Ρωμιοσύνη - Grecità

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Ρωμιοσύνη - Grecità

ῶ πέρα ὁ οὐρανὸς δὲ λιγοστεύει οὔτε στιγμὴ τὸ λάδι τοῦ ματιοῦ μας
Δῶ πέρα ὁ ἥλιος παίρνει πάνω του τὸ μισὸ βάρος τῆς πέτρας ποὺ σηκώνουμε πάντα στὴ ράχη μας
Γιάννης Ρίτσος, Ρωμιοσύνη

 

ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ του Μοni Ovadia

Με τους Moni Ovadia, Roberta Carriera (φωνή, κιθάρα), Δημήτρη Κοτσιούρο (μπουζούκι, ούτι)

Ένα ρεσιτάλ με τραγούδια, μουσικές και λέξεις που ξετυλίγεται πάνω στη ραχοκοκαλιά της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου, του νεοέλληνα ποιητή που διέσχισε τον εικοστό αιώνα της Ελλάδας του. Υπήρξε κομμουνιστής αγωνιστής και για το λόγο αυτό βασανίστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές για πάνω από μια δεκαπενταετία.

Μοιράστηκε τους αγώνες με χωρικούς, βοσκούς, ναυτικούς, εργάτες, διανοούμενους, ακόμα και με τα ζώα, τους γνώρισε σε βάθος, τους αγάπησε και τους εξύμνησε.

Στη «Ρωμιοσύνη» ο Ρίτσος, με βαθιά αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο, τραγουδά την ψυχή του Έλληνα, έπος  τραγικό και λυρικό ταυτόχρονα ενός λαού ο οποίος έχει υποστεί πλήθος γεγονότων, συγκρούσεων, καταπιέσεων. Η πορεία του Ρίτσου στην ελληνικότητα σημαδεύτηκε από τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια του ρεμπέτικου ρεπερτορίου, του μουσικού βιώματος που περισσότερο αφηγείται τις επιδράσεις που έχει δεχτεί ο ελληνικός πολιτισμός και πυροδότησε με τον ελληνισμό. Γλώσσα του ρεμπέτικου είναι η δημοτική, η νεοελληνική γλώσσα με τις ξενικές γλωσσικές επιρροές της, εμπλουτισμένη από τούρκικες και βενετσιάνικες λέξεις.

O Moni Ovadia επανερμηνεύει τους μεγάλους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, ικανούς να βρουν μια αυθεντική φωνή, σύγχρονη και πολύ ανθρώπινη για τους θεούς και τους ήρωες της αρχαίας Ελλάδας.

«Εμείς σκεφτόμαστε ελληνικά, γιατί όλο μας το εννοιολογικό σύστημα είναι ελληνικής προέλευσης. Πρέπει προπάντων να αναρωτηθούμε με ποιον τρόπο που μιλούσαν οι Έλληνες, τι φωνές είχαν και έτσι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως αυτή η γλώσσα κουβαλά τα βάσανα μιας ιστορίας δύο χιλιάδων χρόνων. Είναι απλά μια υπέροχη γλώσσα γιατί εμπεριέχει τα σημάδια της τουρκοκρατίας, όλες τις ξενικές γλωσσικές επιρροές και τον λεβαντίνικο κοσμοπολιτισμό. Είναι μια μεγαλειώδης γλώσσα, πολυσυλλεκτική, όπου βρίσκεις λέξεις βενετσιάνικες, σλάβικες, τουρκικές, μια γλώσσα που φέρει όλη τη Μεσόγειο μέσα της.

Όταν η Ελλάδα ταπεινώθηκε, ταπεινώθηκε η καταγωγή μας, μία καταστροφή από συμβολικής άποψης.

Θέλουμε λοιπόν να πούμε ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η ζωντανή Ελλάδα που προέρχεται από την Ελλάδα της τότε εποχής που ήταν ζωντανή».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
τηλ. 2103418550 - info@mcf.gr
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τρίτη 11/10/2022
 
Ώρα έναρξης
21.00

Διάρκεια: 80'

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 7€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
- τηλ. 2103418550
(μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή)

TICKET SERVICES
εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
τηλεφωνικά: 2107234567
online: www.ticketservices.gr

η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας +0,50€ ανα εισιτήριο.

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά, λαμβάνονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται, είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε την ημέρα της παράστασης η προσέλευση να γίνεται απευθείας, χωρίς να χρειάζεται η παραλαβή τους από το ταμείο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΠΙΔ
ΑΦΜ: 999466605
ΔΟΥ: Α' ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ