Ο ΜΠΙΝΤΕΡΜΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ, Μαξ Φρις

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές
του Μαξ Φρις

Εφηβική Σκηνή

Θέατρο REX | Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Από τις 11.3.2022

«Ως δραματουργός, θα θεωρούσα ότι έχω επιτελέσει το καθήκον μου αν κατάφερνα σε κάποιο έργο μου να θέσω ένα ερώτημα με τρόπο τέτοιο που από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα κανένας θεατής να μην μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να δώσει την προσωπική του απάντηση σε αυτό».

Μαξ Φρις

«Φύλακες αγρυπνείτε. Η πόλη είναι ανοχύρωτη. Η πόλη είναι γεμάτη ξεραμένα δέντρα και ξεραμένους ανθρώπους. Η πόλη καίγεται». Μια ομάδα εφήβων καλείται να υπερασπιστεί έναν κόσμο σε κατάσταση συναγερμού: Αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις απειλούν να ισοπεδώσουν την πόλη. Την ίδια ώρα, ένας απ' τους κατοίκους της, ο Γκόντλιεμπ Μπίντερμαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του πιεστικό πρόβλημα. Αυτοί οι δύο άγνωστοι που τρύπωσαν στο σπίτι του είναι, άραγε, οι διαβόητοι εμπρηστές για τους οποίους προειδοποιούν οι ειδήσεις; Κι αν ναι, υπάρχει τρόπος να διαφυλάξει την έως τώρα τόσο άνετη ζωή του; Μπορεί να προφυλάξει το δικό του μόνο σπίτι από την απειλή;

Έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, διχασμός και η αίσθηση της απειλής και της επικείμενης καταστροφής να πλανάται στον αέρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ξεπερασμένο σ' αυτό το κλασικό έργο του Μαξ Φρις που ανεβαίνει ξανά και ξανά στα θέατρα του κόσμου για περισσότερα από 60 χρόνια, σχολιάζοντας με καυστικό χιούμορ αλλά και σκληρή ειλικρίνεια τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα αδιέξοδά τους. Και φέτος, στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το έργο συνομιλεί με το σήμερα και με μια γενιά εφήβων που έρχονται κι αυτοί με τη σειρά τους να παραλάβουν έναν κόσμο «στα κόκκινα».

Από τη μία, ο Γκόντλιεμπ Μπίντερμαν που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσφέρει στέγη (κι ας είναι και μια γωνίτσα στη σοφίτα του) σ' αυτούς τους δύο επισκέπτες απ' την κόλαση, αν θα αντιδράσει στην απειλή ή θα παραδοθεί. Κι από την άλλη, ένας χορός εφήβων που η σκηνοθέτις  Σοφία Βγενοπούλου τοποθετεί σκόπιμα στο κέντρο της ιστορίας: είναι εκείνοι που τη φυλάσσουν, την αφηγούνται και, ταυτόχρονα, εκείνοι που την παρακολουθούν καθώς ξετυλίγεται.

Χρησιμοποιώντας τον ποιητικό, διεισδυτικό, εκρηκτικό κώδικα της ραπ, αυτός ο εφηβικός χορός, η εφηβική συνείδηση της παράστασης, κινείται μέσα και έξω από την ιστορία του έργου για να μιλήσει για τα όσα απειλούν τον κόσμο μας σήμερα: από την κλιματική αλλαγή, την ανθρώπινη αποξένωση και την κοινωνική πόλωση, μέχρι τον ρόλο των social media και της παραπληροφόρησης στη ζωή μας. Κι ενώ οι έφηβοι του έργου σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούμε στην απειλή –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο-την ίδια στιγμή ψάχνουν να βρουν και τον δικό τους ρόλο στον κοινωνικό ιστό, διερευνούν που χωρούν οι ίδιοι μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

Η κωμικοτραγική αλληγορία του Μαξ Φρις αποτελεί μια επείγουσα προειδοποίηση για όλες τις κοινωνίες που αρνούνται να δουν τις αλήθειες που πονάνε. Αλήθεια, ποιες ενοχλητικές αλήθειες κρύβονται σήμερα στη συλλογική μας σοφίτα;

Tαυτότητα παράστασης

Μετάφραση - Στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Συνεργάτιδα δραματουργός: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου

Β΄ βοηθός σκηνοθέτριας: Κατερίνα Κωνσταντινίδη

Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής

Συνεργάτιδα χορογράφος: Ανθή Θεοφιλίδου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ελίνα Αλουπογιάννη

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Volha Faleichyk

Σχεδιασμός κομμώσεων: Χαρά Γεωργίου

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου (Χορός Πυροσβεστών, Κυρία Κνέχτλινγκ)

Παναγιώτης Εξαρχέας (Αϊζενρινγκ)

Βασίλης Καλφάκης (Γκόντλιεμπ Μπίντερμαν)

Μελίνα Κοτσέλου (Χορός Πυροσβεστών)

Αλκιβιάδης Μαγγόνας (Χορός Πυροσβεστών)

Γιώργος Πατεράκης (Χορός Πυροσβεστών, Αστυνομικός)

Κατερίνα Πατσιάνη (Άννα)

Γιώργος Σκαρλάτος (Σμιτς)

Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Χορός Πυροσβεστών, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας)

Αμαλία Τσεκούρα (Μπαμπέτ Μπίντερμαν)

Αλέξανδρος Τωμαδάκης (Χορός Πυροσβεστών)

Εύα Φρακτοπούλου (Χορός Πυροσβεστών)


Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Hμέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία

Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:30 για το κοινό 

 

Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ
ΣΚΗΝΗ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ
Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Σάββατο-Κυριακή
3€ γενική είσοδος

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
- ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

- TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr
Με χρέωση υπηρεσίας 7.5%

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

E-TICKET
Το εισιτήριο που αγοράζεται ηλεκτρονικά, λαμβάνεται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνεται, είτε αποθηκεύεται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να επιδειχθεί κατά την προσέλευση στο θέατρο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1:35' (χωρίς διάλειμμα)

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κάντε κλικ εδώ

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ