TicketServices.gr

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΜΕΤ (ΠΑΜΑΚ)

THESSALONIKI CONCERT HALL - AIMILIOS RIADIS HALL

PRESENTATION

ΤΟ ΠΑΜΑΚ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Διοργάνωση: ΜΜΘ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • 15 Ιουνίου 2022
    Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

H Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας ταξιδεύει μουσικά, με περιγραφική μουσική, μέσα από τον Ρομαντισμό του 19ου μέχρι τη σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα με ένα πρόγραμμα που διανθίζεται από μεγάλους συνθέτες αλλά και νέα ταλέντα που εκφράζουν τις ανησυχίες και ιδέες των σύγχρονων καιρών.
 
Το πρόγραμμα αρχίζει με το πρώτο μέρος Die Morgenstimmung (Πρωϊνή διάθεση) από τα τέσσερα μέρη της σουίτας Peer Gynt Suite No. 1, Op. 46 του Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg (1843-1907), που γράφτηκε το 1875 ως συνοδευτική μουσική για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Henrik Ibsen. Αν και γενικά η μουσική του συνθέτη παραπέμπει σε σκανδιναβικές εικόνες, το συγκεκριμένο έργο απεικονίζει την ανατολή του ήλιου στην έρημο του Μαρόκου, εκεί όπου ο πρωταγωνιστής Peer Gynt βρίσκεται αποκλεισμένος, αφού οι σύντροφοί του τον λήστεψαν και τον εγκατέλειψαν ενώ κοιμόταν. Την ορχήστρα διευθύνει η δευτεροετής φοιτήτρια στην Ειδίκευση “Διεύθυνση Ορχήστρας”, Μυρτώ Γκέκου.
Ακολουθεί η πρεμιέρα ενός έργου του φοιτητή στην Ειδίκευση Σύνθεσης, Θεμιστοκλή Μιχέλη (γεν.2000) (Διδάσκων, Καθηγ.Γ.Κυριακάκης).
Ονομάζεται υπνοφαντασία. Όνειρο, όραμα ή μήπως υπνοφαντασία; Στο έργο αυτό, ο συνθέτης (εμπνευσμένος από την εικόνα του υπνοβάτη) περιπλανάται στα άστατα μονοπάτια του ύπνου, τον οποίο αντιμετωπίζει όχι ως μία αδρανή κατάσταση, αλλά ως μία δραστήρια και άκρως δημιουργική ανθρώπινη ενέργεια. Στόχος δεν είναι η συμβολική αναπαράσταση του ύπνου, ούτε η έκφραση κάποιου συγκεκριμένου συναισθήματος. Αντίθετα, η μουσική αποσκοπεί στη δημιουργία θολών ηχητικών εικόνων και στην εκ νέου εξερεύνηση του ορχηστρικού ήχου μέσα από αυτές. Στο πόντιουμ, ο δευτεροετής φοιτητής στην Ειδίκευση “Διεύθυνση Ορχήστρας”, Αθανάσιος Σταμούλης.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα τελειώσει με την πασίγνωστη Εισαγωγή του F. Mendelssohn- Bartholdy (1809-1847), Die Hebriden (Εβρίδες), Το Σπήλαιο του Φίνγκαλ, Op.26.
Είναι μια συναυλιακή Εισαγωγή, της οποίας το όνομα παραπέμπει στις Εβρίδες, μια ομάδα νησιών που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από τη βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας.
Ο Mendelssohn ξεκίνησε αυτό το έργο το 1829. Το εμπνεύστηκε σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία και τη Σκωτία, όταν βρήκε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Fingal's Cave στο νησί Staffa της Σκωτίας μαζί με τον φίλο και ποιητή του Karl Klingemann στις 7 Αυγούστου 1829. Η πρώτη παράσταση της τελικής εκδοχής του έργου πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1833, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στο Βερολίνο με μεγάλη επιτυχία.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Καθηγητής Γεώργιος Βράνος.
 
Η συναυλία μας ολοκληρώνεται στο Β΄ Μέρος με τη Συμφωνία αρ.4 σε ντο ελάσσονα, D 417 (Τραγική) του Franz Schubert (1797-1828).
Η Συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1816 όταν ο Σούμπερτ ήταν 19 ετών, ένα χρόνο μετά την Τρίτη Συμφωνία του. Ωστόσο, η πρεμιέρα της έγινε στις 19 Νοεμβρίου 1849 στη Λειψία, δύο και πλέον δεκαετίες μετά τον θάνατο του συνθέτη. Ονομάστηκε Τραγική (Tragische) από τον συνθέτη της, ο οποίος πρόσθεσε αυτόν τον τίτλο στο αυτόγραφο, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του έργου, άγνωστο γιατί. Σημειώνεται, ότι η συμφωνία είναι η μία από τις δύο που έγραψε (η Ημιτελής Συμφωνία είναι η άλλη) σε ελάσσονες τονικότητες.
Ένα πολύ εμπνευσμένο και ώριμο έργο αν σκεφτεί κανείς την νεαρή ηλικία του συνθέτη, όταν το έγραφε. Την ορχήστρα διευθύνει η τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ “Μουσικές Τέχνες” Φαίδρα Ζαγοριανού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φοιτητές των Ειδικεύσεων “Διεύθυνση Ορχήστρας”, “Σύνθεσης” και ΠΜΣ “Μουσικές Τέχνες”:
Μυρτώ Γκέκου Διεύθυνση Ορχήστρας
Θάνος Σταμούλης Διεύθυνση Ορχήστρας
Θεμιστοκλής Μιχέλης Σύνθεση
Φαίδρα Ζαγοριανού Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Γεώργιος Βράνος Διεύθυνση Ορχήστρας

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€, 5€ (μειωμένο)

INFO

THESSALONIKI CONCERT HALL


>At Aristotelous Sq.
Working hours:
Monday, Wednesday and Saturday:
10:00am-3:30pm
Tuesday, Thursday and Friday:
10:00am-2:00pm και 5:30pm-8:00pm
-->
>Online
Στο www.ticketservices.gr

Online sales require a credit card which is being processed within the secure environment of ALPHA BANK

REDUCED PRICE TICKETS
In order to use a reduced-price ticket (student, unemployment etc), you should provide the necessary information during your admission to the venue (student pass, unemployment card electronically updated etc).


e-TICKET PRINTING
After your purchase you may download and print the tickets at your own printer, in order not to collect them at the box office.

TICKETS
Do we have your permission to store cookies to your browser? This way we and third parties (Google, Facebook etc) will be able to track your usage of our website for statistics and advertising reasons. You may read more on the cookies usage in our website clicking here.
Yes, I allow No, I don't
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ