Διημερίδα | Ο 'Αντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Events

Διημερίδα | Ο 'Aντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας

  • 25, 26 Νοε 2022

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης 17.30  |   

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω του ticketservices.gr

* Στη διημερίδα θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (αγγλικά/ελληνικά). Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο κανάλι της διερμηνείας οι παρευρισκόμενοι ακροατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ακουστικά και κινητό τηλέφωνο που να μπορεί να τρέξει την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom.

 Παράλληλα με τις παραστάσεις της όπερας Ο θάνατος του 'Aντονυ του Χαράλαμπου Γωγιού, σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια και του συνθέτη βασισμένο στην ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς Κάντυ Κάντυ και στο έργο του Σλάβοϊ Ζίζεκ, θα λάβει χώρα η διημερίδα με τίτλο Ο 'Aντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2022 στις 17.30.

Κεντρική ομιλήτρια της διημερίδας είναι η κορυφαία Αμερικανίδα φιλόσοφος Τζόαν Κόπτζεκ (Καθηγήτρια Σύγχρονου Πολιτισμού και Μέσων στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ΗΠΑ). Συμμετέχουν, επίσης, σημαντικοί εκπρόσωποι από τους χώρους της μουσικολογίας, της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των πολιτισμικών σπουδών που θα μιλήσουν για τα θέματα της όπερας: Πέτρος Βούβαρης, 'Aκης Γαβριηλίδης, Λουντοβίκα Γκράσσι, Κωστής Δεμερτζής, Μάουρο Φόσκο Μπέρτολα, Ντανιέλ Ραίε, Κωστής Σταφυλάκης και Νίκολας Τιλ. Την οργάνωση της διημερίδας έχει αναλάβει ο μουσικολόγος Πάρις Κωνσταντινίδης.

 

Αν η υπόθεση του Θανάτου του 'Aντονυ εκτυλίσσεται σε ένα ξέφωτο, τόπο όπου, σύμφωνα με τον Μάρτιν Χάιντεγκερ, αποκαλύπτεται η αλήθεια, τότε ποια είναι η αλήθεια αυτής της όπερας; Ποια είναι η σχέση της Κάντυ Κάντυ με τον Σλάβοϊ Ζίζεκ και γιατί ο διαβόητος Σλοβένος φιλόσοφος δηλώνει υπερήφανος γι' αυτό το έργο; Ίσως τίποτε από όλα αυτά να μην απαντηθεί στη διημερίδα με τίτλο Ο 'Aντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας. Το βέβαιο, όμως, είναι πως μια εκλεκτή ομάδα από σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικολογίας, της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των πολιτισμικών σπουδών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ με σκοπό να προκαλέσει έναν ζωηρό διάλογο γύρω από τα ζητήματα που θέτει το νέο έργο του Χαράλαμπου Γωγιού.

Τι έρχεται πρώτο; Η γλώσσα ή η μουσική; Μια απάντηση επιχειρεί να δώσει η Λουντοβίκα Γκράσσι, βυθομετρώντας τις απαρχές της ψυχικής λειτουργίας. Υπάρχει άραγε το είδος της «κλινικής» όπερας και ποια η σχέση του νέου έργου του Χαράλαμπου Γωγιού με αυτό, αναστοχάζεται ο Ντανιέλ Ραίε, ενώ ο Πέτρος Βούβαρης αναλύει τις μουσικές παραπομπές της όπερας μέσω της λακανικής θεωρίας.

Για τον 'Aκη Γαβριηλίδη, ο Θάνατος του 'Aντονυ σπάει μια μακρά παράδοση μονομερούς αντιμετώπισης του «λαϊκού» από την «υψηλή» κουλτούρα. 'Aραγε η μιμητική υιοθέτηση μοτίβων από την Κάντυ Κάντυ φωτίζει άγνωστες πτυχές του πολιτισμικού παρόντος; αναρωτιέται ο Κωστής Σταφυλάκης, αντιπαραθέτοντας το φινάλε της όπερας με το κινηματογραφικό έργο του Τζόρνταν Πηλ. Η σχέση της μουσικής και της φιλοσοφίας με αφορμή τον Θάνατο του 'Aντονυ απασχολεί τους Μάουρο Φόσκολο Μπέρτολα, Κωστή Δεμερτζή και Νίκολας Τιλ.

Τι σημαίνει να πέφτεις «με τα μούτρα» από το άλογο ή, ίσως, και στον έρωτα; Την κεντρική ομιλία θα δώσει η σπουδαία Αμερικανίδα φιλόσοφος Τζόαν Κόπτζεκ, αναλύοντας τα παραθέματα της Κάντυ Κάντυ με άξονα την έννοια της χειρονομίας και διερευνώντας τον συσχετισμό τους με το έργο του Ζίζεκ.

Μεταμοντέρνα ή νεομοντερνίστικη όπερα, ο Θάνατος του 'Aντονυ έχει βαλθεί να επαναπροτείνει την τέχνη στον δημόσιο χώρο όχι ως απλή θεραπαινίδα κυρίαρχων ή παραμελημένων αξιών, αλλά ως σπινθήρα μιας δημόσιας συζήτησης χωρίς προαποφασισμένο τέλος. Στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2022, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σας καλωσορίζει στο δικό σας ξέφωτο!

* Η ρηξικέλευθη όπερα του παραλόγου Ο θάνατος του 'Aντονυ του διακεκριμένου συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Δημήτρη Καραντζά, μετά από έναν πρώτο, εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο διαδικτυακών μεταδόσεων από την GNO TV. Το έργο, σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια και του συνθέτη βασισμένο στην ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς Κάντυ Κάντυ και στο έργο του Σλάβοϊ Ζίζεκ, θα παρουσιαστεί για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 20, 23, 25 και 27 Νοεμβρίου 2022.

 

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της διημερίδας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

17.30   Έναρξη διημερίδας - Προσέλευση

17.50   Χαιρετισμός

18.00   Πρώτη συνεδρία

            «Ο ουρανός είναι όμορφος στο Τσερνόμπιλ»: Το φιλοσοφικό άσμα

            Συντονιστής: Πέτρος Βούβαρης

Μάουρο Φόσκο Μπέρτολα (Πανεπιστήμιο Τύμπινγκεν, Γερμανία)

Η όπερα και το υψηλό στον 21ο αιώνα

Κωστής Δεμερτζής (Διδάκτωρ Μουσικολογίας)

«Πώς διάολο θα βρούμε κάτι που δεν ξέρουμε πώς να το πούμε;»: Ονομάτων επίσκεψις, σωματικότητα και το θηλυκό ως καντιανό Ύψιστο στον Θάνατο του 'Aντονυ του Χαράλαμπου Γωγιού

Νίκολας Τιλ (Καθηγητής Όπερας και Μουσικού Θεάτρου, Πανεπιστήμιο Σάσσεξ, Ηνωμένο Βασίλειο, Έδρα Πιερ Ωντί, Πανεπιστήμιο 'Aμστερνταμ)

Ακούγοντας λοξά: Ο θάνατος του 'Aντονυ και Ο δεύτερος θάνατος της όπερας, ζιζεκικές προσεγγίσεις στο τέλος της φύσης και τη λογική της φαντασίωσης

Συζήτηση

19.20   Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

20.30   Παράσταση: Ο θάνατος του 'Aντονυ

 

 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

17.30   Δεύτερη συνεδρία

            «Θάνατοι κι ιστορίες»: Η όπερα στο ντιβάνι

            Συντονιστής: Μάουρο Φόσκο Μπέρτολα

Λουντοβίκα Γκράσσι (ψυχαναλύτρια MD, μέλος Ιταλικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης)

Πρώτα η μουσική, ύστερα τα λόγια

Ντανιέλ Ραίε (ψυχοθεραπευτής PhD, Βραζιλία)

Ο θάνατος του 'Aντονυ: Κλινικό πλαίσιο και προεκτάσεις

Πέτρος Βούβαρης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Διακειμενικές μουσικές παραπομπές και η υστερικοποίηση του μουσικο(ύ)λόγου

Συζήτηση

18.50   Διάλειμμα

19.10   Τρίτη συνεδρία

«Εκείνο τον καιρό τον έβαζα και τον ξανάβαζα στο βίντεο»: Μαζική κουλτούρα, μετανεωτερικότητα και επανάληψη

            Συντονιστής: Πάρις Κωνσταντινίδης

'Aκης Γαβριηλίδης (συγγραφέας, μεταφραστής)

Απολείπειν ο θεός Antonio: Η «υψηλή» τέχνη κοιτάζει τη «χαμηλή» - και το αντίστροφο

Κωστής Σταφυλάκης (εικαστικός καλλιτέχνης και θεωρητικός τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)

Σκέψεις για την πολιτισμική και πολιτική κατάσταση της Κόκκινης: Από τον Τζόρνταν Πηλ στον Χαράλαμπο Γωγιό

Συζήτηση

20.10   Διάλειμμα

20.30   Κεντρική ομιλία

Τζόαν Κόπτζεκ (Καθηγήτρια Σύγχρονου Πολιτισμού και Μέσων, Πανεπιστήμιο Μπράουν, ΗΠΑ)

Με τα μούτρα: Σχετικά με τη σεξουαλική ροπή

21.15   Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

 

* Στη διημερίδα θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (αγγλικά/ελληνικά). Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο κανάλι της διερμηνείας οι παρευρισκόμενοι ακροατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ακουστικά και κινητό τηλέφωνο που να μπορεί να τρέξει την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom.

 

Συμμετέχουν: Πέτρος Βούβαρης, 'Aκης Γαβριηλίδης, Λουντοβίκα Γκράσσι, Κωστής Δεμερτζής, Μάουρο Φόσκο Μπέρτολα, Ντανιέλ Ραίε, Κωστής Σταφυλάκης, Νίκολας Τιλ

Κεντρική ομιλήτρια: Τζόαν Κόπτζεκ

Οργάνωση διημερίδας: Πάρις Κωνσταντινίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ