TicketServices.gr

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ ΠΑΜΑΚ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Διοργάνωση: ΜΜΘ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • 15 Ιουνίου 2022
    Τετ     21:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

H Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας ταξιδεύει μουσικά, με περιγραφική μουσική, μέσα από τον Ρομαντισμό του 19ου μέχρι τη σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα με ένα πρόγραμμα που διανθίζεται από μεγάλους συνθέτες αλλά και νέα ταλέντα που εκφράζουν τις ανησυχίες και ιδέες των σύγχρονων καιρών.
 
Το πρόγραμμα αρχίζει με το πρώτο μέρος Die Morgenstimmung (Πρωϊνή διάθεση) από τα τέσσερα μέρη της σουίτας Peer Gynt Suite No. 1, Op. 46 του Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg (1843-1907), που γράφτηκε το 1875 ως συνοδευτική μουσική για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Henrik Ibsen. Αν και γενικά η μουσική του συνθέτη παραπέμπει σε σκανδιναβικές εικόνες, το συγκεκριμένο έργο απεικονίζει την ανατολή του ήλιου στην έρημο του Μαρόκου, εκεί όπου ο πρωταγωνιστής Peer Gynt βρίσκεται αποκλεισμένος, αφού οι σύντροφοί του τον λήστεψαν και τον εγκατέλειψαν ενώ κοιμόταν. Την ορχήστρα διευθύνει η δευτεροετής φοιτήτρια στην Ειδίκευση “Διεύθυνση Ορχήστρας”, Μυρτώ Γκέκου.
Ακολουθεί η πρεμιέρα ενός έργου του φοιτητή στην Ειδίκευση Σύνθεσης, Θεμιστοκλή Μιχέλη (γεν.2000) (Διδάσκων, Καθηγ.Γ.Κυριακάκης).
Ονομάζεται υπνοφαντασία. Όνειρο, όραμα ή μήπως υπνοφαντασία; Στο έργο αυτό, ο συνθέτης (εμπνευσμένος από την εικόνα του υπνοβάτη) περιπλανάται στα άστατα μονοπάτια του ύπνου, τον οποίο αντιμετωπίζει όχι ως μία αδρανή κατάσταση, αλλά ως μία δραστήρια και άκρως δημιουργική ανθρώπινη ενέργεια. Στόχος δεν είναι η συμβολική αναπαράσταση του ύπνου, ούτε η έκφραση κάποιου συγκεκριμένου συναισθήματος. Αντίθετα, η μουσική αποσκοπεί στη δημιουργία θολών ηχητικών εικόνων και στην εκ νέου εξερεύνηση του ορχηστρικού ήχου μέσα από αυτές. Στο πόντιουμ, ο δευτεροετής φοιτητής στην Ειδίκευση “Διεύθυνση Ορχήστρας”, Αθανάσιος Σταμούλης.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα τελειώσει με την πασίγνωστη Εισαγωγή του F. Mendelssohn- Bartholdy (1809-1847), Die Hebriden (Εβρίδες), Το Σπήλαιο του Φίνγκαλ, Op.26.
Είναι μια συναυλιακή Εισαγωγή, της οποίας το όνομα παραπέμπει στις Εβρίδες, μια ομάδα νησιών που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από τη βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας.
Ο Mendelssohn ξεκίνησε αυτό το έργο το 1829. Το εμπνεύστηκε σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία και τη Σκωτία, όταν βρήκε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Fingal's Cave στο νησί Staffa της Σκωτίας μαζί με τον φίλο και ποιητή του Karl Klingemann στις 7 Αυγούστου 1829. Η πρώτη παράσταση της τελικής εκδοχής του έργου πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1833, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στο Βερολίνο με μεγάλη επιτυχία.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Καθηγητής Γεώργιος Βράνος.
 
Η συναυλία μας ολοκληρώνεται στο Β΄ Μέρος με τη Συμφωνία αρ.4 σε ντο ελάσσονα, D 417 (Τραγική) του Franz Schubert (1797-1828).
Η Συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1816 όταν ο Σούμπερτ ήταν 19 ετών, ένα χρόνο μετά την Τρίτη Συμφωνία του. Ωστόσο, η πρεμιέρα της έγινε στις 19 Νοεμβρίου 1849 στη Λειψία, δύο και πλέον δεκαετίες μετά τον θάνατο του συνθέτη. Ονομάστηκε Τραγική (Tragische) από τον συνθέτη της, ο οποίος πρόσθεσε αυτόν τον τίτλο στο αυτόγραφο, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του έργου, άγνωστο γιατί. Σημειώνεται, ότι η συμφωνία είναι η μία από τις δύο που έγραψε (η Ημιτελής Συμφωνία είναι η άλλη) σε ελάσσονες τονικότητες.
Ένα πολύ εμπνευσμένο και ώριμο έργο αν σκεφτεί κανείς την νεαρή ηλικία του συνθέτη, όταν το έγραφε. Την ορχήστρα διευθύνει η τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ “Μουσικές Τέχνες” Φαίδρα Ζαγοριανού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φοιτητές των Ειδικεύσεων “Διεύθυνση Ορχήστρας”, “Σύνθεσης” και ΠΜΣ “Μουσικές Τέχνες”:
Μυρτώ Γκέκου Διεύθυνση Ορχήστρας
Θάνος Σταμούλης Διεύθυνση Ορχήστρας
Θεμιστοκλής Μιχέλης Σύνθεση
Φαίδρα Ζαγοριανού Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Γεώργιος Βράνος Διεύθυνση Ορχήστρας

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€, 5€ (μειωμένο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλες οι παραστάσεις
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΜΘ

>Στο Μέγαρο Μουσικής:
25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10:00πμ-6:00μμ
Τηλέφωνο: 2310 895938-9.
Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παραστάσεις στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310896000.

>Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο:
10:00πμ-3:30μμ
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ

>Ηλεκτρονικά
Στο www.ticketservices.gr

Οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται με χρέωση κάρτας, η οποία χρεώνεται στο ασφαλές περιβάλλον της ALPHA BANK.

Κανονισμοί COVID19
  • Η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων είναι υποχρεωτική...
  • Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εισιτήρια τυπωμένα ή αποθηκευμένα στο κινητό τους σε μορφή pdf.

ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Για την χρήση εκπτωτικών εισιτηρίων (φοιτητικό, ανέργων κτλ) σε παραστάσεις που αυτά προβλέπονται, θα χρειαστεί κατά την προσέλευσή σας να επιδείξετε τα αντίστοιχα δικαιολογητικά (φοιτητικό πάσο, κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά ανανεωμένη κτλ)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ e-Ticket
Με την ολοκλήρωση της αγοράς σας, μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα εισιτήρια σε δικό σας εκτυπωτή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τα παραλάβετε από κάποιο ταμείο.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ