ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ - ΒΥΡΩΝΑΣ / ΑΘΗΝΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Φεστιβάλ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ»
Καλοκαίρι 2023

--
Στη μνήμη του Δημήτρη Νικολαϊδη
--

«ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ»

22 - 23 - 24 Ιουνίου 2023

η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ στη μνήμη του δημάρχου Βύρωνα Δημήτρη Νικολαΐδη (1919-1998)

Μέσα από μια στέρεη και δημιουργική αδιάκοπη πορεία, το Φεστιβάλ Βράχων αποτελεί σημείο αναφοράς στη ζωή των κατοίκων του Βύρωνα, του Υμηττού αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Φέτος, σε μια κρίσιμη χρονιά για τον χορό, και, ταυτόχρονα, μια χρονιά τιμητική για μια εμβληματική φυσιογνωμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Δημήτρη Νικολαΐδη, που υλοποίησε την ίδρυση του Κέντρου Χορού Ντάνκαν το 1980, το Φεστιβάλ Βράχων συμπεριλαμβάνει τον χορό στο πρόγραμμά του με τη διοργάνωση ενός τριήμερου «φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ».

Πιστεύοντας βαθιά ότι ο χορός πρέπει να κατέχει ζωτική θέση στα καλοκαιρινά φεστιβάλ των ανά την Ελλάδα Δήμων, το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια μικρή κίνηση, που ελπίζουμε να συνεχιστεί με επεκτάσεις, διορθώσεις και παραλλαγές, αντανακλώντας και στηρίζοντας κάθε φορά τον χώρο του χορού στην Ελλάδα.

Στη φετινή διοργάνωση, θα παρουσιαστούν 6 έργα σύγχρονου χορού, που σε διαφορετικές φάσεις της δημιουργίας τους και με τον δικό του τρόπο το καθένα, έχουν συνδεθεί με το Κέντρο Ντάνκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το φεστιβάλ αυτό πραγματοποιείται με τη συνέργεια των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, σε συνεργασία με το Κέντρου Χορού Ντάνκαν και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi


Συνοπτικό Πρόγραμμα

1η ημέρα - Πέμπτη 22/06/2023
20:30 A LIVE / Σοφία Μαυραγάνη
21:30 ABOUT ANGER / Anna Konjetzky

2η ημέρα - Παρασκευή 23/06/2023
20:00 SYNAXIS / Τζένη Αργυρίου
21:00 ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ / Κι όμΩς κινείται

3η ημέρα - Σάββατο 24/06/2023
21:00 ALL THAT MATTER / arisandmartha
21:50 TO BE POSSESSED / Χαρά Κότσαλη


Αναλυτικό Πρόγραμμα

(κάντε κλικ σε κάθε ημέρα για να διαβάσετε τις πληροφορίες)

1η ημέρα - ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

A LIVE της Σοφίας Μαυραγάνη
ΧΟΡΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45'

Επιθυμείς ακατόρθωτα πράγματα" λέει η Ισμήνη στην Αντιγόνη στο έργο του Σοφοκλή. Η Αντιγόνη ως διαπολιτισμικό ερώτημα για το δίκαιο και την ενσώματη αντίσταση είναι η αφορμή για τη δημιουργία του έργου. Πώς επανερχόμαστε στην Αντιγόνη όταν έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για αυτή κι ενδεχομένως χωρίς αυτή;

Το "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη τροφοδοτείται από πεδία θεωρίας, πράξης, κειμενικότητας, ήχου και σωματικότητας και κινείται στα όρια της συναυλίας, της διάλεξης και της παράστασης χορού. Μια χορογραφία λέξεων και εννοιών πάνω σε κείμενα και σκέψεις των: Αθηνά Αθανασίου, Αν Κάρσον, Φρεντ Μότεν, Τζούντιθ Μπάτλερ, Τζίνα Πολίτη, και Έλενα Τζελέπη. Ένα έργο που πρωταγωνιστούν οι ιδέες που προκύπτουν από τις πράξεις της Αντιγόνης. Η Μαρία Βούρου, η Αντιγόνη Φρυδά, και ο Larry Gus / Παναγιώτης Μελίδης παίζουν επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, της θεωρίας, της μουσικής και της κίνησης και συνθέτουν ένα νέο συλλογικό κείμενο που μπορεί (ή δεν μπορεί) να ακουστεί, να τραγουδηθεί και να χορευτεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα - Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία, Συν-δημιουργια: Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Φρυδά, Larry Gus / Παναγιώτης Μελίδης
Μουσική: Larry Gus / Παναγιώτης Μελίδης
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Μπάμπης Μακρίδης
Επιστημονική Συνεργάτιδα: Έλενα Τζελέπη
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Μίλτος Αθανασίου
Δραματουργία: FBDS
Φωτογραφίες: Θωμάς Μπέλτσιος
Γραφιστικά: Δημήτρης Πολίτης
Παραγωγή: Fingersix/Athens

Το έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα "ANTIGONES: BODIES OF RESISTANCE IN THE CONTEMPORARY WORLD [ANTISOMAΤΑ]", το οποίο αποτιμά τι απομένει και τι επιμένει από τις κληρονομιές της Αντιγόνης στις διεθνικές συνθήκες αυταρχισμού, βιοπολιτικής και εκτοπισμού στην παρούσα ιστορική στιγμή. Με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν και του Goethe-Institut Athen. Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ABOUT ANGER της Anna Konjetzky
ΧΟΡΟΣ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70'

Το έργο "Περί Οργής"/"Über die Wut" εξετάζει την δυναμική της οργής - κυρίως της οργής των γυναικών - μέσα από την κίνηση, τις εικόνες, τη μουσική και τα κείμενα. Η οργή μπορεί να καταλάβει το σώμα και τις κινήσεις του· φτύνουμε αίμα, αφρίζουμε, η οργή μας παίρνει την ανάσα και καταλαμβάνει τους μύες, τα μάτια και τη φωνή μας. Τα αλλάζει, τα παραμορφώνει, αφήνοντας το σώμα να φαίνεται παράξενο, απειλητικό, επιθετικό, αλλά αστείο και κωμικό. Η οργή, δίνει επίσης στον χορό μια απροσδόκητη ομορφιά και κομψότητα, μόνο για να ξεσπάσει και να εκραγεί ξανά στην επόμενη στιγμή. Η οργή μπορεί να αποτελεί μια εποικοδομητική ενέργεια, ως κινητήρια δύναμη και ένταση για κοινωνική αλλαγή. Χειρονομίες οργής γίνονται σύμβολα και διακηρύσσουν την επίθεση στην αδικία, στις υπάρχουσες ιεραρχίες και δομές. Στον σκηνικό χώρο, εναλλάσσονται εικόνες από πολιτικούς, δημοφιλείς προσωπικότητες και κινούμενα σχέδια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία και σύλληψη: Anna Konjetzky
Χορευτής: Sahra Huby
Μουσική: Brendan Dougherty
Ενδυματολογία: Michiel Keuper, Martin Sieweke
Βίντεο: Susanne Steinmassl
Σχεδιασμός φωτισμού: Barbara Westernach
Κατασκευή LED: Timm Burkhardt
Παραγωγή: Rat&Tat Kulturbüro
PR: Simone Lutz

Μια παραγωγή της Anna Konjetzky & Co σε συμπαραγωγή με το DANCE- διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού του Μονάχου, το Kammerspiele του Μονάχου και το LOT Theater Braunschweig.

Το έργο παρουσιάστηκε το 2021 στο Μόναχο, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού της πόλης του Μονάχου και του Fonds Darstellende Kunste.
.


2η ημέρα - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

SYNAXIS IN PROGRESS της Τζένης Αργυρίου
ΧΟΡΟΣ - PERFORMANCE
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45'

Πως συναντιέται ένα σύνολο σωμάτων σε ένα συγκεκριμένο χώρο ή τόπο? Συγχρονίζονται σε έναν κοινό βηματισμό? Μπορούν μαζί να δημιουργήσουν χορούς που να εσωκλείουν παλιές και νέες μορφές συλλογικής έκφρασης;

Το έργο επιχειρεί να δώσει έμφαση στη σημασία της συνεύρεσής του κόσμου στα αστικά κέντρα μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές που τον φέρνουν κοντά. Ως αντίστιξη στην πολυπλοκότητα και μοναχικότητα της σύγχρονης ζωής, το έργο "ΣΥΝΑΞΙΣ in progress" μας προσκαλεί να συνδεθούμε διαφορετικά με τη φύση, επαναφέροντας την προσοχή́ μας στο σώμα, στη φωνή, στο ρυθμό και στα τοπία που αυτά δημιουργούν.

Σύλληψη - Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου
Βασική ομάδα ερμηνευτών/συνεργατών: Ερμής Μαλκότσης, Πολένα Κόλια Peterson, Νάνσυ Σταματοπούλου, Αλέξης Φουσέκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Συμμετέχουν οι χορευτές: Antonio Jorgos Papazis, Παναγιώτης Λαγανάς, Μαίρη Γιαννούλα, Μαρίνα Κλάδη, Ελένη Βλάχου, Φανή Ποζίδη, Λεωνίδας Σιούπουλης, Μαρία Φουντούλη, Στέλλα Τριπολιτάκη, ΜάρθαΠασσακοπούλου, Σπύρος Ντόγκας, Ηρώ Κόντη, Εβίνη Παντελάκη, Μυρτώ Γράψα, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Θέμις Ανδρεουλάκη, Δήμητρα Μερτζάνη, Μαρία Βούρου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Νικολέτα Χατζοπούλου
Εικαστικός συνεργάτης - Επιμέλεια χώρου: Βασίλης Γεροδήμος
Επιμέλεια Κουστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα
Βοηθός Χορογράφου: Μαίρη Βόσσου
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση - Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
Μια παραγωγή της ΑΜΟΡΦΗ ΑΜΚΕ

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν.

ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ της ομάδας Κι Όμως Κινείται
ΧΟΡΟΣ - ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70'

Η δημοφιλής ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών «κι όμΩς κινείται» καταπιάνεται εκ νέου με μία παράσταση αφιερωμένη στο κίνημα των κονστρουκτιβιστών, που αρνήθηκε τόσο πεισματικά το ρομαντισμό και τελικά τον αποθέωσε, εκ νέου. Μια σουρεαλιστική μυθοπλασία όπου ο ίδιος ο Διάβολος, τιμωρός και κουρασμένος, εμφανίζεται με τη συνοδεία του για να «γιατρέψει» την έλλειψη πίστης, να ισορροπήσει εκ νέου το λογικό με το παράλογο, το εφικτό με το αδύνατο και εν τέλει να «περιγελάσει» την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου είδους σε αυτό που αυθαίρετα νομοθετεί ως πραγματικότητα. Μια οικοδομική σκαλωσιά, με ανθρώπους γαντζωμένους στον όγκο της, αποδομείται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - Χορογραφία: κι όμΩς κινείται
Ερμηνευτές Νώντας Δαμοπούλος, Ναταλία Μπάρους, Ιλεάννα Παππά, Ξένια Σταθούλη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Πάνος Σολδάτος Νίκος Μάνεσης, Χρόνης Τόμπορης, Ερμής Μαλκότσης
Επιμελήτρια πρόβας: Αντιγόνη Λινάρδου
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Κλέων Αντωνίου
Μουσική ερμηνεία: Κλέων Αντωνίου, Νίκος Παπαϊωάννου
Σκηνικά: Bentancor Camilo
Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία
Κοστούμια: Μάνεση Αγγελική, Μουζάκη Φανή
Παραγωγή: κι όμΩς κινείται

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 2018 στο Θέατρο Ροές, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.


3η ημέρα - ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

ALL THAT MATTER *or notes on performing friendship
της ομάδας arisandmartha | Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου
ΧΟΡΟΣ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45'

Δύο χρόνια μετά το τελευταίο τους έργο Lucy.tutorial for a ritual, η συνεργασία των Μάρθας Πασακοπούλου και Άρη Παπαδόπουλου, τοποθετείται αυτούσια επί σκηνής και εξετάζεται ως επιτέλεση: της φιλίας, της συνεργασίας, της σχέσης και της σκηνικής συνύπαρξής τους. Οι δυο ερμηνευτές επισκέπτονται ένα σωματικό και συναισθηματικό αρχείο που ενώ αντλεί στοιχεία από το παρελθόν, (ανα)δομείται επί τόπου στη σκηνή. Το αρχείο αυτό, ανοιχτό και προσωπικό ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να επανασυστήνονται και να χαρτογραφούν τον αδιόρατο, διάμεσο χώρο ― χώρος νοητός που δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν τους, ο οποίος φέρει τόσο τα προσωπικά τους ίχνη όσο και το αποτύπωμα της σχέσης τους. Το κοινό βρίσκεται παρόν σε αυτή την συνθήκη ως τρίτος πόλος, ως ανακλαστική επιφάνεια και ως αναγκαίος, για την ερμηνεία της σχέσης, μάρτυρας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα-Χορογραφία-Ερμηνεία: arisandmartha | Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Αναστάσιος Κουκουτάς
Επιμέλεια ήχου, σκηνικός χώρος, ενδυματολογία: arisandmartha
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Alaa Ghosheh

Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2022 στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και τη στήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν.

TO BE POSSESSED της Χαράς Κότσαλη
ΧΟΡΟΣ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.50
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 35'

Το "to be possessed" είναι μια σόλο σωματική και ηχητική περφόρμανς που εκθέτει υλικές και ηχητικές πτυχές ενός ετερόνομου DIY αρχείου γυναικών από διαφορετικά πολιτισμικά συμφραζόμενα. Χορεύτρια και χορογράφος, με παράλληλες σπουδές θεατρολογίας, ανθρωπολογίας και μουσικής, η Χαρά Κότσαλη αποπειράται να ανιχνεύσει το φαινόμενο της πνευματοκαταληψίας με μια διευρυμένη ανάγνωση. Μέσα από ένα αποδιαρθρωμένο σκηνικό τελετουργικό, επιδίδεται σε μια πρόβα δαιμονισμού. Επιχειρεί να εμψυχώσει τα ντοκουμέντα με τα οποία συναντιέται, καλώντας τα να αποκαλύψουν τον συντριπτικό αλλά και ανατρεπτικό τους χαρακτήρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα, Χορογραφία, Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη
Δραματουργία: Δήμητρα Μητροπούλου
Εικαστικός Σύμβουλος: Περικλής Πραβήτας
Μουσική & Σχεδιασμός Ήχου: Jeph Vanger
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση "furiosa": Δήμητρα Τρυπάνη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi
Ανάθεση - Παραγωγή: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2023 στο πλαίσιο του Onassis Dance Days της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.


Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων | Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Βύρωνας
(χάρτης)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

1η ημέρα
Πέμπτη 22/06/2023
20:30 A LIVE / Σοφία Μαυραγάνη
21:30 ABOUT ANGER / Anna Konjetzky
εισιτήρια >

2η ημέρα
Παρασκευή 23/06/2023
20:00 SYNAXIS / Τζένη Αργυρίου
21:00 ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ / Κι όμΩς κινείται
εισιτήρια >

3η ημέρα
Σάββατο 24/06/2023
21:00 ALL THAT MATTER / arisandmartha
21:50 TO BE POSSESSED / Χαρά Κότσαλη
εισιτήρια >

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου. Απαίτείται ηλεκτρονική κράτηση.

E-TICKET
Τα δελτία εισόδου λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 998647271
ΔΟΥ: ΣΤ' Αθηνών
ΕΔΡΑ: Αθηνάς 12, 10551 Αθήνα

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ