«Αναζητώντας το νόημα της πνευματικότητας»

×

No active shows found for this event

  • The page you opened possibly refers to a past date.
  • Please, check the event information above.
  • To locate the event you are interested in, please click the search icon on top of this page.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

PRESENTATION

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κτηριακό Συγκρότημα Κεραμικού

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

«Αναζητώντας το νόημα
της πνευματικότητας»

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Απριλίου 2014
ώρα 20:00

Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη. Μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και συγκεκριμένα στην αίθουσα με το σιντριβάνι και τα καφασωτά από το Κάιρο, την πόλη των χιλίων μιναρέδων, θα ερμηνεύσουν τα αριστουργηματικά έργα θρησκευτικής μουσικής του 18ου αιώνα Stabat Mater του Pergolesi και Stabat mater του Vivaldi και το μυσταγωγικό έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου Nel fiore del mio terzo Aprile σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ισλαμική τέχνη, η κοσμική ποίηση του Σολωμού και ο χριστιανικός θρήνος της Παρθένου στα Stabat Mater φωτίζουν με τρόπο μοναδικό την οικουμενική διάσταση της πνευματικότητας.

Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος
Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος
http://www.nikosspanatis.com

Σέρτζιου Ναστάσα, μπαρόκ βιολί
Κάρμεν-Οτίλια Αλίτσεϊ, μπαρόκ βιολί
Λαουρέντιου Ματασάρου, μπαρόκ βιόλα
Ιάσων Ιωάννου, μπαρόκ βιολοντσέλο
Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο

Πρόγραμμα

  • - Vivaldi «Stabat Mater»
  • - Δημήτρης Μαραγκόπουλος «Nel fiore den mio terzo Aprile»
Διάλειμμα
  • - Pergolesi «Stabat Mater»

Η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη, με υποτροφίες, με σπουδές στο εξωτερικό και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς εμφανίζεται ως σολίστ στη Λυρική και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας. Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, με σπουδές στη μουσικολογία και στο τραγούδι, εμφανίζεται επί το πλείστον με μπαρόκ σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και σε παραγωγές όπερας και μουσικής δωματίου. Οι δυο καλλιτέχνες εμφανίζονται τακτικά σε πολλά φεστιβάλ και δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της Παλιάς Μουσικής.

Οι μουσικοί Σέρτζιου Ναστάσα, Οτίλια Αλίτσεϊ, Λαουρέντιου Ματασάρου και Ιάσων Ιωάννου με πολλές διεθνείς συνεργασίες και σημαντική δισκογραφική δραστηριότητα στο ενεργητικό τους ως μέλη της Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (ο Σέρτζιου Ναστάσα ως εξάρχων) διακρίνονται για την ιστορική ερμηνεία τους σε έργα της μπαρόκ και κλασικής περιόδου με όργανα εποχής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται ως σολίστ με ευρύ ρεπερτόριο. Η διακεκριμένη τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα, με σπουδές, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα, είναι από τους πρωτοπόρους στη διάδοση της παλιάς μουσικής στην Ελλάδα, με πολυετή και σταθερή προσφορά σε αυτόν τον τομέα.

Λίγα λόγια για τα έργα

Το υπέροχο Stabat Mater («Ίστατο η Μήτηρ») του Βιβάλντι είναι από τα πρώιμα σωζόμενα έργα της θρησκευτικής του  μουσικής, για σόλο άλτο φωνή και ορχήστρα. Η σύνθεση του έργου χρονολογείται το 1712 και το κείμενο είναι βασισμένο στο θρησκευτικό ποιήμα του 13ου αιώνα που αποδίδεται στον Φραγκισκανό μοναχό Γιακοπόνε ντα Τόντι, το οποίο ενέπνευσε από την εποχή της Αναγέννησης πολλούς συνθέτες να το μελοποιήσουν. Ο Βιβάλντι αξιοποιεί τις δέκα από τις είκοσι στροφές, με τραγουδημένο απαγγελτικό τρόπο, διανθισμένο και ερήμην του ακραίου συναισθήματος, καθώς η ελκυστική, ισορροπημένη και  αριστουργηματική ατμόσφαιρα του έργου υπηρετούν δογματικά την τραγική φιγούρα της Παναγίας κατά τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Το μυσταγωγικό έργο του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου Nel fiore del mio terzo Aprile («Στο άνθος του τρίτου Απρίλη»), σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, που συνετέθη το 2009, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην εκκλησία Santa Margarita της Βενετίας τον Απρίλιο του ίδιου έτους  από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τους: Μαρίνα Θεοδωροπούλου (υψίφωνος), Σπύρο Γκικόντη (μπαρόκ βιολί), Ανδρέα Γεωργοτά (μπαρόκ βιόλα), Γιάννη Τουλή (μπαρόκ βιολοντσέλο), Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο). Επιλέγοντας και συνδυάζοντας ελεύθερα στίχους από τα ποιήματα του που γράφτηκαν στη μητρική του γλώσσα την Ιταλική, Saffo, Orfeo και Su lo stesso soggetto, ο συνθέτης, εμπνευσμένος από την εγγενή μουσικότητα της γλώσσας, θέλησε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τελετουργική, συναισθηματική και συγχρόνως βαθιά θρησκευτική.

Το 1736, σε ηλικία μόλις 26 ετών και λίγο πριν πεθάνει, ο Giovanni Battista Pergolesi συνέθεσε το αριστουργηματικό Stabat Mater («Ίστατο η Μήτηρ») για δυο φωνές (σοπράνο και κοντράλτο) και μπαρόκ σύνολο. Βασισμένο στο ομώνυμο, επίσης,  θρησκευτικό ποίημα του 13ου αιώνα του μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι και το οποίο ενσωματώθηκε το 1727 στη ρωμαιοκαθολική λειτουργία, το έργο αποτελεί μια κορυφαία στιγμή μουσικής έκφρασης της θλίψης, της συμμετοχής του πιστού στο πένθος και το θρήνο της Παναγίας για το μαρτύριο του Εσταυρωμένου.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου και Κυριακή των Βαΐων 2014
ώρα 20:00

Ασωμάτων 22 και Διπύλου στο Γκάζι
(Ηλεκτρικός Σταθμός: Θησείο)

Διάρκεια συναυλίας: 1 ώρα και είκοσι λεπτά με διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 12€

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια Online: http://www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Facebook Event:
https://www.facebook.com/events/1389816031290388

Nikos Spanatis Official Website | Event

Διοργάνωση: Arte Atene

INFO
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Γκάζι
(Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο)

Σάββατο 12 Απριλίου 2014 &
Κυριακή 13 Απριλίου 2014
ώρα 20.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
12 ευρώ
Χωρητικότητα: 90 θέσεις

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +1 ευρώ ανα εισιτήριο.

Τα εισιτήρια που αγοράζονται τηλεφωνικά και online παραλαμβάνονται την ημέρα της εκδήλωσης στην είσοδο, με μια ταυτότητα ή με την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιήθηκε.

GALLERY
PHOTO GALLERY
TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ