TicketServices.gr

Ένα βήμα πίσω

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

PRESENTATION

Ένα βήμα πίσω

Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Σκηνοθεσία:
Γιάννης Σαρηγιάννης

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
Στις 21.00

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Θέατρο

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ παρουσιάζει την παράσταση «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η παράσταση ξεκινάει ως πραγματική μαρτυρία που δόθηκε στον Νίκο Ρουμπάκη και αυτός με τα δραματουργικά του εργαλεία και τη μυθοπλασία το μεταμορφώνει σε θεατρικό έργο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου ανέλαβε στη συνέχεια να υλοποιήσει την παραγωγή με την ΚΕΔΑΜ και τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Νέας Κίου και να υπογράψει την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία ο Γιάννης Σαρηγιάννης.

Τη μεταφορά της μαρτυρίας-παράστασης τη βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στους θεατές που συμμετέχουν όλοι σε μια καταγραφή -ντοκουμέντο που η σκηνογραφία του Σπύρου Πούλου μας οδηγεί στη δράση και την άμεση παρέμβαση-παράβαση του κοινού.

Η ιστορία μας παρουσιάζει την τελευταία παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σμύρνη που την αφηγείται ο απόγονος μιας οικογένειας. Παραμονή του 1922... Ζωντανεύουν οι μνήμες του από αφηγητές που μετατρέπονται σε πρόσωπα και ήρωες που άφησαν ανεξίτηλες στιγμές στη ζωή του καθώς περνώντας από «το εκεί στο εδώ», από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη, έχασε όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα

οικογένειας και του πρώτου του έρωτα αφήνοντας τα «πίσω στο βυθό» της Σμύρνης μαζί με εκατοντάδες «άψυχα κορμιά από Έλληνες».

Η χαρά, η συγκίνηση, η θλίψη και ο πόνος του ξεριζωμού, η απώλεια αλλά και η καινούργια αρχή με την επιβίωση και την εγκατάσταση είναι το συναισθηματικό μωσαικό που συνθέτει η παράσταση. Με φωνές και μελωδίες από τον Μάριο Καραχάλιο και την Ράνια Κουτρούλη με ήχους από κανονάκι και κρουστά αντίστοιχα αλλά και με πρωτότυπη μουσική από τους Op3 που μας έντυσαν αυτό το «συμπόσιο» μαρτυριών και ιστορίας. Οι χορογραφίες της Μαριλένας Λιαγκρή ζωντανεύουν τους νεκρούς συγγενείς του εγγονού Μανωλιού κάνοντας τους αφηγητές ήρωες της μνήμης του να χορεύουν και να συνυπάρχουν μαζί του.

Ο διωγμός και οι ατμόσφαιρες κορυφώνονται από τα art video του Δημήτρη Παπαδόπουλου και τα γυρίσματα και τα γυρίσματα και μοντάζ της Whitedogfilms. Οι αφηγητές «εκδύονται» και ντύνονται με τα κουστούμια που επιμελήθηκε ο Τάκης Κοκκινόπουλος, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι ραφές της Νεκταρίας Σπινοπούλου.

Τα γραφιστικά υπογράφει ο ίδιος ο σεναριογράφος Νίκος Ρουμπάκης καθώς και τα teasers της παράστασης. Οι ατμόσφαιρες φωτίζονται από την τεχνική κάλυψη του Κώστα Ηλιόπουλου ενώ η ηχητική εγκατάσταση από τον Κώστα Τσεβόπουλο.

Το ντοκουμέντο δραματουργικά το καταγράφει η φωτογραφική μηχανή του δημοσιογράφου ρεπόρτερ που ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα της μαρτυρίας και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας κάνοντας τους θεατές κοινωνούς των γεγονότων. συναισθηματικά στοιχεία και ταυτόχρονα ιστορικά ντοκουμέντα. Από την αφήγηση και εξιστόρηση στην «ένδυση» των ηρώων και των τραυμάτων τους, μέσα σε μια μάχη της «απόστασης» αλλά και της «συμμετοχής» , κρατώντας τα εύθραυστα νήματα της ροής του λόγου και της αναπαράστασης της μνήμης και της καταστροφής φτάνοντας στην αποδοχή και την εγκατάσταση στη νέα αρχή στο νέο τόπο με μόνη άμυνα το «ονειρόδραμα» για παρηγοριά και «κάθαρση». Ο απόγονος τους επικαλείται όλους στα όνειρα του για να κρατήσει ζωντανές τις μορφές αγαπημένων του αλλά και της δικής του ρίζας και ταυτότητας.

Ένα βαθύ ευχαριστούμε για όλους εσάς που μας τιμάτε και μας ενισχύετε σε κάθε μας όραμα και προσπάθεια με την παρουσία σας και την ωραία ενέργεια σας. Σας περιμένουμε με αγάπη και συγκίνηση σε αυτή την παράσταση-μαρτυρία να κάνουμε «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», εκατό χρόνια μετά για τη μνήμη των προγόνων μας.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΑΚΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΟΣ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΙΑΓΚΡΗ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΩΝ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΚΡΟΥΣΤΑ: ΡΑΝΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΚΑΝΟΝΑΚΙ: ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Οp3
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
VIDEO ART-ΜΟΝΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-WHITEDOGFILMS
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΧΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΕΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΙΚΑΖ: ΕΥΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΝΤΑΝΑΣ
ΡΑΦΗ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΣΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΛΙΝΑ ΜΟΥΤΑΦΗ
ΑΦΙΣΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-TEASERS: ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΑΚΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΤΡΙΛΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
ΜΑΝΩΛΙΟΣ 1: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΝΤΑΝΑΣ
ΜΑΝΩΛΙΟΣ 2: ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΓΙΑ ΦΩΦΩ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΟΜΑΡΑ
ΜΑΜΑ: ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: ΡΑΝΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ
ΚΛΕΙΩ: ΑΛΕΞΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ
ΑΡΕΤΗ: ΕΛΕΝΑ ΜΙΛΤΙΑΔΑΚΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
Στις 21.00
Γεν. Είσοδος: 5€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
- MCF.GR
- TICKETSERVICES.GR

INFO

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
τηλ. 2103418550 - info@mcf.gr
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
90 '
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 5€
 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
- τηλ. 2103418550
(μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή)

TICKET SERVICES
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr

η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας +0,50€ ανα εισιτήριο.

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά, λαμβάνονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται, είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε την ημέρα της παράστασης η προσέλευση να γίνεται απευθείας, χωρίς να χρειάζεται η παραλαβή τους από το ταμείο.

TERMS & CONDITIONS
click here

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών
Βασιλίσσης Σοφίας 2
21200 ΑΡΓΟΣ
ΑΦΜ: 998178124

TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ