«Το βιβλίο που με διάβασε»
Ο Γιάννης Οικονομίδης για το
Περί ηρώων και τάφων του Ernesto Sabato
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 | 19:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής
Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Ένας κύκλος συζητήσεων με απρόσμενους αναγνώστες, για το ένα βιβλίο που μάλλον τους άλλαξε τη ζωή. Επιμελείται και συντονίζει η Κατερίνα Καφεντζή (Kafka).
Πέρα από λέξεις, νοήματα και σημαντικούς συγγραφείς, υπάρχει ένα γραπτό μνημείο, ένα αποτύπωμα διαδρομής που ενίοτε μας συνοδεύει για μια ζωή. Ένα βιβλίο που μας έχει διαβάσει σαν ανοιχτό βιβλίο και για κάποιο λόγο έχει αλλάξει τον τρόπο που νιώθουμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας.
Η Κατερίνα Καφεντζή (Kafka) ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συζητήσεων και «διαβάζει» τους καλεσμένους της για να ανακαλύψει τι κάνει ένα βιβλίο, το δικό τους ορόσημο.
Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1967. Το 1987 μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, όμως σχεδόν αμέσως εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή για να στραφεί στον κινηματογράφο.
Αφού γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, το 2003 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το εμβληματικό «Σπιρτόκουτο». Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ψυχή στο στόμα», έκανε πρεμιέρα στο International Critics' Week του Φεστιβάλ Καννών το 2006. Η τρίτη του ταινία, «Μαχαιροβγάλτης», προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan το 2010 και απέσπασε επτά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου. Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το Μικρό Ψάρι» ή «Στράτος», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 2014.
Το 2016 ο Γιάννης Οικονομίδης έγραψε και σκηνοθέτησε το πρώτο του θεατρικό έργο, «Στέλλα Κοιμήσου», για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του, «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», έκανε πρεμιέρα το 2020, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, και κατάφερε να γίνει εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα. Η ταινία έλαβε 15 υποψηφιότητες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.
Και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν τιμηθεί με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την καλύτερη Ελληνική ταινία της χρονιάς και έχουν προβληθεί σε πολλά σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Τον Νοέμβριο του 2022 έκανε πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το «Σπιρτόκουτο: The Musical», σε λιμπρέτο και καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Οικονομίδη.
Η νέα του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Σπασμένη φλέβα» προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους.
Το Βιβλίο που με διάβασε, συνεχίζεται την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 στις 19:00
με επόμενο καλεσμένο τον Φοίβο Δεληβοριά



ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 9 & ΜΕΡΛΙΝ 1,ΤΚ 10671
Τηλ. 2103611206
(χάρτης)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
40 λεπτά (ακολουθεί Q&A)
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Με δελτία εισόδου, απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση
E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται
ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο
ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Β.& Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Νομικό Πρόσωπο Μη Κερδοσκοπικών Εικαστικών Τεχνών
ΑΦΜ: 999374041
ΔOY: Δ' Αθηνών
ΕΔΡΑ: Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Αθήνα 10671