Οπερα «Μάρκος Μπότσαρης», του Παύλου Καρρέρ

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

PRESENTATION

Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»
του Παύλου Καρρέρ

13 και 15 Δεκεμβρίου 2021

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο δράσεων του Δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, παρουσιάζουμε την όπερα του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης». Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, που κάνει μια εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1861. Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη. Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Ο Παύλος Καρρέρ, ένα από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του 19ου αιώνα, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 12 Μαΐου 1829. Η πλούσια εργογραφία του περιλαμβάνει μία σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία, μέσα στην οποία εντάσσεται και η όπερά του με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης». Πρόκειται για όπερα σε τέσσερις πράξεις σε λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Κατσαλούπι, την οποία ο Καρρέρ συνέθεσε σταδιακά την περίοδο 1857-1858 και η οποία υμνεί την ανδρεία του μεγάλου στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης και τη δράση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έως και τον ηρωικό θάνατό του. Η όπερα παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα στις 30 Απριλίου 1861 και σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία, ενώ το 1864 παρουσιάστηκε στη Ζάκυνθο. Ακολούθησε μια σπουδαία πορεία στα Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Μασσαλία, Τεργέστη, Σικάγο, Σιένα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Βράιλα), ωστόσο έως τα τέλη του 1950 το έργο είχε απολεσθεί, με μόνο διασωζόμενο τμήμα του το σπαρτίτο. Ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ολοκλήρωσε μία νέα ενορχήστρωση του έργου το 2013, τέτοια ώστε να προσιδιάζει το ύφος της γραφής του Καρρέρ, αναδεικνύοντας τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή concertante με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους από την Αθήνα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου και Διευθυντή Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου για δύο παραστάσεις στις 13 και 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συντελεστές:

Διεύθυνση ορχήστρας - Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μουσική προετοιμασία - Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Γιάκας
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπλουγουράς
Μετάφραση - Βέτα Πεζοπούλου (νέα επιμέλεια Δημήτρης Γιάκας)

Συμμετέχουν οι Λυρικοί:

Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος
Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος
Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος
Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:

 

Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977. Εμφανίστηκε ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, στις σημαντικότερες αίθουσες και σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1985-1992), επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας (1990-1992), το 1992 προσκεκλημένος αρχιμουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα (πρώην Ορχήστρας του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ), προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής της (1999-2001). Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2000-2005). Μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ από το 1987, χρημάτισε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της την περίοδο 2004-2011. Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005), καθώς και επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η διεθνής κριτική εκθείασε τις ερμηνείες του και ιδίως την προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Τιμήθηκε επίσης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομοφώνως επίτιμο μέλος Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο τού απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Το 2010 αναγορεύτηκε για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στην Πάτρα και συνέχισε στο Ινστιτούτο Ζόλταν Κόνταλυ της Ακαδημίας Φραντς Λιστ Βουδαπέστης (δίπλωμα με ιδιαίτερη διάκριση στη διεύθυνση χορωδίας, τάξη Πέτερ Ερντέι). Την περίοδο 2001-12 ως καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών δημιούργησε μια πρότυπη τάξη φωνητικής μουσικής ανάγνωσης χωρίς οργανική στήριξη, βασισμένη σε στοιχεία της μουσικοπαιδαγωγικής μεθόδου Κόνταλυ. Ίδρυσε και διηύθυνε την Κεφαλληνιακή Χορωδία (1993), τη Μusica Nova Πάτρας (2000) και την επαγγελματική Χορωδία Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, με την οποία πραγματοποίησε πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Το 2012, μετά από διεθνή διαγωνισμό, επιλέχθηκε για τη θέση του διευθυντή χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την οποία έχει παρουσιάσει περισσότερες από 240 παραστάσεις όπερας. Στο ρεπερτόριό του ως μαέστρου χορωδίας συγκαταλέγονται ορατόρια, λειτουργίες και μοτέτα της προκλασικής και κλασικής περιόδου και πάνω από 250 χορωδιακά έργα a cappella, της Αναγέννησης και του 20ού αιώνα.

 

Ο τενόρος Σταμάτης Μπερής σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μουσική σε Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Ωδείο και Μουσική Ακαδημία Βιέννης (υποτροφία «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»). Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται από το 1979 και από το 1989 είναι μόνιμος μονωδός. Έχει ερμηνεύσει τουλάχιστον 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ο τροβαδούρος, Τραβιάτα, Μποέμ, O μαγικός αυλός, Καβαλλερία ρουστικάνα, Μάκβεθ, Ο ιπτάμενος Ολλανδός, Οθέλλος, Φάλσταφ, Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η νυχτερίδα κ.ά.,) καθώς και στις πρώτες παρουσιάσεις των έργων του Περικλή Κούκου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Ο Κονρουά και οι κόπιες του». Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής (1997/99) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Δράσεων. Έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με τραγουδιστές όπως οι Πανεράι, Ντιμιτρόβα, Πασχάλης, Καβράκος, Βουτσίνος. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας.

 

Ο λυρικός πρωταγωνιστής Γιάννης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και ακολούθως συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασικό τραγούδι, ενώ το 1998 βραβεύθηκε με την υποτροφία "Αλεξάνδρα Τριάντη", συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κρεμόνα (Ιταλία). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε τις συνεργασίες του ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους Οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α., ερμηνεύοντας ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές Ορχήστρες της Ελλάδος, έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις και συναυλίες σε διεθνή και Ελληνικά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Λευκωσίας, Maggio Musicale Fiorentino, Carnegie Hall, Musikverein Brahms -Saal, Auditorio Nacional de Musica Madrid, Cairo Opera House κ.α.). Δισκογραφία: "Η επιστροφή της Ελένης", όπερα του Θάνου Μικρούτσικου παραγωγή EMI Classics, "Στον τόπο μου τέλεια ξένος", κύκλος τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Φρανσουά Βιγιόν, "Το χρονικό της Αλώσεως", ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου, "Η αποκάλυψη του Ιωάννου", ορατόριο του Τάσου Ιωαννίδη, "Σατυρικόν", ορατόριο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η κωμική όπερα "Le docteur Μiracle" του Georges Bizet (Orchestre philharmonique de Lublin, ΒNL, 2002 ) κ.α. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 ήταν πρόεδρος της Ενώσεως Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. Από το 2011 μέχρι και σήμερα είναι μέλος της ομάδας πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο, στο ακορντεόν και τα θεωρητικά σε Ωδείο της πόλης. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Εθνικό Ωδείο παράρτημα Γλυφάδας, με διάκριση και βραβείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον Γιόζεφ Μέτερνιχ στο Μόναχο. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε την συνεργασία της με Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου συνεχίζει αδιάκοπα από τότε, ερμηνεύοντας τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους στο ρεπερτόριο της σοπράνο κολορατούρας. Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της στο Θέατρο αλά Σκάλα του Μιλάνου, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ολυμπίας στην όπερα "Τα παραμύθια του Χόφμαν" του Ζακ Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κάρσεν. Έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα Λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως το θέατρο αλά Σκάλα του Μιλάνου, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου Κόβεντ Γκάρντεν, στη Βασιλική Όπερα της Κοπεγχάγης, στο Μπουνκαμούρα Κόνσερτ Χωλ και στην Όπερα του Τόκυο, στο Μπιβάκο Χωλ στο Ότσου της Ιαπωνίας, στην Κωμική Όπερα του Βερολίνου, στο Σαν Κάρλο της Νάπολης, στην Κρατική Όπερα της Φλωρεντίας, στο θέατρο Σαν Κάρλο της Λισσαβόνας, στην Όπερα του Ντίσελντορφ, στο Σόνι Κόνσερτ Χωλ στο Τόκυο, κ.ά. Το ρεπερτόριο της είναι ευρύ, περιλαμβάνοντας τους περισσότερους από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους της σοπράνο κολορατούρας, όπως: Βασίλισσα της Νύχτας στον Μαγικό Αυλό (Μότσαρτ), Ολυμπία στα Παραμύθια του Χόφμαν (Όφενμπαχ) , Τζίλντα στον Ριγκολέττο (Βέρντι), Βιολέττα στην Τραβιάτα (Βέρντι), Λουτσία στην Λουτσία ντι Λαμερμούρ (Ντονιτσέτι), Κονστάντσε και Μπλοντε στην Απαγωγή από το Σαράι (Μότσαρτ), Αντίνα στο Ελιξίριο του έρωτα (Ντονιτσέτι), Νορίνα στον Ντον Πασκουάλε (Ντονιτσέτι), Τσερμπινέττα στην Αριάδνη στη Νάξο (Ρ. Στραους), Ροζίνα στον Κουρέα της Σεβίλλης (Ροσίνι), Κοντέσσα Αντέλε στον Κόμη Όρυ (Ροσίνι), Αμίνα στην Υπνοβάτιδα (Μπελλίνι), κ.ά. Έχει τραγουδήσει σε συναυλίες σε σπουδαίες αίθουσες όπως: Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης, Κουΐν Ελίζαμπεθ Χωλ και Κάντογκαν Χωλ του Λονδίνου, Μουσάσινο Κόνσερτ Χωλ στο Τόκυο, κ.ά. Έχει πάρει το ειδικό βραβείο σε νέο καλλιτέχνη από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την ερμηνεία της στο ρόλο της Τσερμπινέττα στην όπερα Αριάδνη στη Νάξο του Ρ. Στράους σε παράγωγη της Λυρικής Σκηνής. Καθώς επίσης και το ειδικό βραβείο Ινγκα Λινγκαμπουε στην Ιταλία. Έχει ηχογραφήσει CD και DVD όπως: "Κουρέας της Σεβίλλης" του Παϊζιέλο, "Δέηση" σε ποίηση Κ.Καβάφη και μουσική Αθ.Σιμόγλου, "Μονόγραμμα" σε ποίηση Οδ. Ελύτη και μουσική Γ. Κουρούπου, κ.ά. Το 2006 είχε την τιμή να ταξιδέψει με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στις Βρυξέλλες και έδωσε ρεσιτάλ στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία προς τιμήν και ενώπιων των βασιλέων του Βελγίου. Στο μέλλον, μεταξύ άλλων θα τραγουδήσει: Υπνοβάτιδα του Β. Μπελλίνι, στην εναρκτήρια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2019-2020, σε Όπερα Γκαλά στο Musikverein στην Βιέννη, σε Ρεσιτάλ στην Πράγα, στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, σε 2 συναυλίες με το Βιεννέζικο σύνολο Johann Strauss Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Adele στην Νυχτερίδα του Johann Strauss στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, κ.ά. http://www.vassilikikaragianni.com/.

 

Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum και χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία «Μαρία Κάλλας» συνέχισε τις σπουδές του στο Μιλάνο (As.Li.Co) και τη Βαρκελώνη. Το 1997 ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το ρόλο του Παπαγκένο στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ. Έκτοτε συμμετείχε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές σημαντικές παραγωγές της Ε.Λ.Σ (Κουρέας της Σεβίλλης, Σταχτοπούτα, Ιταλίδα στο Αλγέρι, Ντον Πασκουάλε, Μποέμ, Ελιξίριο του Έρωτα κ.ά.) και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Γάμοι του Φίγκαρο, Μαγικός Αυλός, Τουραντότ). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα και με άλλα οργανικά σύνολα. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει εμφανιστεί στην Ιταλία (Μιλάνο, Τράπανι, Πίζα, Κόμο κ.ά.), την Γαλλία (Βισσύ), και την Ιαπωνία (Τόκυο). Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Κουρουπός κ.α. Την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009 ήταν μόνιμο στέλεχος της όπερας της Βόννης . Κατά την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με την όπερα της Κολωνίας. Στην όπερα της Χαιδελβέργης τραγούδησε τον Αρλεκίνο (Αριάδνη) το 2012 και τον Πολύφημο του Πόρπορα στο Σβέτσινγκεν. Ήταν ο Δημήτριος στο Όνειρο θερινής νυκτός στη Ματσεράτα (Sferisterio) το 2013.

 

Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι λυρικός τραγουδιστής (βαθύφωνος). Παράλληλα με τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, μελέτησε κλασικό τραγούδι κοντά στους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε πολλές παραγωγές όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), την Όπερα του Κιέλου (Γερμανία), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), την Όπερα του Μπιλμπάο (Ισπανία), την Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), το Φεστιβάλ Χαίντελ της Χάλλε (Γερμανία), την όπερα του Όλντενμπουργκ (Γερμανία), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου. Από το 2010 έως το 2013 ήταν μέλος του ανσάμπλ της Όπερας του Κιέλου και από το 2014 ανήκει στο δυναμικό των μονωδών της ΕΛΣ. Τις τελευταίες σαιζόν τραγούδησε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Ζαράστρο (Μαγικός αυλός, Μότσαρτ), Οσμίν (Η απαγωγή απ' το Σεράι, Μότσαρτ), Ντον Τζιοβάννι και Διοικητής (Μότσαρτ), Ντον Αλφόνσο (Έτσι κάνουν όλες, Μότσαρτ), Βασιλιάς Χάινριχ (Λόενγκριν, Βάγκνερ), κ.ά. Επίσης έλαβε μέρος σε πολλά κοντσέρτα στη Γερμανία, την Ιταλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα σολιστικά μέρη σε έργα όπως Ρέκβιεμ του Βέρντι, Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, Κατά Ιωάννη Πάθη (Μπαχ), 9η Συμφωνία (Μπετόβεν), Μεσσίας (Χαίντελ), Mεγάλη λειτουργία σε Σι ελάσσονα (Μπαχ,) Λειτουργία σε Ντο ελάσσονα (Μότσαρτ), Οι 7 τελευταίοι λόγοι του Ιησού στο σταυρό (Χάυδν), Stabat Mater Χάυδν, 14η Συμφωνία Σοστακόβιτς, A Child of Our Time (Tippett), Οι Γάμοι (Στραβίνσκυ) κ.α. Την καλλιτεχνική περίοδο 2018-19 εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στην ΕΛΣ ως Κόμης ντε Γκριέ (Μανόν, Μασνέ), ως Τζιάκοπο Φιέσκο (Σιμόν Μποκανέγκρα, Βέρντι), ως Γέρος Κατάδικος (Λαίδη Μάκβεθ του Μτσένσκ, Σοστακόβιτς), καθώς και στην παραγωγή μπαλέτου με το έργο Οι Γάμοι του Ιγκόρ Στραβίνσκυ. Επίσης, εμφανίστηκε ως Κολλίνε (Μποέμ, Πουτσίνι) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως Μελίσο (Αλτσίνα, Χαίντελ) υπό το Γιώργο Πέτρου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στην 9η Συμφωνία του Μπετόβεν με την ΚΟΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), στο Καταραμένο Φίδι του Μ. Χατζιδάκι στην Ιταλία (Μιλάνο, Κάστρο των Σφόρτσα) και στην Λειτουργία No.3 του Άντον Μπρούκνερ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Την καλλιτεχνική περίοδο 2019/20 έκανε το ντεμπούτο του στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, τραγουδώντας το ρόλο του Διοικητή στο Ντον Τζιοβάννι. Αυτή η παραγωγή μεταδόθηκε σε περισσότερες από 1500 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Επίσης εμφανίστηκε στο Ορατόριο των Χριστουγέννων του Μπαχ υπό το Γιώργο Πέτρου. Κατά την προηγούμενη περίοδο 2020/2021 εμφανίστηκε ως Διοικητής στην νέα μεγάλη συμπαραγωγή του Ντον Τζιοβάννι της ΕΛΣ, της Όπερας του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) και της Βασιλικής Όπερας της Δανίας. Τον Ιούλιο του 2021 επέστρεψε στο Λονδίνο όπου ερμήνευσε το ρόλο του Διοικητή στο Ντον Τζιοβάννι, πρώτη μετά-lockdown παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν. Τέλος, εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο σολιστικό μέρος του συμφωνικού έργου Η Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ με την ΚΟΑ υπό τον Στέφανο Τσιαλή (Μέγαρο Μουσικής). Την τρέχουσα σεζόν 2021/2022 θα εμφανιστεί στην νέα όπερα "Ελπίς Πατρίδος" του Γιώργου Κουρουπού. Είναι τακτικός συνεργάτης του Γιώργου Πέτρου και της ορχήστρας Καμεράτα (Armonia Atenea). Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν βραβευμένες διεθνείς εκδόσεις των έργων του Χαίντελ Ορέστης, Ταμερλάνος, Αριάδνη στην Κρήτη, Ιούλιος Καίσαρας, Αλέξανδρος Σεβήρος (MDG) και Αρμίνιο (DECCA). https://magoulas.net/

 

Η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου γεννήθηκε στο Βόλο. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 11 ετών με την αείμνηστη καθηγήτρια Λέλλα Σταμούλη στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Αργότερα έγινε μέλος της δημοτικής χορωδίας με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Αθηνών με την Λουκία Φιλιππόνη στο πιάνο και την Μένη Χαραλαμπίδου στην μονωδία, από όπου και απέκτησε το Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα Παμψηφεί και πρώτο Βραβείο. Είναι επίσης κάτοχος του Ανώτατου Διπλώματος Μονωδίας FLCM του London College of Music και των πτυχίων Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Με υποτροφία του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (Carla Castellani, Maria - Luisa Cioni) και στην Βιέννη (Sena Jurinac, Ileana Cotrubas). Το 1993 κέρδισε το Β' Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για νέους λυρικούς καλλιτέχνες, τραγουδώντας αποσπάσματα από την όπερα Lucia di Lamermoor του Donizetti, στην πόλη Tortona της Ιταλίας. Από το 1993 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας κυρίως πρωταγωνιστικούς ρόλους: Traviata (Violetta) του Verdi, Carmen (Michaela) του Bizet, Alcina (Umberto) του Handel, La Serva Padrona (Serpina) του Pergolesi, Le nozze di Figaro (Barbarina, Susanna), Entführung aus dem Serail (Blondchen), Don Giovanni (Zerlina), (Pamina, 1 st Lady), La finta giardiniera (Arminda) του Mozart, La vie Parisienne του Offenbach, Il barbiere di Seviglia (Rosina) του Rossini, Un ballo in maschera (Oscar) του Verdi, La bohème (Musetta) του Puccini, Fedora (Olga) του Giordano, Ariadne auf Naxos (Najade) του Strauss, Werther (Sophie) του Massenet, The cunning little vixen (the vixen) του Janacek, Don Pasquale (Norina) του Donizetti, Les noces του Stravinski κ.ά. Άλλες συμμετοχές σε όπερες σύγχρονων συνθετών: Τα ξωτικά νερά του Μ. Καλομοίρη, Οι δραπέτες της σκακιέρας του Γ. Κουρουπού, Μανουέλ Σαλίνας του Π. Κούκου, Καρυωτάκης του Μ. Θεοδωράκη, Η μάσκα του κόκκινου του Δ. Μαραγκόπουλου, Οι Δαιμονισμένοι του Χ. Βρόντου, Μαραθών-Σαλαμίς του Π. Καρρέρ κ.ά. Στις εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνονται πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γκαλά όπερας-οπερέτας, ορατόρια κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας, την ορχήστρα Mozarteum του Salzburg, την ιταλική ορχήστρα δωματίου I Solisti Veneti, το Composers Ensemble, τη Συμφωνική Ορχήστρα Οδησσού, Σόφιας, Πράγας, στο Μ.Μ.Α. και Μ.Μ.Θ., Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα Θεσσαλονίκης, Semperoper στη Δρέσδη, Royal Festival Hall στο Λονδίνο, Conservatorio Verdi στο Μιλάνο, Μεγάλη αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, Museo Revoltella στην Τεργέστη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αρχαίο στάδιο Δελφών και Επιδαύρου, Ηρώδειο. Έχει διδάξει μονωδία επί σειρά ετών στο Δημοτικό ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο.

 

Ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano. Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Μέλη Συμφωνικής Ορχήστρας:

Α' βιολιά Ι. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Γ. Τόκαρεβ, Ν. Μαυρίδης, Μ. Γούτου, Φ. Γεροπούλου, Ε. Καλίστρου, Γ. Γρηγορόπουλος, Χρ. Δάβουλος .
Β' βιολιά Β. Ιβάνοφ, Α. Σελαλμαζίδη, Σ. Σαντιούκ, Γ. Ντούρης, Δ. Βουτσινά, Π. Ζωγογιάννη, Β. Σωμάκος, Α. Κανελλοπούλου, Θ. Κάκος.
Βιόλες Ρ. Σμαγκούλοφ, Σβ. Χμούροβα, Α. Χολοντένκο, Αγγ. Βερονικιάτη, θ.α.
Βιολοντσέλα Γ. Μπεσσόνοβ, Ν. Κομισάροβ, Π. Κακαρούμπας, Α. Αλατάκης, Αικ. Μωραΐτου, Δ. Σ. Κατσουλιέρη.
Κοντραμπάσα Β. Καραπετιάν, Γ. Μαλεβίτης, Γ. Κοκκινάρης.
Κρουστά Μ. Μανκόρσκυ, Γ. Μιληδάκης, Φ. Θεοδωρόπουλος, Π. Θωίδης
Φλάουτο Ι. Γκλίνκα
Φλάουτο πίκολο Α. Βελισσαρίου
Όμποε Π. Τσαγκρώνης
Κλαρινέτα Α. Νικολούζος, Αγγ. Σύρου Φαγκότα Β. Πριόβολος, Μ. Κολλέτου
Κόρνα Α. Πουλημένου, Φ. Παπαδόπουλος
Τρομπέτες Π. Αλιώπης, Δ. Δριμάλας
Τρομπόνια Θ.α., Σ. Κανταρέλης, Θ.α.
Τούμπα Θ.α.

INFO

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 
ώρα έναρξης: 20.00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 € Γενική είσοδος
7 € μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 2107234567
online: www.ticketservices.gr

και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ
(Τρίτη έως Κυριακή 10:00 - 13:00 πρωί
και 18:00 - 21:00 το απόγευμα)


Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και τα εκτυπώνετε, ή τα αποθηκεύετε σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΑΦΜ: 997748350
ΔΟΥ: Γ' ΠΑΤΡΩΝ

 

TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ