Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές

Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Κωνσταντίνου
  • 16 Οκτ 2022

Συναυλία

Κύκλος Μίκης Θεοδωράκης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης 19.30  |   

Μια μοναδική συναυλία με τίτλο Μίκης Θεοδωράκης: Γάλλοι και Έλληνες ποιητές παρουσιάζουν ο κορυφαίος βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στις 19.30, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης.

Σε αυτή τη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνια τραγούδια που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Παρίσι το 1958 πάνω σε ποιήματα του Πωλ Ελυάρ, καθώς και μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων των Μανόλη Αναγνωστάκη, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Καρυωτάκη, Τάσου Λειβαδίτη και Γιώργου Σεφέρη από τον συνθέτη.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με μελοποιημένα γαλλικά ποιήματα από τους συνθέτες Εντγκάρ Βαρέζ, Ρεναλντό Αν και Κουρτ Βάιλ, καθώς και με μια πιανιστική μινατούρα του Ιάννη Ξενάκη.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του '50, «μεθοριακή ζώνη» της μετάβασης ανάμεσα στη «λόγια» και τη «λαϊκή» όψη της δημιουργικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη και ακριβώς στο χείλος της σύνθεσης και ηχογράφησης του θρυλικού Επιταφίου, ο εγκατεστημένος στο Παρίσι συνθέτης μελοποιεί, κατόπιν πρότασης της σπουδαίας λυρικής μεσοφώνου Τζέιν Μπατορί, μια σειρά από ποιήματα του Πωλ Ελυάρ για φωνή και πιάνο.

Η καριέρα των νέων τραγουδιών ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, ώσπου τα κομμάτια απαγορεύτηκαν με παρέμβαση των κληρονόμων του ποιητή, για να ανασυρθούν ξανά, διστακτικά, μόλις τη δεκαετία του '80.

Τα σπάνια αυτά κομμάτια, χαρακτηριστικά της εμπλοκής του νεαρού Μίκη Θεοδωράκη με τη γαλλική κουλτούρα και προφητικά τού μετέπειτα ύφους της γραφής του, αποδίδει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ο κορυφαίος βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης με τη συνοδεία του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντίνου.

Τα έργα πλαισιώνονται από μεταγενέστερες μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών (Μανόλης Αναγνωστάκης, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Καρυωτάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Γιώργος Σεφέρης) από τον ίδιο τον Θεοδωράκη καθώς και από μια γοητευτική επιλογή μελοποιήσεων Γάλλων ποιητών (Πωλ Βερλαίν, Μωρίς Μαγκρ) από τρεις ακόμη, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, συνθέτες, που πέρασαν μέρος από ή και ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του πρώτου μισού του 20ού αιώνα: του Γάλλου Εντγκάρ Βαρέζ, του Βενεζουελανού Ρεναλντό Αν και του Γερμανού Κουρτ Βάιλ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη δεξιοτεχνική πιανιστική μινιατούρα -φόρο τιμής στον Μωρίς Ραβέλ- ? r. του Ιάννη Ξενάκη, επίσης «εμιγκρέ» στο Παρίσι και προσωπικού φίλου του Θεοδωράκη κατά τη δεκαετία του '50.

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 ('Aξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
footer

 

 

 

Έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Ρεναλντό Αν, Κουρτ Βάιλ, Εντγκάρ Βαρέζ, Ιάννη Ξενάκη


Χριστόφορος Σταμπόγλης
βαθύφωνος

Γιώργος Κωνσταντίνου πιάνο

Πρωταγωνιστές Παράστασης


Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ