Βαλκανική Πλατεία 2022

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Βαλκανική Πλατεία 2022

5 - 11 Σεπτεμβρίου 2022
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
Οι εκδηλώσεις για την Βαλκανική Πλατεία 2022, την μεγάλη πολιτιστική γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης -Συκεών ξεκινούν από τη Δευτέρα 5 έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με συναυλίες, θεατρικές  παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών.

Η Βαλκανική Πλατεία ακολουθεί μετά τις θεατρικές εκδηλώσεις του δήμου, Μερκούρεια 2022 που διεξάγονται από 22 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022 και ανάβει τους προβολείς στην πολυπολιτισμικότητα και τις μουσικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας φιλοξενούνται στο Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, στον εκθεσιακό χώρο και στις παιδικές χαρές στην περιοχή Στρεμπενιώτη. 

Η πολυχρωμία και το βαλκανικό χρώμα επιστρέφουν στην αγαπημένη διοργάνωση δυτικά της πόλης, το μήνυμά της παραμένει ηχηρό και ισχυρό, τονίζοντας τη μοναδικότητα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας 2022 θα πραγματοποιηθεί στα Συμμαχικά Κοιμητήρια τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 με μία συναυλία-αφιέρωμα στην ποίηση που μελωποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Μέσα από τις Τέχνες και τον Πολιτισμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μια ακόμη χρονιά, η Βαλκανική Πλατεία θα ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας, της αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

Στις εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας, πρωταγωνιστούν οι συναυλίες Ελλήνων και Βαλκάνιων καλλιτεχνών στην περιοχή της Νεάπολης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις από την παιδική σκηνή και αφιερωματικές εικαστικές εκθέσεις.

Στόχος αυτού του καταξιωμένου πολιτιστικού θεσμού είναι να αναπτύξει και να εμβαθύνει ένα κλίμα συνεργασίας, φιλίας και ειρήνης μέσα από τον σεβασμό των παραδόσεων και των πολιτισμών, μέσα από την αλληλοκατανόηση, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) – 9 μ.μ.
«Νύχτα  μαγικιά»
Συναυλία – αφιέρωμα  στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη  ποίηση, 
με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»  και ερμηνευτές  τους:
Βασίλη Λέκκα, 
Σαββέρια Μαργιολά, 
Άγγελο Θεοδωράκη και 
Παναγιώτη Καραδημήτρη.

Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ' ένα καινοτόμο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα... Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
Συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico

Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και των Βαλκανίων ξεδιπλώνεται και αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες «αναγνώσεις» της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα υφαίνουν ένα πολυποίκιλο μουσικό χαλί, μία γοητευτική μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη θάλασσα των πολιτισμών.Συγκρότημα VIDAM  (Βουλγαρία) Support group  
Οι Darina Zlatkova, Peter Todorov, Hristina Beleva και Peter Milanov αποτελούν τους πιο γνωστούς εκφραστές της βουλγάρικης και γενικότερα της βαλκανικής έθνικ μουσικής σκηνής. H Darina Zlatkova υπήρξε η φωνή του συγκροτήματος “Irfan” γνωστού και ως βαλκανικού “death can dance”. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της σόλο άλμπουμ "Just Feel" με τη συνεργασία του κιθαρίστα Petar Milanov, με άγνωστα αυθεντικά τραγούδια της Ροδόπης. Ο Peter Todorov, είναι ένας μουσικός πολυπράγμων με έμφαση στην έθνικ και στα κρουστά και αυτός γνωστός τόσο από το μουσικό σχήμα “Irfan” αλλά και από τη συμμετοχή του και τη συνεργασία του με πολλά ακόμα μουσικά σχήματα. Η Hristina Beleva θεωρείται ως τοπ στη χώρα της στη χρήση του παραδοσιακού οργάνου gadulka αλλά και στην προσήλωσή της στη λαογραφική παράδοση της Βουλγαρίας. Ο  Petar Milanov  γνωστό μέλος των DFA "Philip Kutev", είναι επίσης ερμηνευτής στο άλμπουμ "Buchimish" (2017), που συνέθεσε ο Petar Dundakov για το σχήμα "The Mystery of the Bulgarian Voices".
Γενική είσοδος 5€
εισιτήρια >


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
Συναυλία με την  Juliana Pasha (Αλβανία) 

Η Juliana Pasha είναι από τις πιο γνωστές Αλβανίδες  τραγουδίστριες. Φοίτησε στην Ακαδημία Τεχνών μουσικολογία και αμέσως ξεκίνησε να συμμετέχει σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τραγουδιού.  Έγινε γρήγορα γνωστή για τις  εξαιρετικές ερμηνευτικές και φωνητικές  της δυνατότητες κερδίζοντας διάφορα βραβεία. Το 2010 εκπροσώπησε την Αλβανία στο φεστιβάλ της Eurovision με το τραγούδι “It's All About You”.Την ίδια χρονιά τιμήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης του Burrel με  το Βραβείο του Επίτιμου Πολίτη. Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή στο έργο της Hanna (PH),- blood vengeance - οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της παράδοσης της εκδίκησης αίματος στην Αλβανία. Την Juliana Pasha συνοδεύουν οι: Altin Llakaj – Κιθάρα, Gazmend Neziri – Κλαρίνο & Σαξόφωνο, Eltion Pasha – πλήκτρα, Erald Llakaj -Μπάσο, Gentian Cara – Τύμπανα, Rea Nuhu – φωνητικά.
Γενική είσοδος 5€
εισιτήρια >


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
Συναυλία με τους Grup Yorum (Τουρκία) 

Το Grup Yorum δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, αρχικά ως αντίσταση ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1980. Επηρεασμένοι από το κίνημα Nueva Cancion της Λατινικής Αμερικής, συνδύασαν την τουρκική και την κουρδική λαϊκή μουσική με το σύγχρονο ανατολίτικο στοιχείο σε μια προοδευτική επαναστατική προοπτική. Ακόμα, βαθιές είναι οι  επιρροές τους από τις αξίες των ποιητών, των βάρδων και καλλιτεχνών της Ανατολίας, όπως οι Ruhi Su, Mahzuni Şerif και Aşık İhsani. Είναι αυτοί που συμμετέχουν ως καλλιτεχνικό μέτωπο στον  αγώνα της χώρας τους αλλά και των λαών του κόσμου για ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό. Που οργανώνουν την Τέχνη και ενώνουν τις φωνές των καλλιτεχνών  ενάντια στον φασισμό. Που προσπαθούν μέσα από τη μουσική να ξαναφέρουν την ελπίδα στους ανθρώπους. Που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων ανθρώπων μέσα από τις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες. Που αγωνίζονται και αντιστέκονται μέσα από τη μουσική τους για τους πολιτικούς κρατούμενους, ενάντια στο γκρέμισμα των κατοικιών στις φτωχές γειτονιές προς όφελος των mall και των ουρανοξυστών. Είναι οι εκπρόσωποι της επαναστατικής Τέχνης, αυτής που μιλά για τον πόνο αλλά και τη χαρά, τη φτώχεια και την αδικία. Η σύνθεση της μουσικής κολεκτίβας βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε μια συνεχή κατάσταση εναλλαγής των μελών αλλά και απαγορεύσεων, συλλήψεων,  φυλακίσεων, απεργιών πείνας και θανάτων. Έχουν δεχτεί επιθέσεις από τα αστυνομικά όργανα ακόμα και στους χώρους των συναυλιών τους, καταστροφή του εξοπλισμού τους και κατασχέσεων των άλμπουμ τους. Παρόλα αυτά το Grup Yorum είναι  ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της Τουρκίας.
Γενική είσοδος 5€
εισιτήρια >


Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη 

«Εδώ να μείνεις», στην μαγεία των τραγουδιών, στην μαγεία της μουσικής, στην μαγεία των τραγουδιών και της μουσικής της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
Από το «Κόκκινο Φουστάνι» ως το «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» κι από τις λαϊκές μπαλάντες του κορυφαίου Χρήστου Νικολόπουλου ως τα τελευταία της αγαπημένα του νεότερου Θέμη Καραμουρατίδη, από το Πράσινο Ακρωτήρι ως τα Αρμένικα που μας έμαθε να αγαπάμε κι από τον ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη και του Μιχάλη Γκανά ως τον σύγχρονο λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και του Νίκου Μωραϊτη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη από τα χρώματα της μουσικής της, γεμάτη από τραγούδια που θα τραγουδάμε μαζί της από την αρχή ως το τέλος. 
Μαζί της οι μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα, ενορχηστρώσεις), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο, πλήκτρα), Νίκος Μέρμηγκας (λαύτα, λαούτο, μπουζούκι), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο, κιθάρα).
Στην παράσταση συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάμπουρας.
Γενική είσοδος 10€
εισιτήρια >


Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου 
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
Συναυλία με τους 
Taki Tsan & Phyrosun (Phyrotsan), 
Moose, 
Ofili Adetokunbo Live Afrobeats, 
RSN & Black Athena 

Μια ξεχωριστή συνάντηση με τους καλύτερους εκπροσώπους της hip hop, reggaeton, Afrobeats μουσικής. 
Ο ΤακιΤσαν είναι από τους πρωτεργάτες της hip hop μαζί με τον Phyrotsan. Οι νέοι της hip hop Moose και Ofili  Adetokunbo έχουν τη δικιά τους μουσική σκηνή, της Κυψέλης, με το ομώνυμο τραγούδι Κυψέλη, το Like Giannis φόρο τιμής στον αδερφό του και τεράστιο παίκτη. Ο RSN + Black Athena συνοδεύουν, μιξάρουν και παρουσιάζουν την μεγάλη τους δισκογραφία 
Γενική είσοδος 10€
εισιτήρια >


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ. 
«Ό,τι Απέμεινε στη Μνήμη»

Το Sykies fest συμμετέχει στην Βαλκανική Πλατεία με την εμβληματική μουσικοθεατροχορευτική παραγωγή «Ό,τι Απέμεινε στη Μνήμη», αφιερωμένη στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Περισσότεροι από 150 μουσικοί, χορευτές και ερασιτέχνες ηθοποιοί συμμετέχουν σε ένα από τα πιο αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με σκοπό την ανάδειξη πτυχών του νεότερου ελληνικού Πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, σε μία σύμπραξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (ΚΕΥΝΣ), των χορευτικών και πολιτιστικών του φορέων και συλλόγων και δεκάδων εθελοντών. 
Ένα ονειρικό, και όχι μόνο, οδοιπορικό που καθηλώνει μνήμες και συνειδήσεις και διηγείται τις περιπέτειες ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με τον παραλογισμό του πολέμου και συμπαρασύρθηκαν στη δίνη του. 
Ανασκαλεύοντας ένα μωσαϊκό πολιτισμών, ανακαλύπτει κανείς χρωματιστές ψηφίδες, όνειρα, μουσικές, τραγούδια, χορούς. Τελικά θα μπορέσει ο Μανώλης να βρει τον πολυαγαπημένο του αδελφό ή μήπως όχι; Σίγουρα πάντως θα συνειδητοποιήσει ότι σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, αλλά μόνο νεκροί, καταστροφή και πόνος, μνησιπήμων πόνος.
Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10€
Γενική είσοδος: 5€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr

 
E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.
 
ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΚΕΥΝΣ (ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ)
ΑΦΜ: 998502383
ΔΟΥ: Ε' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ 1 56625 ΣΥΚΙΕΣ
GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ