TicketServices.gr

Διπλό αφιέρωμα
Λευτέρης Βογιατζής: ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης
& Μολιέρος: 400 χρόνια από τη γέννησή του

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ - ΠΑΤΡΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πολύεδρο, παρουσιάζουν τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στο Θέατρο Απόλλων το διπλό αφιέρωμα:

Λευτέρης Βογιατζής
ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης

Μολιέρος
400 χρόνια από τη γέννησή του

Αφορμή, τα δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν για το Λευτέρη Βογιατζή καθώς και τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου.

Τον Μάιο του 2013 έφυγε από τη ζωή, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, ο Λευτέρης Βογιατζής.

Το Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "24 γράμματα" , το βιβλίο: Λευτέρης Βογιατζής, ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, των καθηγητών από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνας Αρβανίτη, Κωνσταντίνου Κυριακού, Λίνας Ρόζη και Δημήτρη Τσατσούλη.

Τον Μάιο του 2020 από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική, κυκλοφόρησε το βιβλίο: Λευτέρης Βογιατζής: Ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός, Μελέτες και μαρτυρίες για το έργο του. Σ' αυτόν το συλλογικό τόμο, 43 συνεργάτες του (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μεταφραστές, κριτικοί και φίλοι) και πανεπιστημιακοί μελετητές -- μιλούν για τον Λευτέρη Βογιατζή και αναλύουν τις ποικίλες πτυχές του έργου του.

Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης τα βιβλία, αλλά κυρίως να δείξουμε μια παράσταση της «Σκηνής» γιατί οι περισσότεροι - από το κοινό της πόλης ή φοιτητές από το Πανεπιστήμιο - δεν γνωρίζουν ή δεν πρόλαβαν να δουν μια παράσταση της «Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή.

Στα τριάντα χρόνια της Εταιρείας θεάτρου «Σκηνή» και από το 1988 «Η νέα ΣΚΗΝΗ» (1982-2012), ο Λευτέρης Βογιατζής ανέβασε τρία έργα του Μολιέρου, τον Μισάνθρωπο, το Σχολείο γυναικών και τον Αμφιτρύωνα. Καθώς φέτος είναι τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, σκεφτήκαμε να το συνδυάσουμε, προβάλλοντας τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου, όπου ο Λευτέρης Βογιατζής παίζει και σκηνοθετεί.

Την παρουσίαση των βιβλίων θα κάνουν:

  • Άννα Ταμπάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια θεατρολογίας - ιστορίας του θεάτρου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ και ο
  • Κώστας Καπέλλας

Χαιρετισμό από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα κάνει ο Λουκάς Θάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

και από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών η επίκουρη καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγεωργίου.

Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhard Seminar στη Βιέννη και τελείωσε τη σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου.

Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Η ΣΚΗΝΗ» με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τη Σμαράγδα Σμυρναίου, την Άννα Κοκκίνου το Δημήτρη Καταλειφό και τον Τάσο Μπαντή, και μετά την αποχώρησή τους το 1988, τη «νέα ΣΚΗΝΗ». Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τον Σπύρο Σακκά, τον φιλόλογο Γ. Λεντάκη και τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη. Στην αρχή της ενασχόλησής του με το αρχαίο ελληνικό δράμα σκηνοθέτησε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ακολούθησαν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα «Με δύναμη από την Κηφισιά», ο «Μισάνθρωπος», «Ελένη», «Η νύχτα της Κουκουβάγιας», οι «Πέρσες», «Τέφρα και σκιά», «Καθαροί, πια» και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες με κύκνειο άσμα του τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τον Αύγουστο του 2012. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία, στο περίφημο Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη, του Βασίλη Βαφέα και του Χριστόφορου Χριστοφή.

Πέθανε στις 6 Μαϊου του 2013.

Το διπλό αφιέρωμα θα γίνει την Δευτέρα 30 Μαΐου στις 6:00 μ.μ. και 9:30 μ.μ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου

Κράτηση θέσεων: https://www.ticketservices.gr/event/afieroma-ston-lefteri-vogiatzi

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο στο Θέατρο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
Πλατεία Γεωργίου 17, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
2610273613

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2022
Ώρα έναρξης: 18.00 & 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ
www.ticketservices.gr

E-TICKET
Τα δελτία εισόδου εκδίδονται ηλεκτρονικά σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο, ώστε οι θεατές να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Κοινωφελής επιχείρηση - Θέατρο
ΑΦΜ:090061002
ΔΟΥ: Α Πατρών
Οθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ