«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου»

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

PRESENTATION

Το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
σας προσκαλούν στην παράσταση
του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου:

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου»

Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη

Πέμπτη 24-11-2022
Ώρα: 20:00

Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής

Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης

Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Τους ρόλους ερμηνεύουν 28 μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου


Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά www.mcf.gr

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 177 78 Ταύρος, Τηλ.: 2103418550, email: info@mcf.gr, www.mcf.gr


H εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) και δίδεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στη μνήμη του Μιχάλη Πιερή: Εκεί που σμίγουν οι καιροί (Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022), Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη» βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (Αναγνωρισµένα, Αποκηρυγµένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυάζει εκείνα τα ποιήµατα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραµατικής τέχνης.

Η προσέγγιση λαµβάνει υπόψιν τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιµη, εποχή της διαµόρφωσης, ωριµότητα), καθώς και τις θεµατικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφική/διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ερωτική).

Η επιλογή και επιµέλεια των ποιηµάτων για τις ανάγκες της παράστασης, η γενική σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου ανήκουν στον Μιχάλη Πιερή, ιδρυτή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., έναν από τους σηµαντικότερους παγκοσµίως καβαφιστές.

Η παραγωγή αυτή έχει διαγράψει µια σηµαντική πορεία µε παραστάσεις στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο στους ∆ελφούς (2013), στο Θέατρο Vascello της Ρώµης (2014), στο Museo Archeologico Salinas του Παλέρµου (2016), στο θέατρο του Πολυπολιτισµικού Κέντρου Podium Mozaiek του ’µστερνταµ (2017), όπου παρουσιάστηκε µετά από ιδιαίτερη πρόσκληση του Πανεπιστηµίου του ’µστερνταµ, σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ η πιο πρόσφατη παράσταση δόθηκε τον Σεπτέµβριο του 2022 στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ιδρύθηκε το 1997 µε στόχο να αναβαθµίσει τη θεατρική δραστηριότητα στον χώρο του Πανεπιστηµίου Κύπρου και να καλύψει ένα σηµαντικό κοινό στη θεατρική παραγωγή, εξερευνώντας περιοχές που έχουν µείνει έξω από το ενδιαφέρον των επαγγελµατικών θιάσων και αναδεικνύοντας, µε τις παραστάσεις του, άγνωστα ή λιγότερο γνωστά έργα της νεοελληνικής γραµµατείας, όπως «Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά (1998), «Ο Φιάκας» του ∆ηµοσθένη Μισιτζή (1999), «Αριστοφάνους Λυσιστράτη» σε µετάφραση του Κώστα Μόντη στην κυπριακή διάλεκτο (2000), «Ρωµιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη (2001), «’σµα του Γιοφυριού» (2003), «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (2005), «∆ιγενής Ακρίτας» του Σταµάτη ∆αγδελένη (2011), «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη» (2013), και το «Παγκόσµιον ’σµα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου» (2017).

Ιδρυτής και διευθυντής του Θεατρικού Εργαστηρίου υπήρξε ο ποιητής Μιχάλης Πιερής, νεοελληνιστής µε θεατρική παιδεία και επί σειρά ετών Κοσµήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι κυρίως φοιτητές, µέλη του διοικητικού και ακαδηµαϊκού προσωπικού και απόφοιτοι του Πανεπιστηµίου Κύπρου οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις επιστήµες που διδάσκονται στο ανώτατο ακαδηµαϊκό ίδρυµα του τόπου.

Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» του Πανεπιστηµίου Κύπρου, στη Λευκωσία, και παίζει σηµαντικό ρόλο για την προβολή του πολιτισµού και του θεάτρου στον χώρο του Πανεπιστηµίου και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσέγγισης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι ότι η µελέτη ενός λογοτεχνικού έργου βασίζεται σε συνεχή και επίµονη έρευνα και γίνεται από πολλές σκοπιές. Υπ' αυτή την έννοια, οι παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. δεν προγραµµατίζονται για να κάνουν ένα συγκεκριµένο αριθµό παραστάσεων.

Ένα άλλο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των παραγωγών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι η ενσωμάτωση στοιχείων της παράδοσης και των λαϊκών τελετουργιών, που στους πολιτισμούς των χωρών της Μεσογείου είναι μακραίωνες και πλούσιες σε καλλιτεχνικά δρώμενα, και προσθέτουν ακόμα µία διάσταση στα λογοτεχνικά έργα που παρουσιάζονται επί σκηνής.

Κάθε χρόνο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. δίδει πολλές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και έχει παρουσιάσει τα έργα του στην Αγγλία, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, καθώς και σε σημαντικά διεθνή συνέδρια και πολιτιστικά φεστιβάλ.

INFO
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ