ΤΑΞΗ

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΑΞΗ

(Class)

Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, 19:00
Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, 21:00
Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ

Το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν
σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη
ταξιδεύει στην Αθήνα!

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στην Αθήνα, για τρεις (3) μόνο παραστάσεις, το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «ΤΑΞΗ» (Class) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου 2023 στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, και αφού ολοκλήρωσε εκεί έναν ευρύ κύκλο παραστάσεων, επισκέπτεται τώρα την Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 29, ώρα 7μμ, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, ώρα 9μμ, και Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, ώρα 9μμ, στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Πλατεία Καραϊσκάκη, (Στάση Μετρό Μεταξουργείο, έξοδος Δεληγιάννη).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό έργο που απευθύνεται σε όλους τους θεατρόφιλους και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, καθώς το θέμα του αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε μια τάξη δημοτικού σχολείου με έμφαση στα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις μεθόδους διδασκαλίας - ανέκαθεν μια διακεκαυμένη ζώνη εντάσεων, αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων τόσο από την πλευρά των γονιών των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ως χωριστή κατηγορία.

Οι συντελεστές:

Το έργο έχει ανέβει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, κοστούμια Αιμίλιου Καλογερή, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, χειρισμό φωτισμού και ήχων Ευγενίας Αναστασοπούλου και με βοηθό σκηνοθέτη τον Φώτη Κοτρώτσο.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Αιμίλιος Καλογερής (Ρέι ΜακΚάφερτι), Παναγιώτης Νικολιδάκης (Μπράιαν Κοστέλο αλλά και Τζέιντεν) και Ρίτα Μαρτσάκη (Ντόνα Κοστέλο αλλά και Κάιλι).

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, τη διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Μπράιαν και η Ντόνα έχουν χωρίσει πρόσφατα και έρχονται στο σχολείο να συζητήσουν με τον δάσκαλο τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γιος τους Τζέιντεν. Ο δάσκαλος, ο κύριος ΜακΚάφερτι, ένας ευγενικός άνδρας, τους έχει προσκαλέσει να συζητήσουν το θέμα. Όμως η συνάντηση, που αρχίζει σαν μια συνηθισμένη επίσκεψη, εξελίσσεται σε μια χαώδη συνδιαλλαγή μεταξύ των τριών προσώπων και η αίθουσα διδασκαλίας μετατρέπεται σε έναν μικρόκοσμο ταξικών διαφορών και πολιτιστικής διαμάχης.

Η πρόταση του δασκάλου να στείλουν τον Τζέιντεν σε ειδικό ψυχολόγο προκαλεί θυμό στον Μπράιαν και φόβο στη Ντόνα πως αυτό θα στιγματίσει το γιο τους ως άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Ντόνα υποστηρίζει από προσωπική εμπειρία πως το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα προκαταλήψεων και διακρίσεων και πως ένα παιδί που περνάει δύσκολες οικογενειακές στιγμές μπορεί να περιθωριοποιηθεί εφ’ όρου ζωής και να στερηθεί μια ομαλή και φυσιολογική ζωή.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του κειμένου είναι πως οι συγγραφείς ζητούν στη διανομή του έργου οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους των γονιών να ερμηνεύσουν και τα δύο παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παρά την διαφορά της ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να προβάλουν στη συμπεριφορά των παιδιών χαρακτηριστικά των γονιών τους και να δείξουν την καθοριστική επίδραση της οικογένειας στην πρόοδό τους.

Η Τάξη (Class) παίχτηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δουβλίνου το 2017 με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο θέατρο Abbey του Δουβλίνου τον Ιανουάριο του 2018 και κατόπιν στο Traverse Theatre στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φριντζ του Εδιμβούργου, όπου απέσπασε το βραβείο Scotsman’s Fringe First, καθώς και το βραβείο ZeBBie καλύτερης συγγραφής από την Ένωση Συγγραφέων της Ιρλανδίας.

Οι συγγραφείς:

Ο David Horan είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Bewley’s Café Theatre, και εργάζεται ως ελεύθερος θεατρικός σκηνοθέτης. Διδάσκει στην Lir National Academy του Trinity College στο Δουβλίνο. Σπούδασε στο Samuel Beckett Centre του Trinity College, καθώς και στο Ecole Jacques Lecoq στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο Θέατρο Abbey και έχει κερδίσει βραβεία καινούριας δουλειάς στο Φριντζ του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Έχει σκηνοθετήσει επίσης συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ και ο Φρίελ.

Η Iseult Golden είναι καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του θεάτρου Iris και έχει παίξει σε όλες τις παραγωγές του, και συγκεκριμένα στα έργα The World’s Wife, Lady Susan, To Kill a Dead Man και Tick My Box! Έχει σπουδάσει στη δραματική σχολή Gaiety του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές περιοδείες με διάφορες θεατρικές ομάδες όπως οι Barabbas, Macnas, Blue Raincoat Theatre Company και Storytellers Theatre Company.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα:

www.theatro-kydonia.gr

25 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ


Είπαν για την παράσταση ΤΑΞΗ:

(...) Η παράσταση του θεάτρου «Κυδωνία» είναι μια άρτια παράσταση. Οι ηθοποιοί που παίζουν τους τρεις ρόλους Αιμίλιος Καλογερής, Παναγιώτης Νικολιδάκης και Ρίτα Μαρτσάκη, στέκονται άξια στις απαιτήσεις των χαρακτήρων που υποδύονται και δίνουν όλες τις αποχρώσεις των ψυχικών τους εντάσεων. Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης έκανε για άλλη μια φορά μια παράσταση «απαιτήσεων» με το θηριώδες ένστικτο που διαθέτει ως σκηνοθέτης. Με λιτότητα και σκηνική ευφυΐα. (...) Μια παράσταση που αξίζει να δεί κανείς. Που τιμάει την πόλη. Ένα σκηνικό γεγονός άξιο να συμπεριληφθεί στις καλύτερες παραστάσεις της χώρας για τη χρονιά που φεύγει.

Βούλα Αντωνιάδου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, εφημ. Χανιώτικα Νέα 9/12/2023

(...) Η «Τάξη» του Μιχάλη Βιρβιδάκη και του Θεάτρου «Κυδωνία» είναι μια εξαιρετική παράσταση. Πρόκειται για θεατρικό έργο των βραβευμένων Ιρλανδών Συγγραφέων Ντέιβιντ Χόραν και Ιζόλντ Γκόλντεν. Η σκηνοθεσία (Μιχάλης Βιρβιδάκης, Φώτης Κοτρώτσος), το όλο στήσιμο της παράστασης, οι εναλλαγές των ρόλων, οι ήχοι και οι φωτισμοί (Δημήτρης Ιατρόπουλος, Ευγενία Αναστασοπούλου), οι ερμηνείες των ηθοποιών (Αιμίλιος Καλογερής, Ρίτα Μαρτσάκη και Παναγιώτης Νικολιδάκης), για όλους και για όλα, μόνο θετικά σχόλια αρμόζουν.

Μανώλης Μπουζάκης, διευθυντής των ιστορικών εκδόσεων "ΓΝΩΣΗ", εφημ. Χανιώτικα Νέα 16/12/2023

(...) Οι Αιμίλιος Καλογερής, Παναγιώτης Νικολιδάκης και Ρίτα Μαρτσάκη αποδίδουν ακέραια τους χαρακτήρες που υποδύονται. Ιδιαίτερη μνεία θα μπορούσαμε να κάνουμε στην απόδοση των παιδιών Τζέιντεν και Κάιλι από τους δύο τελευταίους -και η οποία λόγω της φύσης της έκρυβε ποικίλους κινδύνους και οπωσδήποτε τον κίνδυνο της υπερβολής. Εν προκειμένω, οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά, χαρίζοντας μας κάποιες αξιομνημόνευτες και αισθητικά άρτια σκηνές. Η γλώσσα του κειμένου δε, σε μετάφραση του Δημήτρη Κιούση, είναι ολοζώντανη και ακριβής. Είναι σαφές ότι το Θέατρο Κυδωνία έχει θέσει ψηλά τον πήχη της δουλειάς του, συνηθίζοντας το κοινό του σε παραστάσεις υψηλής αξίας. Δεν μπορεί κανείς παρά να ελπίζει ότι θα επιμείνει έτσι.

’γγελος Αλαφρός, εφημ. Αγώνας της Κρήτης, 18/12/2023

Παρακολούθησα σήμερα (3/12/2023) τη θεατρική παράσταση «Τάξη» της Ι. Γκόλντεν και του Ντ. Χόραν στο Θέατρο Κυδωνία, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Οι ηθοποιοί, η σκηνοθεσία, η αισθητική της παράστασης ήταν για ακόμα μια φορά όλα άρτια, όμως το κείμενο, η υπόθεση δηλαδή του έργου, με άγγιξε και με συγκίνησε τόσο ως εκπαιδευτικός που είμαι, όσο και ως γονιός που επισκέφτηκε στο παρελθόν πολλές φορές τα σχολεία των παιδιών του για να ακούσει από το στόμα δασκάλων την πρόοδό τους. Το έργο είναι σαν ένας καθρέφτης που μας δείχνει την τάξη σε ώρα λειτουργίας, αλλά και το ρόλο των γονιών, τη σύγκρουση της οικογένειας με το εκπαιδευτικό σύστημα, τις προκαταλήψεις, τις ανάγκες των παιδιών, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ειδική Αγωγή στα σημερινά σχολεία. Όλη η παράσταση είναι μια εκπληκτικά πετυχημένη απεικόνιση αυτού που κάθε μέρα εμείς οι εκπαιδευτικοί ζούμε στα σχολεία! Προτρέπω με θέρμη όλους, δασκάλους και γονείς, να μην χάσουν αυτήν την παράσταση!

Βασίλης Παπαστάμος, διευθυντής του Γυμνασίου Πλατανιά, εφημ. Χανιώτικα Νέα 8/2/2024

Μια εξαιρετική παράσταση με άξιους ερμηνευτές! Ένα πραγματικά σύγχρονο έργο, με απόλυτα ζωντανές σκηνές και διαλόγους, που καθρεφτίζουν με ρεαλιστικό τρόπο τόσο τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα όσο και τα ψυχολογικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου, ανεπαρκή πολλές φορές να σηκώσει το βάρος της γονικής ευθύνης. Στο γνωστό πια και αγαπημένο θέατρο Κυδωνία του Μ. Βιρβιδάκη.

Γιώργος Καρτάκης, ποιητής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Θέατρο Σταθμός
Τηλ: 2105230267
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 10437
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, 19:00
Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, 21:00
Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
16 € γενική είσοδος
12 € φοιτητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

(οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +5% επί της τιμής του εισιτηριου)

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και τα εκτυπώνετε, ή τα αποθηκεύετε σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
28210-92395

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΜΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 099810901
ΔΟΥ: Α' ΧΑΝΙΩΝ
ΕΔΡΑ: ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 12 - 73135 - ΧΑΝΙΑ

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ