TicketServices.gr

Untitled for now: an old fable

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Μουσικό θέατρο

Untitled for now: an old fable

'Aντης Σκορδής
Co-OPERAtive: Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους
  • 03 Ιουλ 2022

Ώρα έναρξης: 20.30

 Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

  ISN

 

Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου Untitled for now: an old fable, σε μουσική 'Aντη Σκορδή και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, το πρόγραμμα Co-OPERAtive φέρνει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και της όπερας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος που προέκυψε μέσα από τη δημιουργική διαδικασία των εργαστηρίων. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το Co-OPERAtive σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με δύο οργανώσεις-εταίρους, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Ο υπεύθυνος εργαστηρίων μουσικής Νίκος Ζιάζιαρης σημειώνει για την εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος Co-OPERAtive: «Μέλημά μας ήταν η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εφήβων, όπως η αυτοπεποίθηση, η μείωση του άγχους, η ευεξία, η εμπιστοσύνη στον εαυτό, αλλά και στο σύνολο, η δημιουργικότητα, η προσωπική έκφραση, η συνεργατικότητα, η ομαδικότητα. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν και για μας, τους συντονιστές του προγράμματος, μια απολαυστική, δύσκολη αλλά και αποκαλυπτική δοκιμασία, από την οποία βγήκαμε δυνατότεροι». Η υπεύθυνη εργαστηρίων κίνησης Κατερίνα Γεβετζή συμπληρώνει: «Για μένα είναι συγκινητική η ανοιχτωσιά με την οποία τα παιδιά έγιναν ομάδα, η αλληλοϋποστήριξή τους, η λαχτάρα τους για παιχνίδι και μάθηση αλλά και η υπομονή και επιμονή τους στα πιο δύσκολα, τεχνικά κομμάτια του εργαστηρίου», ενώ οι εκπαιδευτικοί του Κοινωνικού ΕΚΑΒ επισημαίνουν για τη συμμετοχή των ανήλικων προσφύγων στο πρόγραμμα: «... είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα νέο κόσμο. Είδαμε ταλέντα να ξεδιπλώνονται και τα παιδιά μας να σμίγουν και να ανθίζουν με τη μουσική, με τον χορό, με την καινούρια τους παρέα. Μπορεί στην αρχή να μην πίστευαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά, χάρη στα μέλη της ομάδας δράσεων, ένιωσαν ασφάλεια και απελευθέρωσαν τους εαυτούς τους».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο συνθέτης 'Aντης Σκορδής και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου μουσικού θεάτρου για μια ομάδα νέων με διαφορετικές εθνικότητες και καταβολές, που σαν στόχο είχε την εξερεύνηση των μουσικών, κινησιολογικών και θεατρικών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα τους διεύρυνε τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αίσθηση της ομαδικότητας.

Ένα παραμύθι για έναν δράκο που καταστρέφει τον κόσμο ρίχνοντας ένα αστέρι στη γη και οι περιπέτειες μιας ομάδας νέων που χάνουν τη φωνή τους μετά την καταστροφή είναι η αφορμή για τη δημιουργία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου όπου ο ήχος, η κίνηση και το animation πλάθουν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μια ομάδα νέων ανθρώπων καταφέρνουν να συνεργαστούν, να ανακαλύψουν νέες πτυχές της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, και να δουλέψουν κάτι πραγματικά δικό τους.

Η μουσική σύνθεση δημιουργήθηκε σαν ανοικτή φόρμα με αναφορές στο μινιμαλισμό και την Γκαμελάν μουσική της Ινδονησίας. Το έργο είναι γραμμένο για φωνές και κρουστά, τα οποία εκτελούνται από τους συμμετέχοντες και συνοδεύονται από ένα πιάνο και μια ηλεκτρική κιθάρα. Η ανοικτή φόρμα της σύνθεσης επέτρεψε να διαμορφωθεί το τελικό έργο από ιδέες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και με βάση τις δεξιότητες των συγκεκριμένων συμμετεχόντων.

- 'Aντης Σκορδής, Θέμελης Γλυνάτσης

 

 

Σε συνεργασία

ekav

 

euro

 

Με την υποστήριξη

LOGOMYMARKET

 

Embassy Indonesia

 

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: 'Aντης Σκορδής

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Συμμετέχει μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από τις δομές Κοινωνικό ΕΚΑΒ και Ευρωπαϊκή Έκφραση

 

Υπεύθυνοι εργαστηρίων μουσικής: Νίκος Ζιάζιαρης, Κατερίνα Γεβετζή

Υπεύθυνοι εργαστηρίων θεάτρου: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελένη Μολέσκη

Υπεύθυνη εργαστηρίων κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή

Σκηνικά, κοστούμια: Χριστίνα Σπανού

Βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 30 Ιουνίου, αποκλειστικά μέσω της ticketservices.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικό Κέντρο
2130885700

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services

Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ