«Ο ΦΙΑΚΑΣ» του Δημοσθένη Μισιτζή

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

PRESENTATION

«Ο ΦΙΑΚΑΣ»
του Δημοσθένη Μισιτζή (1826-1911)

Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Κυριακές 11 & 18 Ιουνίου στις 19:30

Η παρέα των ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ μετακομίζει στον Κεραμεικό και παρουσιάζουν ένα «θέατρο στο τραπέζι». Ένα θεατρικό αναλόγιο δηλαδή λίγο πριν σηκωθεί από το τραπέζι. Ένα théâtre à table από την καρδιά του Παρισιού απευθείας στην καρδιά του Κεραμεικού! Το θέατρο στο τραπέζι είναι μια μορφή δραματοποιημένης ανάγνωσης, λίγο πριν το θεατρικό έργο ανέβει στη σκηνή, με όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν το ανέβασμα του έργου. Η κωμωδία "Ο Φιάκας" του Δημοσθένη Μισιτζή είναι το έργο που σας προτείνουμε και ο λόγος που το επιλέξαμε είναι η γλώσσα. Άλλωστε, το έργο μας ταξιδεύει σε μιαν αλλοτινή εποχή, στην Κωνσταντινούπολη του 1830, όπου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, η γλώσσα είναι πλούσια σε ιδιωματισμούς και δάνεια από τούρκικες και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο χειρισμός του Μισιτζή στο θέμα του λόγου είναι πρόκληση και για τον ηθοποιό και για τον θεατή. Είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας, την οποία τιμούμε και μάλιστα σε μια εποχή που διαφαίνεται έντονα η ανάγκη της επαναφοράς στις ρίζες μας, ίσως με μια γλυκιά νοσταλγία, αλλά και σαν σε μια επανεκκίνηση με μια ιδιαίτερη προσέγγιση σε εναλλακτικούς χώρους.

Η παρέα των ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ δημιουργήθηκε το 2013 από καλλιτέχνες της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας. Έκτοτε, έχουμε παρουσιάσει αφιερώματα σε πολλούς Έλληνες κυρίως συγγραφείς όπως οι: Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Κεχαΐδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, όπως: "Η γυναικοκρατία" του Βυζάντιου, αποσπάσματα έργων του Κεχαΐδη, "Ένα δώρο" της Άννας Δαμιανίδη, "Θόρυβοι" έργο μέσα από αυτοσχεδιασμούς, και τώρα ο "Φιάκας" του Μισιτζή.

Εμπνευστής μας είναι ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Η παρέα των Βικτωριανών απαρτίζεται από ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και στην ευρύτερη περιοχή του 6ου διαμερίσματος.

Ο ήρωας Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή "Ο Φιάκας" ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870, βουτηγμένος στα χρέη. Νεαρός, κομψευόμενος και πονηρός παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Αυτή, συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και φαντασιόπληκτη, γίνεται εύκολα θύμα του. Η κωμική πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η πραγματική του κατάσταση και μεταμορφώνεται σε Γερμανό βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη. Το έργο μας μεταφέρει στην Ελλάδα της μετεπαναστατικής εποχής και παρουσιάζει τους ανθρώπους με τις αγωνίες τους, όπως τον υπηρέτη με τη γνωστή καπατσοσύνη που βλέπουμε στα έργα των Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων και τους γυναικείους χαρακτήρες που θέλουν να μιμηθούν τις κυρίες των ξένων που κάθε φορά εγκαθιστόνταν στη χώρα μας. Συναρπαστικό στοιχείο κι ένας επιπρόσθετος λόγος που επιλέξαμε το έργο είναι οι ιδιωματικοί γλωσσικοί κώδικες και το πλούσιο κοσμοπολίτικο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες τον 19ο αιώνα, με εκφράσεις και λέξεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αθηνά Κεφαλά
ΒΟΗΘΟΣ: Λίντα Πεπέ
ΑΦΙΣΑ: Θανάσης Κεφαλάς

ΠΑΙΖΟΥΝ:

ΦΙΑΚΑΣ: Νίκος Πανόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ: Νίκος Αναστασόπουλος
ΕΥΑΝΘΙΑ: Αννα Μωραΐτου
ΚΟΚΚΩΝΑ ΦΡΟΣΩ: Κλεοπάτρα Ροντήρη
ΚΑΖΑΜΙΑΣ: Μπάμπης Ούστογλου

INFO

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54
τηλ. 210 3454831
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ γενική είσοδος

Είσοδος με δωρεάν ποτό (κρασί ή μπύρα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

TERMS & CONDITIONS
click here

PRODUCTION DETAILS
R.M. LIGHT ΑΜΚΕ
ΘΕΑΜΑΤΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΥΠΗΡ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΦΜ: 997021830
ΔΟΥ: Α ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ