TicketServices.gr

Αγκαλιάζοντας τη Γη της Μικράς Ασίας

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ - ΛΑΡΙΣΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γνώσης και επανεκτίμησης των ιστορικών μας στιγμών με τη θεματική παράσταση

«Αγκαλιάζοντας τη γη
της Μικράς Ασίας»

την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 9 μμ
στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Μία παράσταση γεμάτη ένταση και συγκινησιακή φόρτιση, η οποία θα προβληματίσει, θα διδάξει, θα συναρπάσει και θα δονήσει τη συνείδηση του θεατή.

Μία παράσταση, φόρος τιμής στη Μικρασιατική παράδοση, στο δράμα της καταστροφής του 1922 και στην αναγέννηση στον ελλαδικό χώρο.

Καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον ξεριζωμό της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, θα ζωντανέψει μνήμες της Μικράς Ασίας ακουμπώντας στο τραύμα του ξεριζωμού του 1922. Στόχος είναι να παραμείνει ζωντανή η ανάμνηση, να διατηρηθεί με κάθε λεπτομέρεια η προσφυγική εμπειρία στη μνήμη, προσωπική αλλά και συλλογική. Αυτό το δράμα, που συγκλόνισε βαθιά την ελληνική ψυχή, είναι αποτυπωμένο στη λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας. Μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αποτυπώνονται η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, η Καταστροφή του 1922, ο βίαιος εκτοπισμός, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας και η προσφυγιά, η ενσωμάτωση στην ελλαδικό χώρο, η αναγέννηση, το θαύμα.

Οι χοροί και τα τραγούδια, όπως και οι αφηγήσεις - προσωπικές μαρτυρίες ή λογοτεχνικά έργα, παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη εικόνα του τόπου προέλευσης των προσφύγων, όπου η πατρίδα, εκτός από «χαμένη», γίνεται και «αλησμόνητη». Η ζωή εκεί παρουσιάζεται ονειρική και εκ διαμέτρου αντίθετη με την καταθλιπτική και γκρίζα εικόνα της καταστροφής και της προσφυγιάς.

Η παράσταση «Αγκαλιάζοντας τη γη της Μικράς Ασίας» είναι προϊόν έρευνας, μελέτης, και σκηνικής παρουσίασης του Δημήτρη Α. Τσιπλακούλη, καλλιτεχνικού Δ/ντή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων, θα ερμηνεύσουν με απαράμιλλο τρόπο τους χορούς και τα τραγούδια των αλησμόνητων τόπων. Επίσης θα συνεισφέρουν και οι εξαιρετικοί μουσικοί που συμμετέχουν:

Κώστας Δεδούσης, κλαρίνο τραγούδι
Γιάννης Παυλόπουλος, βιολί τραγούδι
Κώστας Γεδίκης, ούτι, πολίτικο λαούτο, τζουράς, μπουζούκι, τραγούδι
Κώστας Παπαϊωάννου, κανονάκι
Γιάννης Καραμανιώλας, κοντραμπάσο
Βασίλης Σαραντινός κρουστά, τραγούδι
Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης, θρακιώτικη γκάιντα, καβάλι
Νίκος Μπόζογλου, ακορντεόν
Θεόδωρος Κυριλλίδης, ποντιακή λύρα, τραγούδι

Τραγουδούν

Βασίλης Αγροκώστας
Κωνσταντίνα Πάτση

Τραγουδούν επίσης τα μέλη της χορευτικής ομάδας: Παναγιώτης Κράιας, Κατερίνα Αλβίζου, Κατερίνα Κώστα, Δέσποινα Καλούση, Ευαγγελία Νεχαλιώτη, Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαϊωάννου, Ευαγγελία Τσακίρη.

Συμμετέχει το χορωδιακό σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας, υπό τη διδασκαλία του Κώστα Δεδούση.

Συμπερασματικά, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, η ιστορική αφήγηση, θα τροφοδοτήσουν με αναπαραστάσεις και εικόνες τη συλλογική μνήμη. Οφείλουμε, λοιπόν, να διαφυλάξουμε τη μνήμη για να μας διδάσκει τον αναστοχασμό και την ομοψυχία. Δεν ξεχνούμε ότι η Μικρασία της αρχαιότητας, του Βυζαντίου αλλά και των Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Κοσμά Πολίτη, Διδώς Σωτηρίου, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Κωνσταντινίδη κ.ά., του ρεμπέτικου και της παράδοσης είναι η Μικρασία της δικής μας πατρίδας, που σημάδεψε τις τύχες του Ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο, ως καρδιά της παντοτινής Ρωμιοσύνης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κηποθέατρο Αλκαζάρ
Λάρισα
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€ γενική είσοδος

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567

και στο ταμείο του Κηποθεάτρου

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5% επί της τιμής του εισιτηρίου

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο.

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΦΜ: 999681890
ΔΟΥ: ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΔΡΑ: Δηλου 17, 41335, Λάρισα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ