Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης: «Από τον Αττίκ... στον Σπανό» 2

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Από τον Αττίκ… στον Σπανό» 2

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022
 ώρα έναρξης
17:00 & 20:00

Αίθουσα Διδασκαλίας
της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 17:00 & 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), οι τραγουδιστές Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης συμπράττουν με την ερμηνεύτρια Σοφία Μιχαηλίδη παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη συναυλία με τίτλο:

«Από τον Αττίκ… στον Σπανό»

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που φανερώνει την γαλλική επιρροή στο ελληνικό τραγούδι. Η ανασκόπηση αρχίζει από την δεκαετία του 1930 και τον σπουδαίο Αττίκ, ο οποίος ερχόμενος από το Παρίσι και έχοντας ζήσει την τελευταία περίοδο της Μπελ Επόκ, δημιουργεί την δική του μουσική σκηνή στην Κυψέλη, γνωστή ως Μάντρα, εισάγοντας στην ελληνική μουσική το αφηγηματικό τραγούδι. Η επιτυχία του Είδα Μάτια κλέβει τις εντυπώσεις των ακροατών έως σήμερα, ενώ το Ζητάτε να σας πω μας αποκαλύπτει την μοναδική ψυχοσύνθεση του δημιουργού που διατηρεί την μνήμη του άσβεστη μέχρι τις μέρες μας. 

Στο ίδιο ύφος κινείται μουσικά ο φίλος του και εξαίρετος συνθέτης Χρήστος Χαιρόπουλος με την περίφημη Ψαροπούλα και το Έλα γι' απόψε, αλλά και ο μοναδικός Κώστας Γιαννίδης, ο οποίος έχοντας βιώσει την ατμόσφαιρα των ευρωπαϊκών καμπαρέ, εκτός από την λαμπρή του μόρφωση στην λόγια μουσική, γράφει ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια του είδους όπως Σαν κι απόψε, Πάμε σαν άλλοτε, Λες και ήταν χθες.  

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται η γαλλική επιρροή στο ελληνικό τραγούδι των δεκαετιών 1960 και 1970 με κύριο εκφραστή τον Γιάννη Σπανό, ο οποίος έχοντας εργαστεί ως ακομπανιατέρ πιανίστας σε μουσικές σκηνές της αριστερής όχθης του Παρισιού συνοδεύοντας δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής, ερχόμενος στην Ελλάδα γίνεται ο εμπνευστής & δημιουργός του Νέου Κύματος και της Μπαλάντας των Μπουάτ, αλλά και της μουσικής των καμπαρέ του Παρισιού με μοναδική ερμηνεύτριά του στο είδος την Τάνια Τσανακλίδου. Από την υπέροχη συνεργασία τους θα ερμηνευθούν επιτυχίες από τον ατμοσφαιρικό δίσκο τους Της βροχής και της νύχτας μαζί βέβαια με άλλες κλασικές δημιουργίες του με γαλλικές επιρροές, όπως Οι Κυριακές στην Κατερίνη, Θα με θυμηθείς, Πάντα το χρώμα μου ήταν το γκρίζο, Επειδή σ' αγαπώ, Μίλα μου σαν την βροχή κ.ά. που ερμήνευσαν κορυφαίοι τραγουδιστές, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο ευρηματικός Γιώργος Χατζηνάσιος, του οποίου θα ερμηνευθούν Τα γαλάζια σου γράμματα που συνέθεσε κατά την περίοδο των σπουδών του στο Παρίσι και θα παιχτούν μουσικά θέματα από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το Εσύ κι εγώ από το έργο Ψυχή & Σάρκα (σκηνοθεσία Ερρίκος Ανδρέου) και την αισθαντική ταινία Σ' αγαπώ (σκηνοθεσία Τάκης Βουγιουκλάκης), που φέρουν επιρροή από τον γαλλικό αισθηματικό κινηματογράφο του 1960 με κύριο εκφραστή τον περίφημο συνθέτη και πιανίστα Μισέλ Λεγκράν.

Τέλος, θα γίνουν αναφορές στα γαλλικά αφηγηματικά τραγούδια του Ζωρζ Μουστακί με κοινωνικοπολιτικό και αισθηματικό προσανατολισμό, όπως ο Μέτοικος, η Μεσόγειος και η Μοναξιά, τα οποία έγιναν γνωστά στην Ελλάδα την δεκαετία του '70 μέσα από την αισθαντική φωνή του Αντώνη Καλογιάννη και σε προσαρμογή στίχων από τον κορυφαίο ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με μια αναφορά σε τραγούδια του μαέστρου & συνθέτη Νίκου Ιγνατιάδη, του οποίου η μουσική εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και σε πολλές χώρες του κόσμου, με έδρα την Ολλανδία όπου και δραστηριοποιήθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία. Το γνωστό τραγούδι του Ποτέ, ποτέ, ποτέ που ερμηνεύθηκε από τις αισθαντικές φωνές του Γιάννη Πάριου και της Ελένης Δήμου την δεκαετία του '80, έγινε γνωστό στην Ευρώπη ως ορχηστρικό με τον τίτλο September in Paris προκαλώντας στους ακροατές συνειρμικές εντυπώσεις από τον γαλλικό ρομαντισμό της Πόλεως του Φωτός.   

Οι τραγουδιστές της Κεφαλονιάς & της αγάπης Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης συμπράττουν για μια ακόμη φορά μαζί με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μιχαηλίδη, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους με την συναυλία «Άξιος Εστί», αφιερωμένη στον σπουδαίο μουσουργό & πνευματικό άνθρωπο Μίκη Θεοδωράκη, προσδίδοντας στο κοινό μια ακόμη εγγύηση επιτυχίας. 

Η Σοφία Μιχαηλίδη, υπήρξε επί πολλά έτη μέλος του δυναμικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα & στο εξωτερικό υπό την δική του διεύθυνση.

Τις ενορχηστρώσεις της συναυλίας και την ιστορική έρευνα υπογράφει ο μουσικολόγος Σπύρος Καραβιώτης, ενώ τους ερμηνευτές θα συνοδεύσει τρίο ύφους ελαφράς ορχήστρας προσδίδοντας το απαραίτητο μουσικό ηχόχρωμα στο αφιέρωμα. Ειδικότερα, λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί Γιώτα Ζαπάντη στο πιάνο, Γιώργος Ι. Πολίτης στο μπάσο και Γιάννης Καλκάνης στα τύμπανα.

Τον ήχο της συναυλίας επιμελείται ο Σοφοκλής Παππάς και τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Η διάρκεια της συναυλίας θα είναι μιάμιση ώρα και θα αποτελείται από δύο μέρη με ενδιάμεσο διάλειμμα 10 λεπτών.

Τιμές:

Γενική είσοδος: 20€ | Ειδική τιμή για γκρουπ: 15 €

  • Οι θέσεις είναι αριθμημένες & θα λειτουργήσει ταξιθεσία
  • Παρακαλείσθε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας λόγω περιορισμένων θέσεων

Τα αδέλφια Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης κλείνουν φέτος 28 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι υποστηρίζοντας με το καλλιτεχνικό τους ήθος την πεποίθηση «τραγουδάμε για να ενώσουμε τον κόσμο πιστεύοντας στη θεραπευτική δύναμη των τραγουδιών αγάπης». Η παρουσία σας θα δώσει ιδιαίτερη χαρά στα δύο αδέρφια, στην Σοφία Μιχαηλίδη, αλλά και στους αξιόλογους συνεργάτες τους, οι οποίοι προβάλουν με συνέπεια και σεβασμό το καλό ελληνικό τραγούδι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
17.00 (απογευματινή)
20:00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
20€ γενική είσοδος
15€ ειδική τιμή γκρουπ*
*(μόνο στην απογευματινή)

Διάρκεια: 1:30' με διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

TICKET SERVICES
εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
τηλεφωνικά: 2107234567
online: www.ticketservices.gr

E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ
Γ. & Σ. ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ ΟΕ
ΑΦΜ: 998620025
ΔΟΥ: Δ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 39, ΑΘΗΝΑ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ