Rolex Arts Festival - Δημόσια συζήτηση: Μυθοπλασία και τοπικότητα σ' ένα παγκόσμιο συγκείμενο

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ - Πύργος Βιβλίων EBE

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο Βούλγαρος συγγραφέας Miroslav Penkov, που έχει τη βάση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει τόσο στα Βουλγαρικά όσο και στα Αγγλικά, και τα βιβλία του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην πατρίδα του. Ο συγγραφέας συζητά με τον μεταφραστή του στα Ελληνικά, Άκη Παπαντώνη, για τις δυσκολίες που παρουσιάζει η μυθιστορηματική γραφή που διατρέχει σύνορα και γλώσσες αλλά και την προσπάθειά του να καταστήσει οικουμενική μια τοπική γλώσσα από σύμβολα και μύθους.

Ομιλητής: Miroslav Penkov, προστατευόμενος στο πεδίο της λογοτεχνίας 2014 - 2015
Αφού έφυγε από τη Βουλγαρία στην ηλικία των 19 ετών για να σπουδάσει ψυχολογία στις ΗΠΑ, ο Miroslav Penkov έκανε στροφή στη λογοτεχνία για να «δώσει φωνή σε έναν λαό που δεν έχει φωνή», γράφοντας για τη Βουλγαρία. Η βραβευμένη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ανατολικά της Δύσης: Μια χώρα σε ιστορίες» (2011) έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Το μυθιστόρημά του με τίτλο «Το βουνό των πελαργών» (2016) έχει χαρακτηριστεί ως ο «Δον Κιχώτης» της Βουλγαρίας. Ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, έχει βοηθήσει τους φοιτητές του να αποκτήσουν προοπτικές μονιμοποίησης, να εξασφαλίσουν συνεργασίες με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και να αποκτήσουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των έργων τους από διάφορους παραγωγούς. Μέντορας του Miroslav Penkov την περίοδο 2014-2015 ήταν ο Michael Ondaatje.

Ομιλητής: Άκης Παπαντώνης
Ο Άκης Παπαντώνης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και είναι καθηγητής Επιγενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν. Έχουν κυκλοφορήσει δύο μυθιστορήματά του, το Καρυότυπος (Κίχλη, 2014 - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του Περιοδικού «Αναγνώστης») και το Ρηχό νερό, σκιές (Κίχλη, 2019) καθώς και μια ποιητική συλλογή, το bildungsroman (Κίχλη, 2021). Έχει μεταφράσει στα Eλληνικά τα έργα του Miroslav Penkov [Ανατολικά της δύσης (East of the West), Αντίποδες, 2016 και Το βουνό των πελαργών (Stork Mountain), Αντίποδες, 2018] και μια ανθολογία της ποίησης του Raymond Carver [Εκεί που είχαν ζήσει (Where they had lived), Κίχλη, 2020].

Συντονιστής: Κώστας Σπαθαράκης, επιμελητής, μεταφραστής και ιδρυτής των Εκδόσεων Αντίποδες και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex
Ο Κώστας Σπαθαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και Συγκριτική Λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόταν επί σειρά ετών ως ανεξάρτητος μεταφραστής και επιμελητής. Το 2014 ίδρυσε τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο «Αντίποδες», με έδρα στην Αθήνα.

Μια διοργάνωση της Rolex σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Aναλυτικό πρόγραμμα του Rolex Arts Festival

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος Εκδήλωσης
Πύργος Βιβλίων

Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ημερομηνία εκδήλωσης
Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ώρα έναρξης
19.00

Εισιτήρια
Είσοδος ελέυθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή

E-Tickets
Την ημέρα της εκδήλωσης θα πρέπει να επιδείξετε το e-ticket σας, είτε εκτυπωμένο είτε σε ηλεκτρονική μορφή (παρακαλούμε να αποθηκεύσετε το pdf στο κινητό σας).

Χρήσιμες πληροφορίες

Προεγγραφή

  • Ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr
  • Η προεγγραφή ανοίγει την Τετάρτη 26/04 στις 12.00.
Όροι προεγγραφής
(κάντε κλικ εδώ)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ