Μέγας Δωρητής ΕΛΣ
Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025 στις 20.30. Με τη συμμετοχή της πλήρους σύνθεσης της χορωδίας καθώς και της νεοσύστατης χορωδίας δωματίου CHORDAE, οι CHÓRES προτείνουν ένα πλούσιο πολυφωνικό πρόγραμμα όπου περίφημες χορωδιακές διασκευές ελληνικών αλλά και διεθνών παραδοσιακών μελωδιών συμπλέκονται με νέες μεταγραφές και συνθέσεις, πολλές από αυτές γραμμένες ειδικά για το σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες.
Μετά από μια δραστήρια χρονιά που ξεκίνησε με τη στελέχωση του πενηνταμελούς χορού της παράστασης του έργου Ικέτιδες του Αισχύλου σε συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και περιόδευσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, και συνεχίστηκε με συναρπαστικές εμφανίσεις σε εμβληματικούς χώρους όπως το Ζάππειο Μέγαρο, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, η Πειραιώς 260 και η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βαρύνουσες εκδηλώσεις όπως το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της ΕΛΣ, καθώς και την κυκλοφορία των ταινιών How to Build a Choir - Μυστήριο_96 ΚΟΡΕΣ, σε συνεργασία με τον θεσμό «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», και Τα κάλαντα της άνοιξης, το χορωδιακό σύνολο CHÓRES επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στον πυρήνα του βασικού του ρεπερτορίου. Με πάνω από 140 συμμετέχουσες επί σκηνής, οι CHÓRES προσεγγίζουν τις ποικιλόμορφες αυτές συνθέσεις με τη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που χαρακτηρίζει τη σταθερά ανερχόμενη πορεία τους, φωτίζοντας το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους και αναδεικνύοντας τις ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες των μελών τους.
Επιπλέον, μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη της εμφάνιση στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών τον περασμένο Μάιο, η νεοσύστατη χορωδία δωματίου ομοίων φωνών CHORDAE κάνει τη δεύτερή της δημόσια εμφάνιση, εστιάζοντας σε έργα του ελληνικού και διεθνούς σύγχρονου λόγιου ρεπερτορίου.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των συνθετών Μιχάλη Αδάμη, Γιάννη Γιαννάκου, Χαράλαμπου Γωγιού, Σιμέλας Εμμανουηλίδου, Γιάννη Ιωαννίδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Ζόλταν Κόνταϋ, Νίκου Κυπουργού, Πέταρ Λιόντεφ, Μάρθας Μαυροειδή, 'Aλκη Μπαλτά, Λάιος Μπάρντος, Φραντς Μπημπλ, Μαργαρίτας Παπαδημητρίου, Χρήστου Σαμαρά, Νίκου Σκαλκώτα, 'Aγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τη συναυλία διευθύνουν οι αρχιμουσικοί Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου και Σιμέλα Εμμανουηλίδου και την κινησιολογία επιμελούνται οι χορογράφοι Σταύρος Αλέξανδρος Ικμπάλ και Στεφανία Σωτηροπούλου.
Λίγα λόγια για το χορωδιακό σύνολο CHÓRES
Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES αποτελεί ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι με σκοπό τόσο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική όσο και τη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνιδων με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη. Οι CHÓRES πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση διαφορετικών αισθητικών και πολιτιστικών στοιχείων υπερβαίνοντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα και αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα. Αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15-60 ετών, οι οποίες εξασκούνται σε τακτική βάση σε ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις και επεξεργασίες παραδοσιακών τραγουδιών Ελλήνων και ξένων συνθετών, αρκετές από τις οποίες γράφτηκαν ειδικά για τις CHÓRES. Συνεργάζονται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως φιλοξενούμενο σύνολο και έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορωδιακά φεστιβάλ καθώς και κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λίγα λόγια για τη χορωδία δωματίου CHORDAE
Η χορωδία δωματίου CHORDAE ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2024 υπό την αιγίδα της χορωδιακής οικογένειας CHÓRES και της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Μαρίνας Σάττι, και δραστηριοποιείται έκτοτε υπό τη διεύθυνση και καλλιτεχνική καθοδήγηση της μαέστρου Ειρήνης Πατσέα. Το σύνολο έχει ως στόχο τη μελέτη και ερμηνεία λόγιου ρεπερτορίου για όμοιες φωνές και αποτελείται από σπουδάστριες μουσικής και ερασιτέχνιδες χορωδούς που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο λόγιο χορωδιακό ύφος, την ανάπτυξη των φωνητικών, πολυφωνικών και ερμηνευτικών τους δεξιοτήτων καθώς και να εμβαθύνουν στη στιλιστική γνώση του χορωδιακού ρεπερτορίου. Το ρεπερτόριο στο οποίο το σύνολο έχει εστιάσει ως τώρα ξεκινά από την αναγεννησιακή πολυφωνία, περνά από το πλούσιο χορωδιακό ρεπερτόριο της κεντρικής Ευρώπης του 20ού αιώνα και καταλήγει σε σύγχρονους ξένους και Έλληνες συνθέτες.