Το Πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ - ΣΥΡΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Πορτρέτο
της Πηνελόπης Δέλτα

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 | 20:00

Θέατρο Απόλλων Σύρος

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση της Πηνελόπης Δέλτα ,ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου ,φιλοξενεί τη παράσταση Το Πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα σε κείμενα Δήμητρας Παπαδήμα και  σκηνοθεσία Θαλασσινής Βοσταντζόγλου στο θέατρο Απόλλων τη Παρασκευή 16 Μαΐου  στις 8.00 μ.μ.
 
Το Πορτρέτο είναι ένας μονόλογος με "πολλά" πρόσωπα.
Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη ,που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης,γυναίκας, καλλιτέχνιδας ,συζύγου, μάνας και ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα ,μιας συγγραφέας που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην Τέχνη ,όσο και στη ζωή ,κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και τα τετριμμένα.
 

Λίγα λόγια για το έργο
Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής περνά από την παιδική της ηλικία, στην εφηβεία με τα πρώτα σκιρτήματα, στην ενηλικίωση, το γάμο, την γνωριμία με τον κρυφό αγαπημένο της, Ίωνα Δραγούμη κι εντέλει φτάνει στο θάνατο.«Συνομιλεί» με τους «αόρατους» συμπρωταγωνιστές της, τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της, τους γονείς της, τον Στέφανο Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη. Μία μοναδική φορά, εξομολογείται όσα δεν τόλμησε να πει ποτέ, κατηγορεί τους πάντες, τον εαυτό της και τελικά την ίδια τη ζωή.
 

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Παπαδήμα
Δουλεύει 35 χρόνια σαν ηθοποιός, και έχει γράψει περίπου 20 βιβλία και θεατρικά. Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει δικά της έργα που όπως η ίδια λέει «έχει ανάγκη να εκφράσει στον κόσμο». Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μία προσωπικότητα που την έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν, καθώς έχει γράψει κι άλλο ένα έργο για την σχέση της με τον Ίωνα Δραγούμη, την «Τελευταία Συνάντηση», η οποία είχε αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και οι παραστάσεις είχαν μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για δύο χρόνια (2016- 17). Ακολούθησε ένας μονόλογος, για την Μαρίκα Κοτοπούλη, με τίτλο «Το Αγρίμι» που επίσης ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, 150 χρόνια από τη γέννησή της, επιστρέφει στην πρώτη της ηρωίδα, την Πηνελόπη Δέλτα, με το έργο «Το Πορτρέτο», μιλώντας πια πιο ολοκληρωμένα για την ζωή της, τη σχέση με τη μητέρα της, -το «αγκάθι» της Πηνελόπης- αλλά και την σχέση με τα παιδιά της, τον σύζυγό της, και τον αιώνιο έρωτα της Ίωνα Δραγούμη.


Σκηνοθετικό σημείωμα
Βασικότερος στόχος και αγωνία μου, ήταν το πώς θα παντρέψω το κλασσικό με το σύγχρονο, χωρίς να χαθεί φυσικά η ταυτότητα του έργου και η ατμόσφαιρά του. Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε κάτι τέτοιο είναι, διαλέγοντας τον δρόμο της απλότητας, τόσο υποκριτικά, όσο και σκηνικά.

Καθώς μιλάμε για μια γυναίκα που έζησε μεταξύ του 1874 και του 1941 ήθελα να επικεντρωθώ, στην ψυχή και τον εσωτερικό της κόσμο και λιγότερο στο έργο ή το περιβάλλον της, χωρίς φυσικά να τα αποκλείω από την παράστασή μας, αφού κι αυτά ήταν μέρος της. Ήθελα όμως πρώτη φορά, να μιλήσει αυτή η γυναίκα απλά κι ανοιχτά, για τα τόσα καταπιεσμένα συναισθήματα που κουβαλούσε όλη της τη ζωή. Να τη θυμόμαστε όχι μόνο ως την Πηνελόπη Δέλτα τη συγγραφέα, αλλά κι ως μια γυναίκα με πολύ πάθος και πολλά πάθη. Νομίζω ότι συχνά ξεχνάμε, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιες προσωπικότητες, ότι κι εκείνοι ήταν απλά άνθρωποι. Αυτή η παράσταση λοιπόν, στήθηκε με την ανάγκη ο κόσμος, να νιώσει την Πηνελόπη κοντά του, να δει την ευάλωτη πλευρά της, να συμπονέσει και να συγκινηθεί μαζί της με τη ζωή.

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επί σκηνής:Δήμητρα Παπαδήμα
Κείμενο:Δήμητρα Παπαδήμα
Σκηνοθεσία :Θαλασσινή Μποσταντζόγλου
Επιμέλεια κίνησης:Αυγουστίνος Κούμουλος
Μουσική :Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σχεδιαμός φωτισμών :Δημήτρης Κουτάς
Φωτογραφίες :Εβίτα Σκουρλέτη
Γενική επιμέλεια :Γιάννης Μποσταντζόγλου
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Πλ. Βαρδάκα, Ερμούπολη - Σύρος
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
85' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος 12€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, ΑΘήνα
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr

Ταμεία θεάτρου Απόλλων
Τηλέφωνο: 22810 85192

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%
επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται
ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο
 
ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου
ΑΦΜ: 998225781
ΔΟΥ: ΣΥΡΟΥ
ΕΔΡΑ: Κάτω Μάννα, Σύρος 841 00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ