PROGRESSION

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Χορός

PROGRESSION

Ετήσια Παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
  • 21, 22 Ιουν 2024

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ

Ώρα έναρξης 20.30

 

 

YPPO RGB GR

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής παράστασης

 logo1 tagline RGB

 

 Χορηγός περιοδείας 

PRODEA logo 1

 

Υποστηρικτής αερομεταφορών περιοδείας

 AEG.jpg

 

 

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των είκοσι ετών λειτουργίας της, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα παρουσιάσει την επετειακή παράσταση Progression, στις 21 και 22 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή της Γιώργου Μάτσκαρη. Μαθητές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου και να συνεργαστούν με καταξιωμένους χορογράφους σε πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες. Τον Ιούλιο η Σχολή θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο, για πρώτη φορά στην εικοσαετή λειτουργία της.

Για την επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο Verge. Παράλληλα, οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ Exceedance, σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Όλιας Τορναρίτου. Επιπλέον, από την γκάμα του κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο Ζιζέλ, σε χορογραφία του Σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, πολυβραβευμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Αγγλίας και αποφοιτώντας έγινε δεκτός στο Sadler's Wells, του οποίου είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης (associate artist) από το 2005. Συνεργάστηκε με τους DV8 Physical Theatre, Michael Clark Company, Ρόζμαρι Μπούτσερ και Λώρι Μπουθ. Από το 1994 συνεργάστηκε στενά με τον σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χαλς, εξελίσσοντας μια γλώσσα όπου η κίνηση και το φως συνδέονται στενά. Το 1996 ίδρυσε τη Russell Maliphant Dance Company και έκτοτε έχει συνεργαστεί με ομάδες και καλλιτέχνες όπως οι Συλβί Γκυλλέμ, Ρομπέρ Λεπάζ, Ισαάκ Ζυλιέν, BalletBoyz, English National Ballet, Bayerisches Staatsballett και Lyon Opera Ballet. Αυτή είναι η πρώτη του ανάθεση και συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Μάλιφαντ σημειώνει για τη νέα χορογραφία: «Ήταν χαρά και τιμή μου να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με χορευτές στην ακμή της καριέρας τους, στην τέχνη με την οποία έχω ασχοληθεί για πολλά γόνιμα χρόνια. Για αυτό το κομμάτι, συνεργάστηκα με την Ντάνα Φούρας στη μουσική και τον Παναγιώτη Τομαρά στους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές, με στόχο τη δημιουργία μια νέας οπτικής αισθητικής βασισμένης στις δυνατότητες του χρόνου. Αντλώντας έμπνευση από μια ποικιλία κινήσεων και εξερευνώντας μια πληθώρα δυνατοτήτων, τo κομμάτι Verge επιχειρεί να αναδείξει το ταλέντο και τις δυνατότητες καθενός εκ των 28 χορευτών αυτής της ομάδας, στην εικοστή επέτειο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της, για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει περιοδεία της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 10 και 11 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην Κύπρο, στις 17 και 18 Ιουλίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ) και στις 20 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η είσοδος στις παραστάσεις της περιοδείας θα είναι δωρεάν.

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 -υπό τη διεύθυνση της 'Aννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη- στοχεύοντας στη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα. Ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε το 2018/19 ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια, έως και σήμερα, ως Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής βασίζεται στη φιλοσοφία της κίνησης ως μέσου ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο.

Από το 2017, που μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, το επίπεδο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ έχει ανέβει θεαματικά. Σήμερα, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί του χορού συνεργάζονται με τη Σχολή σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Στα σεμινάρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα τεχνικής κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορογραφίας-σύνθεσης. Επίσης, διοργανώνονται σεμινάρια συμπεριληπτικού χορού με τη συμμετοχή νέων με αναπηρία και σπουδαστών της Σχολής. Οι σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για την πρακτική τους εξάσκηση, συμμετέχουν σε πρόβες και παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ (κλασικές, νεοκλασικές και σύγχρονες παραγωγές) καθώς επίσης σε όπερες, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της ΕΛΣ. Επιπλέον, η Σχολή συνεργάζεται και με άλλους Οργανισμούς και Σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΚΣΟΤ, Ωδείο Αθηνών, Aterballetto κ.ά.), με τη συμμετοχή των σπουδαστών της σε κοινές παραγωγές.

Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μετά από συμμετοχή τους σε διαδικασία διεθνούς ακρόασης. Οι αριστούχοι απόφοιτοι σπουδαστές λαμβάνουν υποτροφίες εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ. Έως σήμερα, έχει δοθεί η ευκαιρία σε επτά αριστούχους σπουδαστές της Σχολής να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον χορό?, κερδίζοντας άξια από? μια θέση σε καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού?. Τα τελευταία χρόνια, στις παραστάσεις της Σχολής έχουν παρουσιάσει χορογραφίες τους οι Οχάντ Ναχαρίν, Χάρης Γκέκας, Αθανασία Κανελλοπούλου, Μυρτώ Γράψα, Νάνσυ Νεραντζή, Γιάννης Τσιγκρής, Χρήστος Ξυραφάκης κ.ά. Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κοντοβάς, Λουκάς Τσολακιάν, Θοδωρής Ρέγκλης, Μύρων Παρασκευόπουλος.

Οι παραστάσεις της Σχολής προβάλλονται δωρεάν, πάντα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΛΣ και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης
Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Συντονισμός, επιμέλεια προβών: 'Aλκηστις Λαλά, Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Ρεκούτης
Τεχνική επιμέλεια: Μαίρη Λανταβού
Επιμέλεια κοστουμιών βεστιαρίου ΕΛΣ: Ήρα Καραγκούνη

Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

ΖΙΖΕΛ
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά, με τη συνεργασία στη διδασκαλία των Λυδίας Κάγιου, Ελένης Κλάδου, Ελιζαβέτας Μπάσοβα και Βασιλικής Σπυρίδωνος
Μουσική: Αντόλφ Αντάμ
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς

EXCEEDANCE
Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία: Γιώργος Κοντοβάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς

VERGE
Χορογραφία: Ράσσελ Μάλιφαντ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ντάνα Φούρας
Φωτισμοί, βιντεοπροβολές: Παναγιώτης Τομαράς
Ηχητικός σχεδιασμός, τεχνική υποστήριξη: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος
Βοηθός προβών: Χρήστος Ξυραφάκης

 

 

 

 

 

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Διάθεση δελτίων από την Παρασκευή 14/6 στην 
ticketservices.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ