Οι λειτουργίες του κήπου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ - ΦΑΡΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος Εκδήλωσης
Φάρος

Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ημερομηνία εκδήλωσης
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

ώρα: 19.00

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

E-Tickets
Την ημέρα της εκδήλωσης θα πρέπει να επιδείξετε το e-ticket σας, είτε εκτυπωμένο είτε σε ηλεκτρονική μορφή (παρακαλούμε να αποθηκεύσετε το pdf στο κινητό σας).

Σημαντικές πληροφορίες

  • Οι προεγγραφές ξεκινούν Παρασκευή 16/10 στις 09.00.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει έως 2 θέσεις.
  • Η προεγγραφή είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προεγγραφής στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης 30 λεπτά νωρίτερα. Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 5 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Για την ασφάλειά σας είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Όροι προεγγραφής
(κάντε κλικ εδώ)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται μια νέα σειρά διαλέξεων με θέμα «Οι λειτουργίες του κήπου»  από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης Φαίη Ζήκα.

O κήπος είναι μια προσπάθεια σύνδεσης του ανθρώπου με την φύση, με πολλαπλές λειτουργίες: αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φιλοσοφικό στοχασμό, καλλιέργεια και προγραμματισμό, ψυχαγωγία και αισθητική απόλαυση, έκθεση φυτών και ζώων (και ο ζωολογικός είναι κήπος), βοτανική έρευνα, καρποφορία και περιορισμένη αγροτική παραγωγή (το περιβόλι ή ο μπαξές θεωρούνται επίσης κήποι). H έννοια και η πρακτική του κήπου φαίνεται ότι προέρχονται από την Ανατολή, κατά κύριο λόγο από την αρχαία Περσία. Εξάλλου, και ο δικός μας παράδεισος προέρχεται από την περσική λέξη pairi-daeza που σημαίνει περίκλειστος.  Άρα ο κήπος, από τις απαρχές του, είναι συνδεδεμένος με ένα όριο, τοίχο ή φράχτη, έστω και νοερό, όριο το οποίο τον ξεχωρίζει από τον έξω κόσμο, δημιουργώντας συνθήκες οικειότητας και προστασίας μέσα στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα η ζωή αλλά και να διερευνηθεί η φθορά και ο θάνατος (εφόσον τα υλικά του είναι ως επί το πλείστον φθαρτά), η σχέση ανθρώπου και φύσης, η διάκριση ιδιωτικού και δημόσιου. Ταυτόχρονα, το προστατευμένο αυτό περιβάλλον παρέχει συνθήκες για την προώθηση της καλλιέργειας με τη διττή σημασία του όρου -δηλαδή, και της γης και του πνεύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τον 18ο αιώνα ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ περιέλαβε τον κήπο και τη διαμόρφωση τοπίου στις καλές τέχνες ως «τέχνη της ωραίας διάταξης των προϊόντων της φύσης». Με λίγα λόγια, ο κήπος συνιστά έναν μικρόκοσμο άσκησης της τέχνης του βίου και κατάκτησης του ευ ζην.

Η Φαίη Ζήκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Αντιπρύτανις της ΑΣΚΤ (2019-22).Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις θεωρίες του χρώματος και τις εικαστικές εφαρμογές τους, τις σχέσεις μεταξύ αισθήσεων και αισθητικής, ζητήματα ταυτότητας και φύλου, τη σχέση τέχνης και φύσης, τη σχέση της φιλοσοφίας με τις τέχνες και τις επιστήμες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε καταλόγους εκθέσεων. Η μονογραφία της Απορία τέχνες και σκέψεις κατεργάζεται: Φιλοσοφικές έρευνες στη σύγχρονη τέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2018). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο του David Batchelor Χρωμοφοβία (Άγρα, 2013), τον κατάλογο της έκθεσης Απουσία (Νήσος, 2013) και τη συλλογή κειμένων Τέχνη, Σκέψη, Ζωή: Η αισθητική φιλοσοφία του Αλέξανδρου Νεχαμά (Οκτώ, 2014).

 

Πέμπτη 22/10, 19.00 | Ο κήπος ως ιδιωτικός και δημόσιος χώρος

Τετάρτη 25/11, 19.00 | Ο κήπος ως τέχνη

ΦΑΡΟΣ

 

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή
Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 16/10 στις 09.00.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ απολαμβάνουν αποκλειστικές θέσεις.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ'όλη τη διάρκεια της διάλεξης.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα αφαλείας για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων εδώ

Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω