Μιχάλης Χόιπελ - Ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μιχάλης Χόιπελ:
Ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου
 
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.

Γερμανική Εκκλησία Αθηνών
(Σινά 66, 10672 Αθήνα)

 

Στις 16 Μαρτίου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ θα πραγματοποιήσει ένα ρεσιτάλ για σόλο βιολοντσέλο στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών (Σινά 66). Παράλληλα με την μουσική ερμηνεία, ο σολίστ παρουσιάζει τους συσχετισμούς μεταξύ των έργων και τις ιστορίες που κρύβουν, προσκαλώντας το κοινό σε μια πιο άμεση επαφή με τη μουσική.

Η συναυλία έχει ως αφετηρία τη 2η από τις σουίτες του Johann Sebastian Βach, οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση και σημείο αναφοράς για σχεδόν όλο το σολιστικό ρεπερτόριο του βιολοντσέλου που τις ακολούθησε. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν έργα τριών συνθετών από τον 20ο αιώνα, που παρουσιάζουν το καθένα μια διαφορετική προσέγγιση των σολιστικών δυνατοτήτων του οργάνου.

Ο διάσημος βιολιστής Αdolf Busch εμπνέεται τόσο από τον Βach όσο και απ τον Μax Reger, για να δημιουργήσει, ήδη το 1918, μια σύντομη σουίτα γεμάτη με τη γοητεία, την πολυπλοκότητα και το πνεύμα του πρώιμου 20ού αιώνα. Στον αντίποδα βρίσκονται τα έργα του Bertold Hummel "Fantasia I" και "Αbschied" (αποχεραιτισμός) που με λιτή μουσική γλώσσα και ευφυή χρήση των ιδιαιτεροτήτων του βιολοντσέλου παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάθος. Το ρεσιτάλ ολοκληρώνει η σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του κοσμοπολίτη συνθέτη Alexander Tcherepnin. Βαθιά επηρρεασμένος από την πολύχρονη παραμονή του στην Κίνα, ο Tcherepnin προσεγγίζει τα φολκλορικά στοιχεία με ιδιαίτερη ευστροφία χρησιμοποιόντας όλο το εύρος του οργάνου και εφευρίσκοντας νέες τεχνικές, με αποτέλεσμα να συνθέσει ένα ενδιαφέρον έργο γεμάτο χιούμορ. 


Βιογραφικό
 
Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Η δυναμικές του ερμηνείες και η δημιουργική του προσέγγιση της μουσικής τον έχουν οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε ολοκληρο τον κόσμο όπως την Elbphilharmonie και τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Cuvillés Theater στο Μόναχο, το Shanghai Concert Hall στην Κίνα και το Caroline H. Hume Concert Hall στo Σαν Φρανσισκο των ΗΠΑ.

Οι σπουδές του με διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick στο Ανόβερο και τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras στο Αμβούργο καθώς και πολυάριθμα σεμινάρια με σημαντικούς μουσικούς όπως τους David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt, Julius Berger, Jens Peter Maintz και το Ensemble Modern, τον βοηθησαν να αναπτύξει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα και να διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Ωνάση, του ιδρύματος Alfred Toepfer και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο "Afierossis", για την οποία ηχογράφησε έργα για σόλο βιολοντσέλο του 20ου και 21ου αιώνα επιλέχθει από το ίδρυμα Violoncello Foundation USA ως μία από τις 5 καλύτερες ηχογραφήσεις για βιολοντσέλο του έτους 2017. Το 2021 σε συνεργασία με τον πιανίστα Mario Häring και τη δισκογραφική εταιρία Genuin classics δημοσίευσε το δεύτερο δίσκο του "Continuum", στον οποίο παρουσίασε έργα με επιρροές από το μπαρόκ.

Παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη. 


Αναλυτικό πρόγραμμα
 
Johann Sebastian Bach
Suite Nr. 2 in d-Moll, BWV 1008

 • Prélude
 • Allemande
 • Courante
 • Sarabande
 • Menuett I, II
 • Gigue

 
Adolf Busch
Suite in a-Moll, op. 16b

 • Präludium
 • Bourreé
 • Sarabande
 • Gigue

Berthold Hummel
Fantasia I, op. 77d
Abschied (posthumous)
 
Alexander Tcherepnin
Suite pour violoncelle solo

 • Quasi Cadenza (= 80)
 • (= 96)
 • ( = 42)
 • Vivace (= 104)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Γερμανική Εκκλησία Αθηνών
Σίνα 66, Αθήνα 106 72
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ κανονικό
8€ μειωμένο (φοιτητές/άνεργοι/Αμεα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΜΚΕ
ΑΦΜ: 997158637
ΔΟΥ: Α ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Μοναστηρίου 136, Αθήνα, 10442

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
 • Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, 20:30 Μιχάλης Χόιπελ - Ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔιαθεσιμότητα:    
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ