Νίκος Πλατύραχος «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νίκος Πλατύραχος
«ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

Νέα ημερομηνία
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023
(εξ αναβολής από 6/2)

Μια πρωτότυπη, μουσική, «κινηματογραφική» διαδρομή

από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής & Χορωδία της ΕΡΤ

Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου

Polis Ensemble

Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη

Διευθύνει ο συνθέτης

Σαν το μουσικό θέμα μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ αποτελεί η «κινηματογραφική» διαδρομή από το σμυρνέικο στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό που αποτυπώνεται στην πρωτότυπη μουσική παράσταση "Οι Σπόροι της Σμύρνης" του Νίκου Πλατύραχου, η οποία έρχεται στο Ωδείο Αθηνών, την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδείας παραστάσεών της στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2022.

Μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής δηλαδή, περίπου 40 χρόνων. Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική αιώρηση στο χωρόχρονο των γεγονότων αυτών, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα.

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για τα σημαντικά έτη 2022-23, επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τη συνθήκη της Λωζάνης, αποτελείται από δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι ορχηστρικό και διαιρείται σε 4 ενότητες (Σμύρνη - Καταστροφή - Ελπίδα - Λιμάνι), όπου τα πρωτότυπα μουσικά θέματα, αλλά και γνώριμες μελωδίες, ακολουθώντας την απόχρωση του κάθε τίτλου, αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα και από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται αμιγώς από τραγούδια πρωτότυπα, αλλά και της εν λόγω περιόδου, που ερμηνεύονται από τον διεθνή μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και την Χορωδία της ΕΡΤ, σφραγίζοντας την παράσταση και ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ' έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Η ερμηνεία του έργου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με το εμβληματικό μουσικό σύνολο POLIS Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου, προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές δυνάμεις, και αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Την εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών θα προλογίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κρήτης, κ. Κώστας Φασουλάκης, καθώς η μουσική παράσταση «Οι Σπόροι της Σμύρνης» αποτέλεσε ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης στο συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, στο πλαίσιο τους Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως είχε χαρακτηρίσει το 2022, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. Οι παραστάσεις διοργανώθηκαν το καλοκαίρι από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Artway - Τεχνότροπον.

Συντελεστές

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου
 
Polis  Ensemble:
Στέφανος Δορμπαράκης - κανονάκι
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα
Μανούσος Κλαπάκης - κρουστά
Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα
Νίκος Παραουλάκης - νέυ
Θοδωρής Κουέλης – κοντραμπάσο

Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη
 
Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος

Παραγωγή - οργάνωση: Artway – Τεχνότροπον  | www.artway.gr

Χορηγός Επικοινωνίας: EΡΤ

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Οργανικό – Ενότητα 1η «Σμύρνη»
https://youtu.be/qlMFOHRKiiY

«Πρσφυγιά» - Ερμηνεία: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
https://youtu.be/jqGJFH9FtCI

Λίγα λόγια για τον Νίκο Πλατύραχο

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, ολοκληρώνoντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Hλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας.

Έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Trossingen 1991, Filmmusictage Βόννη 1995, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013).

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων ("Mατωμένος Γάμος", κινηματογραφικά, κύκλος "Nino Rota"), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη ("Aκολουθία εις Kεκοιμημένους", "Eπιφάνεια Aβέρωφ", τραγούδια).

Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα (Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, Ορχήστρα Studio Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας). Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την ιταλική ορχήστρα "Divertimento Ensemble", την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, την Καμεράτα, τη MOUSA, την ΣΟΝΚΔΗ κ.ά.

Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CDΆs στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή ερμηνευτών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος
Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα 106 75
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Α ζώνη
20€ προπώληση - 22€ στο ταμείο

Β ζώνη

15€ προπώληση - 18€ στο ταμείο

Μειωμένο
15€ φοιτητικό/μαθητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Την ημέρα της παράστασης, εισιτήρια στην είσοδο του Ωδείου.

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ Α.Μ.Κ.Ε.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
ΑΦΜ: 997685517
ΔΟΥ: Α' Αθηνών
ΕΔΡΑ: Μ. Αλεξάνδρου 95, Αθήνα

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ