4 αιώνες μουσικής - Ρεσιτάλ Πιάνου - Γιάννης Δημόπουλος

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

4 αιώνες μουσικής
Ρεσιτάλ πιάνου

Γιάννης Δημόπουλος


Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης 20:30

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Το ρεσιτάλ του Γιάννη Δημόπουλου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας περιλαμβάνει μουσική γραμμένη (και μεταγραμμένη) για πιάνο σε τέσσερις αιώνες, από τον 18ο μέχρι και τον 21ο. Η ακρόαση ξεκινά με ένα ταξίδι από την μπαρόκ περίοδο και φτάνει ως τις μέρες μας, δοκιμάζοντας πολλές από τις ενδιάμεσες αισθητικές και αποχρώσεις του ρεπερτορίου. 

Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ ορίζει το τόξο στο οποίο κινείται η βραδιά, παρουσιάζοντας τα άκρα: τη ρητορική των galant σχημάτων και, αντιδιαμετρικά, τα σύγχρονα ακουστικά τοπία.

Η αρχή γίνεται με τη δεύτερη Παρτίτα του Γ. Σ. Μπαχ, μία συλλογή χορών πλούσιων σε αρμονικό και στυλιστικό περιεχόμενο, αλλά και μία συλλογή διαθέσεων, όπου η μία διαδέχεται την άλλη με τρόπο οργανικό, αν όχι αναγκαίο.

Ακολουθεί η τέταρτη από τις έξι Σονάτες για τσέμπαλο του  Μπέντα. Εδώ ο συνθέτης στρέφεται σε μία ελαφρά παλαιότερη αισθητική. Παρά το απλό και ανάλαφρο ύφος που επιλέγει, δύναται να συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αυτιά του ακροατή.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος ολοκληρώνεται με τους τέσσερις Αποχαιρετισμούς του Παναγιώτη Δημόπουλου. Μία περιπλάνηση ανάμεσα από πολλαπλά ηχοχρώματα που έρχεται σε κάποια αντίθεση με την τεχνοτροπία των προηγουμένων λεπτών, μοιράζεται όμως την έντονη λυρικότητα και αφηγηματική διάθεση, ικανή να αιχμαλωτίσει την προσοχή του ακροατηρίου σε ελάχιστο χρόνο.

Το δεύτερο μέρος αποτελεί μία αναφορά στην περίοδο που καθιέρωσε το πιάνο και το πιανιστικό ρεπερτόριο. Ο ρομαντισμός δίνει μία γραμμή, μία κοινή πρακτική για τη σύνθεση και την εκτέλεση, πράγμα που βλέπουμε με τις δύο Σπουδές του Σ. Ραχμάνινοφ. Παρά τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, ο πραγματικός στόχος των «ασκήσεων» αυτών είναι να αναγκάσουν τον ερμηνευτή σε μία αναζήτηση για τα διάφορα δυναμικά επίπεδα, που συναντάται τόσο στον χώρο της ποσότητας του ήχου όσο και στον χώρο της χρονικής διαχείρισής της.

Έπειτα, σαν άκρως λειτουργικά πρελούδια για τον αυτοσχεδιασμό (φαντασία) που πρόκειται να ακολουθήσει, τα σύντομα έργα του Α. Σκριάμπιν μας εισάγουν στην ονειρική ατμόσφαιρα που ζητούμε καθώς, όσο αυτά μας οδηγούν, οι τόνοι γίνονται πιο θολοί και οι γραμμές λιγότερο έντονες.                       

Η Φαντασία, έργο 49 του Φ. Σοπέν, με την οποία καταλήγει το ρεσιτάλ, πρόκειται για ένα δεξιοτεχνικό έργο που όμως, όπως και με τις Σπουδές, δεν του λείπει ο λυρισμός και το συναίσθημα. Αντιθέτως, τα δύο αυτά στοιχεία νιώθει κάποιος πως σπρώχνουν στα άκρα την τεχνική για ένα μοναδικό μουσικό αποτέλεσμα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

J. S. Bach:  Παρτίτα αρ.2 σε ντο ελάσσονα  BWV 826
J. A. Benda:  Σονάτα για τσέμπαλο αρ.4 σε φα μείζονα
Παναγιώτης Δημόπουλος (γενν. 1977): "Farewells"  (2004)
S. Rachmaninoff: Etudes-Tableaux/έργο 33 αρ.1 σε φα ελάσσονα, έργο 33 αρ.4 σε ρε ελάσσονα
Α. Scriabin: Από τα 24 Πρελούδια έργο 11/αρ.5 σε ρε μείζονα, αρ.21 σε σι ύφεση μείζονα,
αρ. 22 σε σολ ελάσσονα

F. Chopin: Φαντασία έργο 49 σε φα ελάσσονα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

Ιπποκράτους 41, Αθήνα
2103634000
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
10€ κανονικό
5€ μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% (ελάχιστη χρέωση 0,50€)

E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΑΒΕΕΤΕ
ΑΦΜ: 094079082
ΔΟΥ: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ