ΗΘΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Συναυλίες

ΗΘΟΣ

Μαρίτα Παπαρίζου
  • 10 Μαΐου 2024

Συναυλία

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

YPPO RGB GR

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

logo1_tagline_RGB.jpg

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής 

DEH-energo-blueblack-1H.png

 

 

Η διακεκριμένη Ελληνίδα κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο ΗΘΟΣ, βασισμένη στους μύθους των Ηρακλή, Θησέα και Οδυσσέα, τις ζωές, τα πάθη και τους ανθρώπους τους, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, στις 20.30. Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, η Μαρίτα Παπαρίζου θα ερμηνεύσει επί σκηνής τα πάθη και τα κατορθώματα των ηρώων σε μουσική των Μοντεβέρντι, Χαίντελ, Ραμώ, Ρεμπέλ και Γκλουκ. Τη συνοδεύει η ορχήστρα Novarte Εnsemble υπό τη μουσική διεύθυνση του αναγνωρισμένου Ιταλού μαέστρου Μαουρίτσιο Κολαζάντι και το φωνητικό σύνολο Filii Notas υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μπαζού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχουν αναλάβει η Φωτεινή Παπαθανασίου και ο Γιώργος Αχλαδιώτης, ενώ συμμετέχει η μεσόφωνος Ρόζα Καπόν Πουλημένου.

Οι ήρωες Ηρακλής, Θησέας και Οδυσσέας αποτελούν την πηγή έμπνευσης για μια δραματοποιημένη συναυλία με θεματικό άξονα τις ζωές, τα κατορθώματα, τα πάθη και τις συμφορές των ιδίων και όσων τους περιβάλλουν. Η Μαρίτα Παπαρίζου σε έναν tour de force, με τη συμμετοχή της Ρόζας Καπόν Πουλημένου, καλείται να ερμηνεύσει επί σκηνής, με τη βοήθεια κινησιολογίας, φωτισμών και σκηνικών αντικειμένων, ένα πλήθος ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων από το πανόραμα της μπαρόκ όπερας.

Έτσι τη μια στιγμή μπορεί να είναι η πιστή Πηνελόπη και την άλλη η οργισμένη Αντιόπη, ο λυπημένος 'Aδμητος ή ο ερωτευμένος Θησέας, ο πολύτροπος Οδυσσέας ή η εκδικητική Κίρκη. 'Aλλωστε η ακροστιχίδα που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των ηρώων και της λέξης Συνέργεια περιγράφει επακριβώς την έννοια που διέπει τη συναυλία, δηλαδή την ανάπτυξη πλείστων εκφάνσεων του ανθρώπινου χαρακτήρα, του ήθους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεδιπλώνει τον μύθο και επιτρέπει, μέσα από την ανθρώπινη φωνή και τη μουσική της ορχήστρας, να ενσαρκωθούν επί σκηνής όλα τα αρχέτυπα.

 

 

Μαρίτα Παπαρίζου κοντράλτο

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της με την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», σπουδάζοντας σε Ιταλία και Παρίσι. Πρωτοεμφανίστηκε στη Γένοβα, ως Όναρο στην Αριάδνη στη Νάξο, που δισκογραφήθηκε, για να ακολουθήσουν ρόλοι όπως οι Ροζίνα, Ιζαμπέλα, Ταγκρέδος, Ιζολιέ, 'Aμαστρις, Γεζίμπαμπα, Ξένη Αρχόντισσα, Αρσάκης, Φενένα, Ορλάνδος, Ταυρίδης στην Αριάδνη στην Κρήτη του Χαίντελ, που επίσης δισκογραφήθηκε, Διδώ, Αρχιμάγισσα, Ορλόφσκι, Σμέτον, Κίρκη, Μεντόρο, Φαρνάκης, Ιουδίθ, σε Αθήνα, Πίζα, Λιβόρνο, Λονδίνο, Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Μπιλμπάο, Μασσαλία κ.α. Μεγάλη της στιγμή η Κάρμεν (Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κριτικών). Σημαντικό είναι και το προσωπικό της CD Vivaldi ma non solo με τον Κλάουντιο Σιμόνε και τους Solisti Veneti (των οποίων αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα), που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στον διεθνή τύπο και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί επίσης μόνιμη συνεργάτιδα του Μαουρίτσιο Κολαζάντι, ενώ έχει συνεργαστεί και με τις ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΕΡΤ, ΔΑΜΣ, ΕΛΣ αλλά και τους μαέστρους Κρίστοφερ Χόγκγουντ, Αλμπέρτο Τζέντα, Αρμίν Ζουρντάν, Αντόνιο Φλόριο, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Κέρι-Λυν Γουίλσον, Τζουλιάνο Καρέλα κ.ά.

 

Μαουρίτσιο Κολαζάντι μουσική διεύθυνση

Ο Μαουρίτσιο Κολαζάντι έχει αναγνωριστεί ως μαέστρος εξαιρετικής ευελιξίας στο διεθνές πανόραμα. Γνωστός ως έμπειρος στην ερμηνεία της μπελ κάντο όπερας και ειδικός στην μπαρόκ και τη σύγχρονη μουσική, είναι περιζήτητος παγκοσμίως ως μαέστρος όπερας και συμφωνικής μουσικής. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία μόλις πέντε ετών και έπαιξε τον πρώτο του σόλο ρεσιτάλ σε ηλικία επτά ετών. Αργότερα πήρε το δίπλωμά του με διάκριση από το Ωδείο Μουσικής Luisa D'Annunzio. Επίσης αποφοίτησε με άριστα και στη Θεωρητική Φιλοσοφία. Έχει συνεργαστεί με πολλές κορυφαίες διακεκριμένες ορχήστρες όπως Φιλαρμονική της Σεούλ, Ορχήστρα του Θεάτρου Πετρουτσέλλι του Μπάρι, Συμφωνική Ορχήστρα της Σικελίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βόρειας Τσεχίας, Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου, Λιθουανική Ορχήστρα Δωματίου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, Συμφωνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας. Έχει διευθύνει σε πολλούς κορυφαίους χώρους σε όλο τον κόσμο όπως Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), St Martin in the Fields (Λονδίνο), Θέατρο του Σαν Κάρλο (Νάπολη), Όπερα της Ρώμης, Melba Hall (Μελβούρνη), Αίθουσα Σμέτανα (Πράγα), Lotte Hall και Κέντρο Τεχνών (Σεούλ).

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση «ΗΘΟΣ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2024-2025» (MIS 6002467) με κωδικό 2024ΕΠ08570049 (Προτεραιότητα «Προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών για την στήριξη της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικοοικονομικής ένταξης» του προγράμματος «Αττική 2021-2027») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

ESPA_NEW_RGB.jpg

Μαρίτα Παπαρίζου (κοντράλτο)
Μουσική διεύθυνση: Μαουρίτσιο Κολαζάντι
Novarte Ensemble
Φωνητικό σύνολο Filii Notas
Διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Μαρία Μπαζού
Σκηνοθετική επιμέλεια: Φωτεινή Παπαθανασίου, Γιώργος Αχλαδιώτης
Συμμετέχει: Ρόζα Καπόν Πουλημένου (μεσόφωνος)

Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, 20:30 ΗΘΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ