TicketServices.gr

ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου

ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΕΡΣΕΣ
του Αισχύλου


9 έως 13 Σεπτεμβρίου
& 1 έως 4 Οκτωβρίου 2020
στις 21.00

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 1/10 - 4/10

Οι τελευταίες παραστάσεις (Πέμπτη 1/10 - Κυριακή 4/10) δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές για τις θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με κάρτα, θα ακυρωθούν αυτόματα και θα πραγματοποιηθει η επιστροφή της αξιας τους στην κάρτα που είχε χρησιμοποιηθεί για την αγορά, χωρίς να χρειαστεί κάποια ενεργεια από πλευράς των αγοραστών.

Τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί από φυσικά σημεία προπώλησης, θα πρέπει να επιστραφούν στα σημεία από όπου αγοραστηκαν για να γίνει η ακύρωση και η επιστροφή της αξίας τους.

Πέρσες (472 π.Χ.)

Υπόθεση

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που επιχειρεί εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής αποστολής.

Οι εντυπωσιακά πολυάριθμες δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα με τα ηχηρά ονόματα των αρχηγών του και τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους, δεν αρκούν για να κατευνάσουν την ανησυχία των γερόντων, που γνωρίζουν ότι το αδιαπέραστο δίκτυ της Πλάνης ξεγελάει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στο χαμό.

Η ανησυχία κορυφώνεται όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, αρχηγού της εκστρατείας, και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά.

Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν.

Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού, που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Το σύμβολο του ένδοξου παρελθόντος, ο βασιλιάς Δαρείος, εμφανίζεται από τον Άδη ως απάντηση στις επικλήσεις των χθόνιων δυνάμεων και τους θρήνους των Περσών. Η ερμηνεία του πεθαμένου βασιλιά για την καταστροφή αποδίδει τις ευθύνες στην αλαζονεία του Ξέρξη και την ύβρη του απέναντι στη φύση και τους θεούς. Η άφιξη του κουρελιασμένου ηττημένου βασιλιά, σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη ένδοξη παρουσία του Δαρείου, ολοκληρώνει την εικόνα της πανωλεθρίας. Τα εγκώμια για τα επιτεύγματα του παρελθόντος μετατρέπονται σε θρήνους και οδυρμούς για το παρόν, και κορυφώνουν την οδύνη στο άλλοτε ένδοξο παλάτι των Περσών.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση-Μετρική διδασκαλία: Θ.Κ. Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος
Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Φωτεινάτου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Γαβαλά
Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδου, Αγγελος Παναγόπουλος
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη

Διανομή

Βασίλισσα: Λυδία Κονιόρδου
Άγγελος: Αργύρης Πανταζάρας
Δαρείος: Νίκος Καραθάνος
Ξέρξης: Αργύρης Ξάφης

Χορός

Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μιχάλης Θεοφάνους,
Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις


Μουσικός (λύρα): Γιώργος Μαυρίδης

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα ΑναστασιάδουΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ»

Πειραιώς 52, 185 47, Πειραιάς
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020
Πέμπτη 01 Οκτωβρίου 2020
Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020
Σάββατο 03 Οκτωβρίου 2020
Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2020

ώρα έναρξης: 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
18€ κανονικό
14€ μειωμένο

το μειωμένο εισιτήριο αφορά σπουδαστες, φοιτητές, ανέργους, αμέα, θεατές άνω των 65 ετών.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
- Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλλερ
- Σχολείον (ημέρες παραστάσεων 17:00-22:00)
- Online: www.ticketservices.gr
- Τηλεφωνικά: 210 7234567
- Καταστήματα Public

E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων, θα σας απσταλεί email με τα εισιτήρια σε μορφή PDF θα οποία θα πρέπει να εκτυπώσετε, ή να τα αποθηκεύσετε σε κινητό τηλέφωνο για να τα επιδείξετε στην εισοδο του θεάτρου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ