TicketServices.gr

Μιχάλης Κονταξάκης - Θίνες / Mandoloop

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

PRESENTATION

Κύκλος | Φεστιβάλ

«The Extreme Cretan Music World»

Contemporary Cretan Music Festival 2021

Μιχάλης Κονταξάκης - Θίνες / Mandoloop

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 | 21:00
Πειραματική Σκηνή

Ο δεξιοτέχνης του «κρητικού μαντολίνου» Μιχάλης Κονταξάκης παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στο μαντολίνο, εμπνευσμένο από ήχους της Κρήτης και του κόσμου. Παρουσιάζει τον ήχο του μέσα από την συμμετοχή του σε δύο ιδιαίτερα ντουέτα που διατηρεί στο νησί της Κρήτης. Το ντουέτο Θίνες, δημιουργεί έναν ειλικρινή αυτοσχεδιαστικό μουσικό διάλογο με τον κρουστό Χάρη Μπάκα και στο ντουέτο Mandoloop, ο κιθαρίστας Αντώνης Βουμβουλάκης με την χρήση loops δημιουργεί ηχοπεριβάλλοντα μέσα στα οποία ταξιδεύει ο ήχος του μαντολίνου. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει ρεπερτόριο από τη μουσική παράδοση της Κρήτης - διασκευασμένο και μη - και συνθέσεις του Μιχάλη Κονταξάκη.

Το μαντολίνο, ένα όργανο που δύσκολα πρωταγωνιστεί στην ελληνική μουσική σκηνή και δισκογραφία, μας ταξιδεύει μέσα από πρωτότυπους ήχους και λιτούς συνδυασμούς οργάνων. Ο Μιχάλης Κονταξάκης ασχολείται με τη μελέτη και έρευνα του μαντολίνου, τόσο ως ένα όργανο που έχει ενταχθεί στην βιωματική του μουσική (την μουσική της Κρήτης) αλλά και ως ένα μέσο για να εκφράσει τη δική του μουσική. Ο ίδιος έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και διεύρυνση του κρητικού παιξίματος στο μαντολίνο, πάντα με σεβασμό στο παραδοσιακό ύφος και την τεχνοτροπία που έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη. Εισάγοντας νέες τεχνικές και εκφραστικά στοιχεία, ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για το όργανο αυτό.

Συντελεστές:

Μιχάλης Κονταξάκης | μαντολίνο

Χάρης Μπάκας | κρουστά

Αντώνης Βουμβουλάκης | κιθάρα

Βιογραφικά συντελεστών:

Μιχάλης Ko νταξάκης | μαντολίνο

Ο Μιχάλης Κονταξάκης γεννήθηκε το 1984 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου συνεχίζει και ζει μέχρι και σήμερα. Θεωρείται από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες μαντολίνου στο νησί. Έχει εισάγει νέες τεχνοτροπίες και εκφραστικά στοιχεία και έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και διεύρυνση του κρητικού παιξίματος στο μαντολίνο. Μία ενδιαφέρουσα ιδέα που εισήγαγε στην δισκογραφία του είναι η χρήση microtonal μαντολίνου με σκοπό να προσεγγίσει μουσικά διαστήματα που συναντάμε στην λαϊκή μουσική της Κρήτης και όχι μόνο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις προσωπικούς δίσκους με ήχους εμπνευσμένους από ήχους και τοπία της Κρήτης και του κόσμου. Έχει βιώσει την κρητική μουσική παράδοση μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς λαϊκούς μουσικούς της Κρήτης όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μιχάλης Αλεφαντινός, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Μιχάλης Σταυρακάκης και ο Στέλιος Πετράκης. Σέβεται τη μουσικής της Κρήτης και τις τεχνοτροπίες που προϋπάρχουν, ωστόσο σήμερα παρουσιάζει τον ήχο του μέσα από πρωτότυπα μουσικά σχήματα που διατηρεί μαζί με τους συνεργάτες του στο νησί της Κρήτης και στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε σημαντικούς χώρους, όπως την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες του Ιρακινού ουτίστα Naseer Shamma στις χώρες Ομάν και Τυνησία.

Χάρης Μπάκας | κρουστά

O Χάρης Μπάκας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1984. Το 2007 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, ξεκίνησε τη σπουδή του στα τύμπανα (drum set) δίπλα στον Βαγγέλη Τσαγκαράκη. Συγχρόνως, εξειδικεύτηκε στην τεχνική της ιρανικής και ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσα από πλήθος σεμιναρίων στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με δασκάλους τους Pedram Khavarzamini, Ζohar Fresco, Βαγγέλη Καρίπη και Γιάννη Παπατζανή. Από το 2005 ασχολείται συστηματικά με την ελληνική δημοτική μουσική παράδοση και τα παραδοσιακά κρουστά που απαντώνται στον ελλαδικό και ευρω-ασιατικό χώρο (τόμπακ, μπεντίρ, στάμνα, νταούλι, τουμπελέκι, κ.α.).

Έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών όπως οι Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Ross Daly, Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Σιδερής και Στέλιος Πετράκης. Είναι μέλος και συνδημιουργός του μουσικού ντουέτου Θίνες μαζί με τον Μιχάλη Κονταξάκη, με τον οποίο έχουν εκδώσει τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο, Θίνες. Μέσα από την συνεργασία του με τους Γιώργη Ψαράκη, Χάρη Παναγιωτάκη στο σχήμα Αγκινάρες, καθώς και τους Αντώνη και Νίκο Ξυλούρη, εμπλουτίζει την δημοτική μουσική της Κρήτης με κρουστά από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές δουλειές των Αντώνη και Νίκου Ξυλούρη και του μουσικοσυνθέτη και ουτίστα Κυριάκου Ελευθεριάδη.

Από το 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος H Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση, που υλοποιείται από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του εργαστηρίου Θεάτρου-Μουσικής-Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το εργαστήρι Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, εργάζεται ως εισηγητής στην διδασκαλία της τέχνης των κρουστών και της χρήσης του ρυθμού ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντώνης Βουμβουλάκης | κιθάρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης παίρνοντας τα πρώτα ερεθίσματα από τη μουσική σε ηλικία 8 ετών, ξεκινώντας μαθήματα πιάνου στο ωδείο του Δήμου Ηρακλείου με καθηγητή τον Λεωνίδα Πεπονάκη. Σε ηλικία 10 ετών γίνεται μέλος της νεανικής φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Ηρακλείου παίζοντας τρομπέτα, ενώ παράλληλα παίρνει μέρος σε αρκετές συναυλίες και με την Φιλαρμονική (ενηλίκων) του Δήμου. Αργότερα ξεκινά τη φοίτησή του στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου έρχεται σε επαφή και με το όργανο της κιθάρας. Σε ηλικία 14 ετών ξεκινάει να παίζει κιθάρα επαγγελματικά, συνοδεύοντας γνωστούς καλλιτέχνες της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, ενώ παίρνει μέρος και σε πολλές ηχογραφήσεις δίσκων παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Παράλληλα παίρνει μαθήματα πιάνου με την πιανίστα Λίλυ Δάκα και μαθήματα τρομπέτας με την τρομπετίστα Ντένη Σκανδαλάκη. Συμμετέχει ενεργά σε πολλαπλά σχήματα του Μουσικού Σχολείου, τα οποία ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, αποσπώντας καλές κριτικές και πανελλαδικά βραβεία. Σε ηλικία 18 ετών περνάει στη σχολή Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, θέλοντας να εντρυφήσει στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου με καθηγήτρια την Δήμητρα Τρυπάνη. Παράλληλα συνεργάζεται με το σκηνοθέτη Στέλιο Αλεξανδράκη, γράφοντας μουσική για ταινίες μικρού μήκους και διαφημιστικά σπότς, αποσπώντας βραβεία σε διαγωνισμούς του εξωτερικού. Σε ηλικία 20 ετών έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με τη μουσική της τζαζ, παίρνοντας μαθήματα τζαζ κιθάρας με τους διεθνούς φήμης τζαζ κιθαρίστες Βασίλη Ρακόπουλο και Γρηγόρη Ντάνη και τζαζ πιάνου με τον πιανίστα Δημήτρη Καλατζή. Επίσης παίρνει μαθήματα τζαζ αρμονίας και ρυθμού με τους επίσης διεθνούς φήμης, Γιώργο Κοντραφούρη και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη. Έχει παρακολουθήσει σεμιναριακά μαθήματα με τους Jonathan Kreisberg, Ergan Ogur, Sami Amiri, Παναγιώτη Ανδρέου, Κώστα Αναστασιάδη, Πέτρο Κούρτη κ.α. Γυρνώντας στην Κρήτη το 2012 μετά την αποφοίτηση του, συνεργάζεται στενά με τον καταξιωμένο μαντολινίστα Μιχάλη Κονταξάκη και ιδρύουν μαζί το ντουέτο Mandoloop, το οποίο στη συνέχεια παίρνει μέρος σε πολλά φεστιβάλ τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους σε συναυλία της Εναλλακτικής Σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με το mandoloop ιδρύει μαζί με την Ίριδα- Βασιλική Τσιγάρα, ένα δεύτερο ντουέτο, τους Loopia με κεντρικό άξονα την τεχνική live looping, τη χρήση εξελιγμένων οργάνων και τεχνολογικών μέσων. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με αρκετούς καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Παναγιώτης Ανδρέου, ο Αλέξανδρος Δρακος Κτιστάκης, η Μαρίνα Δακανάλη, ο Κυριάκος Ταπάκης κ.α.

INFO
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49
Ηράκλειο Κρήτης

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ώρα έναρξης: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
12€ γενική είσοδος
8€ άνεργοι, φοιτητές, νέοι ως 25 ετών, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKETSERVICES
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.
ΑΦΜ: 094258926
ΔΟΥ: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΔΡΑ: Ιωάννη Προκοπίδη, Ν. Αλικαρνασσός, Τ.Κ. 71601, Ηράκλειο, Κρήτη
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't