orchestra στην Ιταλία (2005), του διαγωνισμού για πιάνο “Γιώργος Θυμής” στην Θεσσαλονίκη (2008) και του διαγωνισμού «Μαίρη Χαιρογιώργου» στην Αθήνα (2006). Το 2015, η Αλεξία Μουζά πήρε το πρώτο βραβείο στο DeliaSteinberg International Piano Competition στην Μαδρίτη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ανά πενταετία διεθνή διαγωνισμό Frédéric Chopin, στην Βαρσοβία και πήρε το τρίτο βραβείο στον ανά τριετία διεθνή διαγωνισμό στο Hamamatsu της Ιαπωνίας. Νικήτρια του Πρώτου Grand Prize του Manhattan International Music Competition (2018) και του Πρώτου Grand Prize του Βerliner International Music Competition (2019). Ως προσκεκλημένη σολίστ, η Αλεξία έχει συνεργαστεί με την Orchestra Haydn Bolzano and Trento,την Tokyo Symphony Orchestra, Bacau Symphony Orchestra, State Symphony Orchestra Academy of Soloists (Kazakhstan), τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με εξαιρετικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο. Επίσης, με την Simon Bolivar Symphony Orchestra της Βενεζουέλας, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, την Ορχήστρα των Χρωμάτων της Αθήνας και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία κι Ευρώπη.

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί
Γνώρισε το βιολί με τον Κώστα Βοζίκη και την Irina Dragneva στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου και μεταπτυχιακά στο Βασιλικό Κονσερβατόριο Βρυξελλών με τους Adrian Levine και Kati Sebestyén, με την υποτροφία του ΙΚΥ. Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ασχολήθηκε κυρίως με τη μουσική δωματίου, δίνοντας πληθώρα συναυλιών και συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης (Bozar, Purcellroom, St. Martin in the Fields κα.), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε περιοδείες της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ευρώπη και Αμερική. Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Αθήνα όπου συνεργάζεται τακτικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και σύνολα μουσικής δωματίου ενός ευρέως φάσματος, από τον χώρο της παλαιάς μουσικής μέχρι της μουσικής του 21ου αιώνα. Παράλληλα, διετέλεσε κορυφαίος στα πρώτα βιολιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ, έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην οποία έχει αναλάβει τη θέση του εξάρχοντα από τον Μάρτιο του 2021.

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, βιολοντσέλο
Είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και ενθουσιώδεις βιολοντσελίστες μίας νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών. Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό, τόσο μοντέρνο όσο και μπαρόκ τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ου και 21ου  αιώνα. Η ενεργός δράση του στη μουσική δωμάτιου και ως σολίστ περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης (Μ.Μ. Αθηνών Μ.Μ. Θεσσαλονίκης, Pavillon MusicaldelaComtesseduBary μεταξύ άλλων). Από το2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα-Armonia Atenea και από το 2016 με το KYKLOS ensemble. Το 2017 έκανε το ντεμπούτο του στην Αμερική, ερμηνεύοντας τις παραλλαγές σε ένα ροκοκό θέμα του Τσαϊκόφσκι. Είναι ιδρυτικό μέλος του trio elGreco και από το 2018 καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ Σάμου του ιδρύματος Schwarz. Η καλλιτεχνική παρουσία του στην Ελλάδα τού χάρισε τη βράβευση του «καλυτέρου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της χρονιάς» από την Ένωση Κριτικών Θέατρου και Μουσικής το 2011. Απέσπασε δυο πρώτα βραβεία στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς αγώνες Βιολοντσέλου του Υπουργείου Παιδείας στην ΑΆ και ΒΆ κατηγορία. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Μουσικά Σύνολα – Νέοι Σολίστ. Σπούδασε στο Conservatoire National de Régionde Boulogne- Billancourt στο Παρίσι αποφοιτώντας με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (Μουσικής δωματίου και Βιολοντσέλου). Και στην HochschulederKünste της Ζυρίχης, αποσπώντας πτυχία BA και MA. Καθηγητές του ήταν οι XavierGagnepain, RaphaëlChrétien και RoelDieltiens στο βιολοντσέλο και η HortenseCartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Έχει παρακολουθήσει ενεργά σεμινάρια με τους AnnerBylsma, PhilippeMüller και JérômePernoo.

Χορηγοί:
Efood, Pal, Warehouse 

INFO

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
(Χάρτης)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διακεκριμένη: 
15€
Πλατεία/Εξώστης:
12€ | Μειωμένο: 10€*
*φοιτητές | άνεργοι / ΑμεΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Υπηρεσία Εισιτηρίων
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

H online και η τηλεφωνική αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας 5%

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και τα εκτυπώνετε, ή τα αποθηκεύετε σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ARTE ATENE -  Κ.ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ
ΑΦΜ: 036965540
ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΔΡΑ: Φ.ΚΟΡΥΤΣΑΣ 17, ΥΜΗΤΤΟΣ

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ