«Ο ΦΙΑΚΑΣ» του Δημοσθένη Μισιτζή

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

Μικρός Κεραμεικός

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ο ΦΙΑΚΑΣ»
του Δημοσθένη Μισιτζή (1826-1911)

Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Κυριακές 11 & 18 Ιουνίου στις 19:30

Η παρέα των ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ μετακομίζει στον Κεραμεικό και παρουσιάζουν ένα «θέατρο στο τραπέζι». Ένα θεατρικό αναλόγιο δηλαδή λίγο πριν σηκωθεί από το τραπέζι. Ένα théâtre à table από την καρδιά του Παρισιού απευθείας στην καρδιά του Κεραμεικού! Το θέατρο στο τραπέζι είναι μια μορφή δραματοποιημένης ανάγνωσης, λίγο πριν το θεατρικό έργο ανέβει στη σκηνή, με όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν το ανέβασμα του έργου. Η κωμωδία "Ο Φιάκας" του Δημοσθένη Μισιτζή είναι το έργο που σας προτείνουμε και ο λόγος που το επιλέξαμε είναι η γλώσσα. Άλλωστε, το έργο μας ταξιδεύει σε μιαν αλλοτινή εποχή, στην Κωνσταντινούπολη του 1830, όπου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, η γλώσσα είναι πλούσια σε ιδιωματισμούς και δάνεια από τούρκικες και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο χειρισμός του Μισιτζή στο θέμα του λόγου είναι πρόκληση και για τον ηθοποιό και για τον θεατή. Είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας, την οποία τιμούμε και μάλιστα σε μια εποχή που διαφαίνεται έντονα η ανάγκη της επαναφοράς στις ρίζες μας, ίσως με μια γλυκιά νοσταλγία, αλλά και σαν σε μια επανεκκίνηση με μια ιδιαίτερη προσέγγιση σε εναλλακτικούς χώρους.

Η παρέα των ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ δημιουργήθηκε το 2013 από καλλιτέχνες της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας. Έκτοτε, έχουμε παρουσιάσει αφιερώματα σε πολλούς Έλληνες κυρίως συγγραφείς όπως οι: Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Κεχαΐδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, όπως: "Η γυναικοκρατία" του Βυζάντιου, αποσπάσματα έργων του Κεχαΐδη, "Ένα δώρο" της Άννας Δαμιανίδη, "Θόρυβοι" έργο μέσα από αυτοσχεδιασμούς, και τώρα ο "Φιάκας" του Μισιτζή.

Εμπνευστής μας είναι ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Η παρέα των Βικτωριανών απαρτίζεται από ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και στην ευρύτερη περιοχή του 6ου διαμερίσματος.

Ο ήρωας Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή "Ο Φιάκας" ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870, βουτηγμένος στα χρέη. Νεαρός, κομψευόμενος και πονηρός παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Αυτή, συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και φαντασιόπληκτη, γίνεται εύκολα θύμα του. Η κωμική πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η πραγματική του κατάσταση και μεταμορφώνεται σε Γερμανό βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη. Το έργο μας μεταφέρει στην Ελλάδα της μετεπαναστατικής εποχής και παρουσιάζει τους ανθρώπους με τις αγωνίες τους, όπως τον υπηρέτη με τη γνωστή καπατσοσύνη που βλέπουμε στα έργα των Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων και τους γυναικείους χαρακτήρες που θέλουν να μιμηθούν τις κυρίες των ξένων που κάθε φορά εγκαθιστόνταν στη χώρα μας. Συναρπαστικό στοιχείο κι ένας επιπρόσθετος λόγος που επιλέξαμε το έργο είναι οι ιδιωματικοί γλωσσικοί κώδικες και το πλούσιο κοσμοπολίτικο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες τον 19ο αιώνα, με εκφράσεις και λέξεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αθηνά Κεφαλά
ΒΟΗΘΟΣ: Λίντα Πεπέ
ΑΦΙΣΑ: Θανάσης Κεφαλάς

ΠΑΙΖΟΥΝ:

ΦΙΑΚΑΣ: Νίκος Πανόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ: Νίκος Αναστασόπουλος
ΕΥΑΝΘΙΑ: Αννα Μωραΐτου
ΚΟΚΚΩΝΑ ΦΡΟΣΩ: Κλεοπάτρα Ροντήρη
ΚΑΖΑΜΙΑΣ: Μπάμπης Ούστογλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54
τηλ. 210 3454831
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ γενική είσοδος

Είσοδος με δωρεάν ποτό (κρασί ή μπύρα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
R.M. LIGHT ΑΜΚΕ
ΘΕΑΜΑΤΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΥΠΗΡ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΦΜ: 997021830
ΔΟΥ: Α ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ