Δύο αιώνες σε δύο πιάνα
Δήμητρα Μαντζουράτου - Joëlle Vanopbroeke

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Δύο αιώνες σε δύο πιάνα 
Δήμητρα Μαντζουράτου - Joëlle Vanopbroeke

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 | ΩΡΑ 20:30

Μία σονάτα, μία σουίτα, ένα ροντό και μία φαντασία έρχονται να διαγράψουν την πορεία του ρεπερτορίου για δύο πιάνα σε χρονικό εύρος δύο αιώνων, με ερμηνεύτριες τις Δήμητρα Μαντζουράτου και Joëlle Vanopbroeke.

Κρατώντας αμετάβλητη τη σονάτα που έγραψε ο Mozart το 1784 (μία από τις δύο μόνο σονάτες σε ελάσσονα τονικότητα του συνθέτη), ο Grieg προσέθεσε επιπλέον συνοδεία στο μέρος του δεύτερου πιάνου υπογραμμίζοντας το έργο με τα δικά του «μεταγενέστερα χρώματα».

Η πρώτη από τις τέσσερις σουίτες για δύο πιάνα του Arensky, γραμμένη το 1888, έρχεται ως χαρακτηριστικό δείγμα της ρέουσας αλλά και ταυτόχρονα περίτεχνης γραφής του.
Σύνθεση που ξεκίνησε για ένα πιάνο και σύντομα μεταγράφηκε για δύο, το ροντό opus 73 του Chopin είναι από τα χαρακτηριστικά έργα της νιότης του, γραμμένο το 1828, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 18 ετών.

Η όπερα Porgy and Bess του Gershwin με τα χαρακτηριστικά δημοφιλή της θέματα προσέφερε άφθονο υλικό στον Αυστραλό συνθέτη Percy Grainger, ώστε με αυτήν την εικοσάλεπτη Φαντασία να προσθέσει ένα πολύ σημαντικό έργο στο ρεπερτόριο των δύο πιάνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

W. A. Mozart
Sonata KV 457 / σε μεταγραφή Grieg για δύο πιάνα
Allegro molto
Adagio molto
Allegro assai

A. Arensky
Suite No 1 op.15
Romance
Valse
Polonaise

F. Chopin
Rondo op. 73 - Allegro maestoso

G. Gershwin / P. Grainger
"Porgy and Bess" Φαντασία για δύο πιάνα


Η Δήμητρα Μαντζουράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο σε ηλικία 6 ετών με την Αναστασία Κουναλάκη. Πήρε δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο, χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής ιδιοφυΐας και χρηματικό έπαθλο εις μνήμην Τουρνάισεν (τάξη Μπέττυς Μπαρζούκα - Γαϊτάνου). Παράλληλα, πραγματοποίησε σπουδές ανώτερων θεωρητικών στο ίδιο ωδείο και απέκτησε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με διάκριση.
Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του ίδιου τμήματος, στον τομέα της ιστορικής μουσικολογίας. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η ιστορική εξέλιξη της σχολής του πιάνου στην Αθήνα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».
Έχοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σπούδασε για τρία χρόνια στο «Koninklijk Conservatorium Brussel» στο Βέλγιο στην τάξη του Daniel Blumenthal και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πιάνο.
Έχει συμμετάσχει ως ερμηνεύτρια σε masterclasses των M. Tirimo, N. Petrov, F. Wibaut, P. Badura - Skoda, B. Ringeissen και D. Pollack και έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος τα καλοκαιρινά μαθήματα στην Ακαδημία Mozarteum του Salzburg μελετώντας με τον S. Dorensky και τον J. Lateiner. Από τo 2008 έως το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Forum για φλάουτο και πιάνο που διοργανώθηκε στο Diekirch του Λουξεμβούργου.
Έχει δώσει συναυλίες  ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων, έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική ραδιοφωνία.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε κριτικές επιτροπές ελληνικών διαγωνισμών πιάνου. Διδάσκει πιάνο στο μουσικό σχολείο Ιλίου και στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών.          
Από το 2014 έως σήμερα έχει σταθερή συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, παρουσιάζοντας ευρύ φάσμα του σχετικού ρεπερτορίου σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Trio opus 1.

Η Βελγίδα Joëlle Vanopbroeke, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία οκτώ ετών. Το 1981 έλαβε το δεύτερο βραβείο στον Διαγωνισμό "Dexia Bank’s Axion Classics". Σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών στην τάξη πιάνου του Jacques Genty, λαμβάνοντας "diplome superieur". Διορίστηκε καθηγήτρια πιάνου στην Μουσική Ακαδημία La Hulpe από τον διευθυντή της Jules Bastin, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τον θάνατό του αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Ακαδημίας. Το 1990 γνώρισε τον Daniel Blumenthal, με τον οποίο τελειοποίησε το παίξιμό της επί σειρά ετών. Πραγματοποιεί συχνές εμφανίσεις σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρα. Το παίξιμό της έχει χαρακτηριστεί "ποιητικό ως προς το φραζάρισμα, πιστό απέναντι στις προθέσεις του συνθέτη και σπάνιας ηχητικής ομορφιάς".

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

Ιπποκράτους 41, Αθήνα
2103634000
(χάρτης)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
10€ Γενική είσοδος
5€ Μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
τηλεφωνικά: 2107234567
online: www.ticketservices.gr

E-TICKET

Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΑΒΕΕΤΕ
ΑΦΜ: 094079082
ΔΟΥ: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

GALLERY
PHOTO GALLERY
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ