Παραμυφικό | Κώστας Λαμπρούλης

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εναλλακτική Σκηνή

Σε συμπαραγωγή με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα)


Παραμυφικό

Μουσικό θέατροΠΡΕΜΙΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
19, 20 Οκτωβρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενα Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική Φίλιππος Ζούκας, Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Κυπριώτη
Ερμηνευτές-συνδημιουργοί Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος
Βοηθός σκηνοθέτη Ανδρομάχη Μακρίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια Ελένη Ψύρρα
Χορογραφία-Κινησιολογία Δέσποινα Μπουνίτση
Εικαστική επιμέλεια Δήμητρα Εξάρχου
Σχεδιασμός φωτισμού Γιάννης Χατζηαντωνίου

    Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €8 

Με δύναμη από τη Λάρισα, το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου Λάρισας) φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Παραμυφικό, την πιο εμβληματική δημιουργία του, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018. 

Το έργο, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και κείμενα του χαρισματικού Κώστα Λαμπρούλη, που πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία το 2013 στη Λάρισα, αναβιώνει πληρέστερο και ανανεωμένο σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Ένα τεράστιο νυφικό και μια άφαντη, μυθική νύφη. Μια γαμήλια γιορτή που μετατρέπεται σε σαρκοφάγο καρναβάλι. Μια ονειρική τελετή που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Με μια λέξη: Παραμυφικό!

 
Η παράσταση, προϊόν πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, έχει τη μορφή σκηνικής σύνθεσης που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.

Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το Παραμυφικό ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα –αλλά ποτέ φανερή– νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η ιστορία του Παραμυφικού ξεκινάει το 2012, αμέσως μετά από δύο παραγωγές του ΣΜουΘ που έχουν ενδυναμώσει και ανανεώσει την ομάδα: το πολύ πολιτικό ΠΟΛΙΤΑΙ και το κοσμοπολίτικο EUtropia. Σε μια Ελλάδα που αναμασά αμήχανα τον νέο της ζόφο κι ο ένας δείχνει τον άλλο, εμείς αποφασίζουμε να στραφούμε στα μέσα μας και να βγάλουμε από το μπαούλο ένα τεράστιο, λαμπερά λευκό, μεταξωτό ύφασμα μιας παλιότερης παραγωγής. Το βαφτίζουμε νυφικό και γράφουμε την ιστορία του.
Στην αρχή, μας οδηγούν οι μουσικές και αυτοσχεδιάζουμε σκηνικές πράξεις. Δεν υπάρχουν ιδέες παρά μόνο εικόνες και ήχοι. Πολύμηνη δουλειά και έρευνα στη φόρμα. Σιγά σιγά το όνειρο, που έχει πάρει μορφή, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Πώς να μείνουμε ανεπηρέαστοι από αυτό που συμβαίνει γύρω μας; «Οι δεκαπεντασύλλαβοι πολιτικοί μας στίχοι θέλαμε να είναι απολιτίκ και να μην κάνουν ρίμα». Μια γλυκιά «αποτυχία» που δίνει νόημα στους παλιάτσους μας και μας εξηγεί το όνειρο.
Αποφασίζουμε να μην αλλάξουμε ρότα. Εμπιστευόμαστε τη ροή της έμπνευσης. Εμπλουτίζουμε τις εικόνες και τη μουσική με λόγο, τόσο όσο να δεθούν μεταξύ τους οι συνειρμοί και το όνειρο να μείνει ανερμήνευτο. Πασχίζουμε να κρατήσουμε τους πολύπλευρους χαρακτήρες δισδιάστατους, όσο εκείνοι πασχίζουν να μας πουν τα μυστικά τους. Ταλαιπωρούμε το πανί κι αυτό μας ανταποδίδει την ταλαιπωρία του, σαν κατάρα. Δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ;
Για κάποιο λόγο, προφανώς, νιώθουμε οικεία πάνω του, μέσα του και κάτω από αυτό.
Και επιστρέφουμε σε αυτό, όπως ο απόδημος στη γενέτειρα.
Αναβιώνοντας το Παραμυφικό πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στη Λάρισα, εκπληρώνουμε μια υπόσχεση επιστροφής. Και μιας πικρής επιβεβαίωσης. Όσα μπαλώματα, σημάδια και λεκέδες κι αν ανακαλύπτουμε, ήταν εκεί και πριν, ανάμεσα στα άλλα τόσα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και η ιστορία της νύφης παραμένει ίδια. Είναι η ιστορία της συλλογικής μας δημιουργίας και της συλλογικής μας καταρράκωσης.
Κι όσο εμείς θα καταπιανόμαστε με το νυφικό, η νύφη θα συνεχίσει να μας κοιτά κατάματα. Κάτω απ' το πέπλο, το βλέμμα της θα περιμένει να διασταυρωθεί με το δικό μας. Όσο κι αν το αποφεύγουμε, δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε και θα γλιτώσουμε. Ίσως, αν το αντικρίσουμε, ίσως να ταυτιστούμε.


Κώστας Λαμπρούλης
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969. Σπούδασε οικονομικά, δημιουργική γραφή και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις Βρυξέλλες, όπου έζησε για μια δεκαετία. Από το 1997 έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει κινηματογραφικά σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους (Παιχνίδια στην Εδέμ Σ. Μπελέσση, Τρεις στιγμές Π. Σεβαστίκογλου), θεατρικά έργα και μιούζικαλ (Η ρακωδία των σκουπιδιών, Ωραίο φύλο, ε;, Το μιούζικαλ της πεντάρας, Παραμυφικό, Αλήθεια κ.ά.), μεταφράσεις και προσαρμογές θεατρικών έργων (Ντέιβιντ Μάμετ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.). Έχει σκηνοθετήσει τριάντα έργα πρόζας, μουσικού και λυρικού θεάτρου και διακαλλιτεχνικές περφόρμανς, με παραστάσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο, Γερμανία, Δανία, Ιταλία και Ουγγαρία, μεταξύ των οποίων Ολεάνα, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Όνειρο θερινής νυκτός, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Κάρμεν (βραβείο Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2010), Ο κουρέας της Σεβίλλης, Οι γάμοι του Φίγκαρο, Present κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) και της διεθνούς ομάδας Un-Label.


ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου)
Το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) είναι η μακροβιότερη και πιο δραστήρια ομάδα μουσικού θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια. Δημιουργήθηκε το 2001, από μια παρέα νέων καλλιτεχνών που μόλις είχε επιστρέψει στη Λάρισα από το εξωτερικό. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία μιας μόνιμης εστίας καλλιτεχνικής μύησης, έρευνας, δημιουργίας και έκφρασης για νέους και ενήλικες. Έκτοτε, από τα εργαστήρια του ΣΜουΘ έχει περάσει μια ολόκληρη νέα γενιά δημιουργών που συνδιαμορφώνει τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει υλοποιήσει δεκάδες παραγωγές μουσικού και λυρικού θεάτρου (Κάρμεν, Ο μαγικός αυλός, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Πολίται, Παραμυφικό, Αλήθεια κ.ά.) συμβάλλοντας σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Λάρισας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ευρωπαϊκές συμπράξεις και συμπαραγωγές (Eutropia, ArtS, Un-Label κ.ά.) ενώ συντονίζει καλλιτεχνικά δύο ετήσια φεστιβάλ, τον Μύλο Παραστατικών Τεχνών και την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα. Το ΣΜουΘ είναι καταστατικό μέλος του διεθνούς δικτύου Roots & Routes, μέλος του Ιδρύματος Άννα Λιντ, και συνεργάζεται με διακεκριμένους οργανισμούς πολιτισμού και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ