ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Μερκούρεια 2022»
Γιορτή Θεάτρου στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών

22 Αυγούστου - 02 Σεπτεμβρίου 2022
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης
(Κάρολου Κούν 13, Συκιές)
 

Στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» πραγματοποιούνται τα «Μερκούρεια 2022» από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2022, η μεγάλη γιορτή θεάτρου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νεάπολης Συκεών.

Μερκούρεια 2022- Θέατρο & Πολιτισμός κάτω από τα αστέρια

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού πραγματοποιούνται τα Μερκούρεια 2022, με 11 θεατρικές παραστάσεις, τη συμμετοχή από 8 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα θεατρικά εργαστήρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και μία παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Πρεμιέρα της φετινής εκδήλωσης θα κάνει Ο Γαργαληστής, η αγαπημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, ενώ το θεατρικό εργαστήρι Θεσπίς θα κλείσει την αυλαία για τα Μερκούρεια 2022, με τον Ματωμένο Γάμο του Φ.Γ. Λόρκα.

Οι θεατρικές εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα Μερκούρεια χαρίζουν στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, και να στηρίξει έμπρακτα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.

Τα Μερκούρεια διοργανώνονται και φέτος, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, ένας εδραιωμένος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, προσφέροντας ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, μέσα από την τέχνη του θεάτρου και την θεατρική έκφραση.

Η Μελίνα Μερκούρη μιλούσε πάντα για πολιτισμό και παιδεία και παράλληλα μερίμνησε ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υλοποιήσουν και θα διασφαλίζουν το όραμά της.

Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και τα Μερκούρεια, η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στη θεσσαλονίκη, πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους με αξιόλογα θεατρικά έργα που ψυχαγωγούν, εκπαιδεύουν, προβληματίζουν και δημιουργούν πολιτισμό.

Ο δήμος Νεάπολης -Συκεών τηρεί και φέτος το πολιτιστικό ραντεβού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής και προχωρά στην διεξαγωγή του θεατρικού θεσμού των Μερκουρείων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ/ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
«Ο γαργαληστής»
του Δημήτρη Μπασλάμ 

Σκηνοθεσία- κείμενο-μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί
Φωτεινή Ευαγγέλου
Μαργαρίτα Νασιούλα
Ανδρέας Παράσχος
Κασσιανή Τζιάτζη
Σοφία Φραγγή
Ακορντεόν & μαντολίνο: Λυδία Ανεστοπούλου

Η ιστορία του γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν.
Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.
εισιτήρια >


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών
«Δελησταύρου & Υιός»
των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης 
Σκηνικά / Κοστούμια : Βασιλική Κουνούπη
Φωτισμοί : Μιχάλης  Κουβόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αστέριος Πολυχρονίδης 
Εκτέλεση Φωτισμών: Νίκος  Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος  Δασκαλάκης
Κατασκευές Σκηνικού  : Κώστας Μαρτίν

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αντώνης Δελησταύρου : Μιχάλης Μητρούσης
Κυρία Αμαλία: Όλγα Πολίτου
Γιώργος Δελησταύρου: Αστέριος Πολυχρονίδης
Μικές Κουτουφάς: Γιώργος Καρύδας
Σπύρος Χατζηλουκάς: Βαγγέλης Ζλατίντσης
Τρύφωνας/Ξενοδόχος: Παντελής Παπαδόπουλος
Ρένα: Αστερόπη Χαριτίδου
Μπίλλυ: Χριστίνα Σωτηριάδου
Δακτυλογράφος/Καμαριέρα: Βασιλική Δαλίσκα

Το έργο
Μετά την επιστροφή του γιου του Γιώργου που σπούδαζε στη Σουηδία, ο Αντώνης Δελησταύρου, χήρος εδώ και χρόνια, αλλά κοτσονάτος ακόμα, του αναθέτει τη διεύθυνση του εργοστασίου, για να απαλλαγεί ο ίδιος και για να ξαναφτιάξει την προσωπική του ζωή. Κάθε φορά όμως που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, βρίσκει μπροστά του τον ίδιο πάντα αντίζηλο, τον γιο του.
Όπως όλες οι κωμωδίες του Σακελλάριου και του Γιαννακόπουλου, έτσι κι αυτή διακρίνεται για τον γρήγορο διάλογο, την καλοστημένη δράση και τον έντονο λαϊκό χαρακτήρα και προβάλλει το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει ακόμη και στα πιο δραματικά θέματα.
εισιτήρια >


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης
«Group Therapy»
της Πένη Φυλακτάκη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, Φωτισμοί: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Σταματοπούλου 

ΠΑΙΖΟΥΝ: 
Χρήστος Ευθυμίου 
Κωνσταντίνος Μουταφτσής 
Δανάη Σταματοπούλου

Γράφτηκε το 2019 και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη. 
Σε ένα κόσμο που δεν μπορεί να συνέλθει από τις απανωτές κρίσεις (μνημόνια, πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια, φτώχια και ανεργία), οι άνθρωποι γίνονται ανασφαλείς, φοβικοί, επιθετικοί και οι μόνοι που χαίρονται είναι οι …ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι που βλέπουν τα ιατρεία τους συνεχώς … sold out!!!
Η νέα, ανατρεπτική κωμωδία «GROUP THERAPY» της Πένυς Φυλακτάκη, μας καλεί σε μια… αποτοξίνωση γέλιου, για να ανακαλύψουμε πως φόβοι και ανασφάλειες  εξαφανίζονται, μόνο αν τις κοιτάξουμε κατάματα σαν να είναι κιόλας παρελθόν.
Δυο τύποι που δεν θα βρίσκονταν, υπό κανονικές συνθήκες, ποτέ στον ίδιο χώρο μαζί, συναντιούνται με την γραμματέα μιας κορυφαίας ψυχολόγου στο ιατρείο της και τότε γίνεται το …σώσε!!!
Η συνύπαρξή τους στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου, οι διαφορετικές ανάγκες, οι επιθυμίες και τα θέλω τους, δημιουργούν μια χιονοστιβάδα κωμικών και δραματικών καταστάσεων που εναλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Καταστάσεις γνώριμες, που τις συναντούμε πολύ συχνά στον περίγυρο μας, και πολλές φορές, ακόμα και μέσα μας.
Γελάω σημαίνει μπορώ να πάρω απόσταση και να δω τον κόσμο σαν να βρίσκομαι έξω από αυτόν. Να βγω από μια κατάσταση και να την αντιμετωπίσω με την ψυχολογία νικητή.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Στο ιατρείο της ψυχολόγου, ο Κλεομένης Πρόβουλος, διευθυντικός στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, διεκδικεί εκτάκτως προτεραιότητα στη λίστα των ραντεβού, γιατί κάτι κοσμοϊστορικό τού έχει συμβεί. Από την άλλη ο Τσάκι, youtuber, influencer, tiktoker και λαμόγιο κάθε ειδικότητας, βρίσκεται ήδη εκεί ως δήθεν ασθενής, για να προσεγγίσει ερωτικά την Τζίνα, την γραμματέα της ψυχολόγου, που την παρακολουθεί κρυφά εδώ και καιρό.

Ποιος θα ξεφορτωθεί ποιον; Ποιος είναι «καλά» και ποιος είναι «ασθενής» τελικά; Πόσο εύκολα ξεχωρίζεις το «πρέπει» από το «θέλω», όταν για χρόνια βαφτίζεις το ένα με το όνομα του άλλου; Και αν σβήσεις τις διαχωριστικές γραμμές και τις ετικέτες που σου έχουν φορέσει, τι μένει; Στο GROUP THERAPY, δύο άντρες από διαφορετικούς κόσμους παλεύουν ο καθένας για τη δική του ετικέτα στο γραφείο μιας ψυχολόγου και μας παρασύρουν σε μια πτώση μέσα σΆ ένα σύμπαν γέλιου, με μοναδικό αλεξίπτωτο το «μαζί», παρά τις διαφορές και το σβήσιμο της γραμμής ανάμεσα μας. Έστω και με το χέρι!
εισιτήρια >


Σάββατο 27 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου
«Το Τάβλι »
του Δημήτρη Κεχαΐδη

σκηνοθεσία: ΔΑΝΑΗ ΣΠΗΛΙΩΤΗ
φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ
φωτογράφιση:  ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΚΡΟΒΑΣ 

παίζουν:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχές δεκαετίας του Ά70, ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ' ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά...
εισιτήρια >Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Βόϋτσεκ»
του Γκέοργκ Μπύχνερ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων - διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση
Μηχανικοί Σκηνής και Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος
Τρέιλερ: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας
Φωτογραφίες προώθησης:  Παύλος Μαυρίδης
Αφίσα: Μουτζούρα
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Θανάσης Ζέρβας – Δημήτρης Κουρούμπαλης – Μαρσέλα Λένα – Κώστας Μπούντας – Χάρης Φλέουρας – Έλλη Χατζεϊπίδου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φαίδρα Καρβούνη, Αλέξανδρος Τσιωνάς

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2022 μια νέα ανάγνωση του Βόυτσεκ, «αλλιώς» επίκαιρη μέσα στους βομβαρδισμούς που ακούγονται από μακριά.  Χρειάζεται να κοιτάμε κατάματα την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα.
Μία καινούρια ανάγνωση του αριστουργήματος του Γκέοργκ Μπύχνερ μέσα σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να διαπράττει τα ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων –στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο¬– που λυγίζουν τους ώμους του και καταστρέφουν την ψυχή του. Σε μία παράσταση που διατρέχεται από τη μουσική και τα τραγούδια του Tom Waits που παίζονται ζωντανά επί σκηνής, ένας θίασος παίρνει κάθε τόσο απόσταση για να σχολιάσει, να αναλύσει, να διασκεδάσει ακόμη και να χλευάσει τα αδιέξοδα του ανθρώπου που αδυνατεί να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν.
εισιτήρια >


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
«Λα Μοσκέτα»
του Ρουτζάντε

Συντελεστές:
Συγγραφέας: ΡΟΥΤΖΑΝΤΕ
Μετάφραση: ΚΩΣΤΗΣ ΣΚΑΛΙΩΡΑΣ
Διασκευή: ΓΙΑΝΝΗΣ   ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ   ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Σκηνικό - Κοστούμια:  ΚΑΡΜΕΝΤΣΙΤΑ ΜΠΡΟΣΜΟΓΙΟΥ
Μουσική σύνθεση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ 
Παίζουν: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, , Ζερόμ Καλούτα…κ.α

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: 
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας,  θα παρουσιάσει το έργο "Λα Μοσκέτα" 
του Ρουτζάντε  (όνομα με το οποίο πέρασε στην ιστορία ο Άντζελο Μπεόλκο 1500-1542).
 Μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του 16ου αιώνα, τότε που σημειώθηκε η άνοδος του δυτικού πολιτισμού, ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας. Σε σκηνοθεσία και διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μαργαρίτη, 
το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με την μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία εκινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για την σημαντική κωμωδία. 
Η εξαιρετική μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα. 
Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια θα γραφτούν από τον Δημήτρη Οικονομάκη.  
εισιτήρια >


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ – ΗΡΩΝΔΑΣ, Contra tempo» 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφή κειμένων: Άκης Δήμου
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης 
Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφακα – Καρανάνος Αριστοτέλης 
Χορογραφία – Κινησιολογία: Αναστασία Κελέση 
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Πρωταγωνιστούν:  Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς,  Ταξιάρχης Χάνος, 
Σταμάτης Γαρδέλης, , Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς.

Είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε δραματουργική επεξεργασία Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
Μια σύνδεση του γνωστού Αριστοφανικού έργου με τους «μίμους» του ποιητή των ελληνιστικών χρόνων, Ηρώνδα, συνθέτει τον κόσμο της παράστασης που θα επιδιώξει να φέρει στη σκηνή με σύγχρονο τρόπο ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας αλλά και την αντιπολεμική κραυγή της εποχής μας.
Μια πραγματική σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο φύλα θα δοθούν μπροστά τα μάτια των θεατών με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα. 
«Τι συμβαίνει όταν ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της κλασσικής Αρχαιότητας συναντά τον παραγνωρισμένο κωμωδιογράφο των ελληνιστικών χρόνων;
Ποια είναι η φύση της κωμωδίας και γιατί σήμερα γελάμε όλο και λιγότερο;
Πού συναντιέται η αττική κωμωδία του 5ου αιώνα π.Χ. με την ελληνική επιθεώρηση;
Ποια είναι στην πραγματικότητα η Λυσιστράτη, ποια η σχέση της με τον Κ. Π. Καβάφη, την Τζένη Καρέζη και τον πυροσβέστη Λεωνίδα Χασαλεύρη;
Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο θέατρο και, κυρίως, πώς πρέπει να φεύγουμε από αυτό;
Πρέπει να λες τα πράγματα με τ΄όνομά τους ή μήπως είναι σοφότερο να τα υπαινίσσεσαι για να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο;
Τί απΆ τα δύο σε κάνει γοητευτικότερο: να χαμογελάς ή να ξεκαρδίζεσαι μέχρι δακρύων;
Να μερικές κρίσιμες ερωτήσεις που θέτει η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Και που ακόμα κι αν δεν απαντηθούν, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε…»
Ακης Δήμου.
Στο Κ.Β.Θ.Ε.  θα γίνει παραχώρηση του χώρου, με έκδοση δικών τους εισιτηρίων


Πέμπτη  1 Σεπτεμβρίου  2022
ΔΗΜΟΣ ΝΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ /ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ/ Κεντρική σκηνή
«Το Φυντανάκι»
του Παντελή Χορν

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου
Πρωτότυπη Μουσική: ΄Αννα- Χριστίνα  Στάμογλου
Σκηνογραφία –Ενδυματολογία: Ο Θίασος της Κεντρικής Σκηνής
Δημιουργικό Αφίσας και Προγράμματος: Αργυρή Τσιώμου

Εμφανίζονται στους ρόλους
Κυρ-Αντώνης: Δημήτρης Μπατάκης
Κατίνα: Γιώτα Καραβασίλη
Τούλα: Γεωργία Αγγελίδου, Βενετία Σέμκα
Φρόσω: Αργυρή Τσιώμου
Εύα: Μαριάννα Διαμαντοπούλου
Γιάγκος:Στέφανος Παπακυριακίδης, 
Μιλτιάδης Παπαδόπουλος
Γιαβρούσης:Σταμάτης Στάμογλου
Θείος:Παύλος Παυλίδης

Λίγα λόγια για το έργο
Σε μια Αθηναϊκή αυλή, μία νεαρή μοδίστρα θα προδοθεί ερωτικά από έναν άνεργο νέο, για χάρη μιας γυναίκας που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μία ανέμελη επιβίωση.
Η  νεαρή όμως περιμένι το παιδί του.
Το έργο είναι μία ηθογραφία όχι με την έννοια της απλοϊκής καταγραφής της ζωής αλλά με την σημαντικότερη και ευρύτερη έννοια που περικλείει ο όρος, της περιγραφής ενός δοσμένου πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος, όπου δημιουργούνται χαρακτήρες και συγκρούσεις, εξηγούνται κίνητρα και διαμορφώνονται συνειδήσεις.
Πόση δύναμη μπορεί να αντιτάξει η αγάπη μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο; Πόσο μπορεί να αντισταθεί ο έρωτας και ο άνθρωπος, όταν οι κοινωνικού μηχανισμοί τον καθιστούν εμπορεύσιμο είδος;
Η παράσταση έχει να κάνει με ένα σύγχρονο λαϊκό παραμύθι, που ξετυλίγεται έχοντας στοιχεία συμβολισμού και την δύναμη του αστικού ρεαλισμού. Εκεί όπου ο έρωτας και το χρέος εξελίσσονται παράλληλα, σκιαγραφώντας την συμπεριφορά ατόμων υπό το καθεστώς ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας. Όπως αναπτύσσεται η ιστορία, η ελπίδα και η αγάπη για την ζωή σβήνουν, όπως ένα χαμόγελο που νομοτελειακά και βασανιστικά καταλήγει σε πικρό σφίξιμο των χειλιών.


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου  2022
Θεατρικό εργαστήρι ΘΕΣΠΙΣ
«Ματωμένος Γάμος»
του Φ.Γ.Λόρκα

Σκηνοθεσία- επιμέλεια μουσικής- φωτισμοί :Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-Κοστούμια- Αγωγή του λόγου-Κινησιολογία: Αννα-Μαρία Αγγελίδου
Παίρνουν μέρος (κατά αλφαβητική σειρά):
Ροδούλα Αθανασίου
Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου 
Γρηγόρης Ζαγοράς
Δημήτρης Θεοδοσίου
Ευστρατία Καλογερούδη
Ιφιγένεια Παπαδοπούλου
Βιργινία Πασχάλη
Μυρσίνη Πατακάκη
Στέλιος Σούρβας
Μαρία Τζέκη
Μαρία Φαρμάκη
Μουσικός –κιθάρα: Κώστας Υφαντής

Ο «Ματωμένος Γάμος» του Φ. Γ. Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Ένα εμβληματικό έργο με ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια δραματουργία. Ο Ματωμένος Γάμος είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η "Γέρμα" και "Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα". Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα. Ο ποιητικός λόγος, ο σουρεαλισμός και η δυναμική των χαρακτήρων, οριοθετούν ένα πεδίο καθηλωτικού θεατρικού λόγου και δράσης. Το έργο παρουσιάζεται με μια διαφορετική «ματιά» , καθώς αντλούνται στοιχεία τραγωδίας που υπογραμμίζουν την δραματικότητα του κειμένου.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
(νέα ημερομηνία: Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ
«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»
του Μολιέρου

(Ένας αγέραστος Ασθενής 350 ετών!)

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου
Παίζουν οι Ηθοποιοί: 
Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μπεζάρ ηθοποιός της εποχής: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Μπελίν, δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, πρώτη κόρη του Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη
Ανζελίκ, πρώτη κόρη του Αργκάν, δεύτερη κόρη του Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη
Λουϊζόν, δεύτερη κόρη του Αργκάν, τρίτη κόρη του Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη
Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ:  Νικολέττα Βλαβιανού 
Μπεράλντ, αδερφός του Αργκάν, Φιλίπ σωματοφύλακας του Μπεζάρ: Δημήτρης Καλαντζής
Κλεάντ, ερωτευμένος με την Ανζελίκ, Ιππότης της Μοντένα: Ορφέας Παπαδόπουλος
Γιατρός Ντιαφουαρύς, Πουντσινέλο, αφηγητής: Νίκος Ορφανός
Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Το έργο: 
«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Mία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς, με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με πολλούς ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές, ζωντανή μουσική, με έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο.

Η υπόθεση:
Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
εισιτήρια >


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
(νέα ημερομηνία: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Ιωαννίνων
«ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
του Σάκη Σερέφα

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρίνα Κωνσταντινίδου 
Μουσική : Γιάννης Μαθές 
Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου 
Ηχητική κάλυψη: Δημήτρης Καραγιώργος
Χειρισμός φωτισμού : Δημήτρης Νικολάου 
Τεχνικοί : Θανάσης Ζιάβρος, Λευτέρης Καραμανωλάκης

Πρωταγωνιστούν : Αφροδίτη Αθανασιάδου, Χρήστος Χρήστου
Ζωντανή μουσική επί σκηνής : Γιάννης Μαθές

Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Το «Μάθημα Ιστορίας» εμπνέεται από τη Μικρασιατική καταστροφή και ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. Με αφορμή, λοιπόν, ένα ιδιότυπο μάθημα ιστορίας, το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα μεταφέρει στο παρόν το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της ιστορίας με το σήμερα.
«Πότε αρχίζει κανείς να είναι πρόσφυγας;  Το να είσαι πρόσφυγας είναι μια ιδιότητα ή μια ψυχολογική κατάσταση;»
«Ο καθένας μπορεί να πάθει προσφυγιά κατά τη διάρκεια του βίου του, να ξεριζωθεί από τον τόπο του ή από τον ίδιο του τον εαυτό, τις επιθυμίες του, τα όνειρα του….».
εισιτήρια >

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ανοιχτό Θέατρο Συκεών ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
Κάρολου Κουν 13, Συκιές Θεσσαλονίκη
(χάρτης)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 5€
(παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- τηλεφωνικά: 2107234567
- online: www.ticketservices.gr

 
E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΚΕΥΝΣ (ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ)
ΑΦΜ: 998502383
ΔΟΥ: Ε' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ 1 56625 ΣΥΚΙΕΣ
GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ