Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2022-23

ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 - ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

Συνεπές στους ιδρυτικούς του σκοπούς το Ελληνικό Σχέδιο αναδεικνύει για μια ακόμα φορά νέους δημιουργούς με παραγγελίες έργων, αλλά όχι μόνον. Στοχεύει στην παραγωγή πρωτότυπου μουσικού υλικού και τη δημιουργία ρεπερτορίου τόσο από νεότερους όσους και από καταξιωμένους συνθέτες.

Το φετινό πρόγραμμα εστιάζει στο ρεμπέτικο τραγούδι και τις επιρροές του στο σήμερα. Με μια ομάδα πειραματικών και μη δράσεων – παραγγελιών- ηχογραφήσεων –συναυλιών - βιντεοσκοπήσεων, επιχειρεί να επανεκκινήσει την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δηλαδή, να ξαναπάρει τον δρόμο από το ίδιο σημείο που το πήρε η γενιά του Χατζιδάκι προς άλλες όμως πιθανόν κατευθύνσεις,  αναζητώντας τις παλαιές πηγές δύναμης και αλήθειας στο σήμερα.

Όλες οι δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου υποστηρίζονται από το  Ίδρυμα Ωνάση.

 

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

TO NEO ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ - Προσμονή
Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ - Μέρος πρώτο

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο συνθέτης Γρηγόρης Βασίλας θα παρουσιάσει στις 13 Δεκεμβρίου το έργο του «Προσμονή»  εμπνευσμένο από την παράδοση του ρεμπέτικου σε δικές του ενορχηστρώσεις με ένα εξαιρετικό σύνολο μουσικών.

Περιγράφοντας το έργο του ο συνθέτης σημειώνει: «Προσδοκία, λοιπόν και μια ελπιδοφόρα αναμονή. Γλυκιά και βασανιστική στον ρόλο που της αξίζει, απαιτώντας την αποκλειστικότητα αλλά και σχεδόν την ολότητα της σκέψης. Όταν φτάνει η ώρα της, καταλαβαίνει κανείς τη δύναμη της αξίας στον στόχο. Το έργο αυτό είναι ένας συγκερασμός  βιωμάτων , αισθημάτων και συναισθημάτων, επιρροών, ερμηνειών και ορμηνιών και μια διύλιση σκέψεων από τα ήθη και τις αξίες που  συνάντησα. Είναι ό,τι με βοήθησε να βάλω σε μια τάξη τη συνείδησή μου, αφενός και αφετέρου να μην σιωπώ σε αυτά που δεν μπορώ να πω» λέει ο Γρηγόρης Βασίλας.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει ανέκδοτα τραγούδια του μεγάλου αναμορφωτή και συνθέτη της λαϊκής μουσικής Παναγιώτα Τούντα σε ενορχήστρωση Μανόλη Πάππου.

Ο Μανόλης Πάππος είναι αδιαμφισβήτητα από τους κορυφαίους εκτελεστές μπουζουκιού του καιρού μας. Διατηρεί την πηγαία έκφραση και ήχο του οργάνου σε μια εποχή που το μπουζούκι τείνει να εκφυλισθεί. Σεμνή αλλά μαγική δεξιοτεχνία και αισθητικό μέτρο, καλλιέργεια και βαθειά ποιητική προσωπικότητα τον τοποθετούν δίκαια ως επιλογή πρώτη για να του εμπιστευθούμε τον θησαυρό του Τούντα.

Το υλικό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά καθώς για διάφορους λόγους δεν ηχογραφήθηκαν στην εποχή τους.

Για τον  Παναγώτη Τούντα ο ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου Δημήτρης Παπαδημητρίου λέει: «O Π.T. θεωρείται δίκαια ένας μεγάλος συνθέτης του σμυρναίικου ρεμπέτικου. Γνώστης θεωρίας της μουσικής σε βάθος μας άφησε τέλειες, σχεδόν καλλιγραφημένες  παρτιτούρες με εντυπωσιακή για το είδος αυτό σημειογραφία. Ο πετυχημένος πειραματισμός του στην τολμηρή πολυτροπικότητα των μελωδιών του φωτίζει ακόμα και σήμερα  μια δύσβατη περιοχή του ελληνικού μελωδισμού. Περιοχή  που για να την βαδίσει ο συνθέτης του χρειάζεται σπάνιο ταλέντο και γνώση. Είναι δε ο Τούντας πράγματι η σπάνια περίπτωση όπου η γνώση της δυτικής μουσικής δεν κατέστρεψε το φυσικό ελληνικό στοιχείο της μουσικής του. Αντίθετα τον βοήθησε να το επεκτείνει.»

 

Μουσικοί:

Γρηγόρης Βασίλας / μπουζούκι

Μανόλης Πάππος / μπουζούκι - τραγούδι

Γιάννης Ζευγώλης / βιολί

Κώστας Κωστάκης / κιθάρα

Φίλιππος Παχνιστής  / πιάνο

Γιώργος Βεντούρης  /κοντραμπάσο

Τάσος Μυσιρλής  /  τσέλο

Μάνος Καλπάκης / μπουζούκι

Πάνος Γαλάνης / μπουζούκι  

Γιάννης Ταυλάς / κιθάρες

Τραγούδι: Βερόνικα Δαβάκη, Παναγιώτης Παναγάκης, Αυγερινή Γάτση, Μανόλης Πάππος

Στίχοι τραγουδιών Π. Τούντα: Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Καψάλης, Γιώργος Κοροπούλης,  Κώστας Φασουλάς.

 

Ενορχηστρώσεις:

Προσμονή - Γρηγόρης Βασίλας

Ανέκδοτα τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα – Μανόλης Πάππος

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Αμερικής 4, Αθήνα 105 64
(City Link)
τηλ. 2103210025
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022
 
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
80'
Διάλειμμα: 10'

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
30€ VIP
15€ Α' ζώνη
10€ Β' ζώνη
8€ μειωμένο (ΝΕΑΝΙΚΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ, ΟΜΑΔΙΚΑ, ΑΝΩ ΤΩΝ 65)

Δωρεάν είσοδος για συνοδευόμενα παιδιά από 12 έως 17 ετών.

*τα μειώμενα εισιτήρια εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό στην Β' ζώνη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKETSERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%

E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 997718589
ΔΟΥ: Παλαιού Φαλήρου
Έδρα: Παρθενώνος 56, 175 62 Π.Φάληρο

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ