«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ

PRESENTATION

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει αγανακτήσει με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο, αποφασίζει με όχημα ένα σκαθάρι να ταξιδέψει στους ουρανούς για να συναντήσει το Δία και να ζητήσει τη βοήθεια του. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει από τους θεούς είναι ο Ερμής. Μαθαίνει ότι οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο καθώς θύμωσαν με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με τις επιλογές τους σε ατομικό, κοινωνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο επιλέγουν συνεχώς να συγκρούονται και ως εκ τούτου οι θεοί αγανάκτησαν μαζί τους και έφυγαν. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον Πόλεμο, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να τσακώνονται και να δυστυχούν.

Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του σε ένα σχέδιο απελευθέρωσης της Ειρήνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, το σχέδιο απελευθέρως της Ειρήνης διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Η μεταφορά και η διασκευή του πρωτότυπου κειμένου ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2021), κατόπιν έρευνας που διεξάχθηκε σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 8 έως 17 ετών. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινότητα τους, τις ασχολίες τους, τα άγχη τους, τα όνειρα τους και τις τοποθετήσεις τους απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Αριστοφάνης θεωρείται ο σπουδαιότερος αρχαίος θεατρικός συγγραφέας κωμωδιών. Είναι ο πρώτος από τους κωμικούς ποιητές και πατέρας της αττικής κωμωδίας. Τα έργα του καυτηριάζουν, σατιρίζουν και σχολιάζουν την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Ο Αριστοφάνης θωρείται από τους πλέον επίκαιρους και διαχρονικούς συγγραφείς της αρχαιότητας, καθώς θίγει θέματα που αφορούν στον πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου.

Η διασκευή και η μεταφορά της «Ειρήνης» έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Το έργο πλαισιώνεται από σύγχρονες αναφορές που προβληματίζουν τα παιδιά του σήμερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα. Το φιλειρηνικό μήνυμα αγάπης και ομόνοιας που εκπέμπει το έργο μεταδίδεται μέσα από σύγχρονα στοιχεία και παραδείγματα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν. Η «Ειρήνη» έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Η παράσταση πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική, χορό και ζωντανό τραγούδι. Ο σκηνικός χώρος αποτελείται από διάφορα υπερμεγέθη και εντυπωσιακά αντικείμενα τα οποία συμβάλλουν στην εξέλιξη της πλοκής του έργου. Παραδείγματος χάριν, ένα υπερμέγεθες σκαθάρι -μεγαλύτερο από τον άνθρωπο- μεταφέρει τον Τρυγαίο στους ουρανούς. Στο σώμα ή το κουστούμι κάθε χαρακτήρα του έργου εντοπίζεται ενσωματωμένο ένα διογκωμένο σκηνικό αντικείμενο το οποίο συμβολίζει με καθαρότητα και πολύ χιούμορ την προσωπικότητα του κάθε ήρωα, όπως το μεγάλο handsfree του Ερμή και το τεράστιο αλλά άδειο πορτοφόλι του Τρυγαίου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚHΣ ΟΜAΔΑΣ

Τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 η ομάδα The Young Quill παρουσίασε την παράσταση «Μια εύθραυστη οικογένεια», ένα πρωτότυπο κείμενο για παιδιά και εφήβους εμπνευσμένο από το έργο «Ο γυάλινος κόσμος» του Τενεσσί Ουίλιαμς. Η παράσταση ανέβηκε με την παραχώρηση έγκρισης και την αιγίδα του University of the South, Sewanee Tennessee. Η παράσταση παρουσιαζόταν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη τις Κυριακές και τα πρωινά Δευτέρα έως Πέμπτη στο θέατρο Αθηναϊς για σχολεία.

Το καλοκαίρι 2021 η ομάδα ταξίδεψε σε 20 πόλεις και νησιά της Ελλάδος με τη μουσικό/θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια «Η ιστορία ενός μονόφθαλμου», μια παράσταση βασισμένη στη ραψωδία ι της «Οδύσσειας» του Ομήρου και του «Ερωτικού Πολύφημου» του βουκολικού ποιητή Θεόκριτου του Συρακούσιου.

Τη χειμερινή σεζόν 2020-2021 η ομάδα παρουσίασε για δεύτερη χρονιά τον έργο «Ο άλλος» του πολυβραβευμένου και με Oscar συγγραφέα Florian Zeller στο θέατρο Μικρό Χορν, όπως επίσης και τη μουσικό/θεατρική μεταφορά του έργου «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Προηγούμενοι σταθμοί της πορείας της ομάδας το 2019, ήταν το Θέατρο 104 και το θέατρο Olvio με την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον Πολ Σέλντον;». Η παράσταση ανέβηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά η ομάδα παρουσίασε την παράσταση «Στο παγκάκι» στο θέατρο Faust.

To 2018, κατόπιν βρετανικής επιχορήγησης, η ομάδα ανέλαβε το ανέβασμα των έργων «Dominion» και «Dominion vol2», του βραβευμένου από την RADA ανερχόμενου θεατρικού συγγραφέα Gregory Forrest, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια: University of Portsmouth και University of Chichester. Οι παραστάσεις παρουσιαστήκαν στο Groundlings Theatre of Portsmouth και στο Theatre of Chichester's University. Η δεύτερη παράσταση του «Dominion vol2» μεταφέρθηκε και στην Αθήνα στο Θέατρο 104 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η σύσταση της The Young Quill πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Λονδίνο ως θεατρική ομάδα αποφοίτων του Royal Central School of Speech and Drama, University of London με στόχο την ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων και τη δημιουργία διαπολιτισμικών παραστάσεων. Πλέον, όλα τα μέλη της ομάδας κατοικούν στην Αθήνα και ασχολούνται με το ανέβασμα πρωτότυπων θεατρικών έργων, όπως επίσης και με τη μεταφορά και διασκευή ελληνικών και ξένων ποιητικών και λογοτεχνικών κειμένων ως μουσικό/θεατρικές παραστάσεις. Η πρωτότυπη ή ζωντανή μουσική είναι αναπόδραστο κομμάτι των παραστάσεων της ομάδας.

Προσφάτως, η ομάδα, ανέλαβε τη μετάφραση, τη μεταγλώττιση και τη σκηνοθετική επιμέλεια 3D τηλεοπτικών παιδικών σειρών για την ΕΡΤ (Λεονάρντο ντα Βίντσι, 52 επεισόδια, 2021) και για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (Mini Pet Palls. 156 επεισόδια, 2021-2022).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μεταφορά και Διασκευή κειμένου: Ομάδα The Young Quill
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνικά: Ομάδα The Young Quill
Κουστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Φωτισμός: Κωστής Μουσικός
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Γραφιστική επεξεργασία: Μαίη Σταθοπούλου
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Τάσος Λέκκας, Φάνης Μιλλεούνης, Γιώργος Πατεράκης

INFO

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ
Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
(εξ αναβολής από 14 Ιουλίου λόγω ατυχήματος ηθοποιού)

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
είσοδος δωρεάν με ηλεκτρονική κράτηση

ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

E-TICKET
Τα δελτία εισόδου εκδίδονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητή συσκευή.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
ΟΠΑΝΔΑ - Οργ. Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας
Δ. Αθηναίων
ΑΦΜ: 997420620
ΔΟΥ: Δ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Ακαδημίας 50, ΑΘΗΝΑ

TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ