ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΕΣ - ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ανθρωπότητες

7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019

Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Δήλωση

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μεριμνά  για τον άνθρωπο ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο των αναζητήσεων του. Με τις  «Ανθρωπότητες» - οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο «Άνοιγμα στην πόλη - Πειραιάς»,  επιστρέφουμε στην υπενθύμιση -μετά τους κύκλους Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες και Άτλας-  ενός ουμανιστικού ιδεώδους, το οποίο παραμένει «φυλαγμένο» στις ανθρώπινες κοινότητες. Γιατί η τέχνη οφείλει να υπερασπίζεται και να διατυπώνει κάθε φορά εκ νέου τις ανθρώπινες αξίες, ως θεμέλια του προσωπικού αλλά και του συλλογικού ανθρώπινου βίου.


Νίκος Διαμαντής, Καλ/κος Δ/ντης ΔΘΠ

 

Σκεπτικό

Οι  «Ανθρωπότητες» διοργανώνονται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με στόχο να διερευνήσουν και να αναδείξουν, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών, βιωμένης ιστορίας και μαρτυριών, που βρίσκεται αποθησαυρισμένο στις διαφορετικές κοινότητες της πόλης.

 

Δράση

Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση, μουσική) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και -από κοινού με τους συμμετέχοντες- να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει την «θέαση της ζωής» μέσα από την δική τους οπτική. . Κάθε έργο συνδιαλέγεται μ' ένα ξεχωριστό βιβλικό κείμενο, που φωτίζει την ιστορία των πρωταγωνιστών της.

 

Εικαστική έκθεση «Τα πετεινά»

Με την ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

 

Συμπυκνώνοντας το ουμανιστικό πνεύμα του προγράμματος Ανθρωπότητες, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, φιλοξενεί έκθεση πορτρέτων του ποιητή και φωτογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου. Πορτρέτα προσώπων που βιώνουν δυσμενείς καταστάσεις, δοσμένα με ποιητική ευαισθησία και έμφαση στο βλέμμα.

 

18 Ιουνίου

(ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ) / 11:00

Πυθαγόρα 24 και Τζαβέλλα, Πειραιάς, 210 4210077

 

«Ζωή»Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα

Δομή: Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά & «Μαργαρίτα», Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής.

Ομάδα: Παιδιά με νοητική στέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

 

Οι θερμοκρασίες, οι υφές, τα σχήματα αποτελούν τις συνισταμένες ενός βιωματικού έργου που προσκαλεί τους επισκέπτες να προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών. Το έργο συνδιαλέγεται με τον «Ύμνο στην ομορφιά» από το Άσμα ασμάτων (Κεφ. 4)

Βιβλικό απόσπασμα
Άσμα Ασμάτων Κεφ. 4

Τι όμορφη που είσαι αγαπημένη μου,

τι όμορφη που είσαι!

Περιστέρια τα μάτια σου μέσ' απ' το πέπλο σου,

ωσάν κοπάδι ερίφια τα μαλλιά σου,

που ροβολάνε από τις ράχες της Γαλαάδ.

Τα δόντια σου ωσάν κοπάδι αμνάδες,

που μόλις τις κουρέψαν και τις έπλυναν.

Όλες γεννάνε δίδυμα,

στέρφα δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

Τα χείλη σου είναι σαν σειρήτι κόκκινο

και θελκτική η λαλιά σου,

τα μάγουλά σου μέσ' από το πέπλο σου

σαν δυο μισά ροδιού.

Ο τράχηλός σου ορθώνεται καθώς ο πύργος του Δαβίδ,

χτισμένος στρογγυλά για φρούριο

κι από σειρές λιθάρια λαξεμένα·

ασπίδες χίλιες κρέμονται τριγύρω του,

όλες οι ασπίδες των γενναίων ανδρών.

Τα δυο σου στήθη είναι σαν δυο νιογέννητα

δίδυμα της ζαρκάδας,

που βόσκουνε στα κρίνα ανάμεσα.

Πριν να φυσήξει η αύρα η πρωινή

και φύγουν τα σκοτάδια,

θα πάω στης σμύρνας το βουνό,

στου λιβανιού το λόφο.

Ολάκερη είσαι ωραία, αγαπημένη μου,

ψεγάδι δεν σου βρίσκεται!

 

Συνεργάτης Ανδρέας Κολίσογλου

 

19 Ιουνίου

 (ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ) / 19:00

Ακτή Ποσειδώνος 2-4, Πύργος Πειραιά, 1ος Όροφος

«Μοναξιά»Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος

Δομή: Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων

Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά

 

Πώς αισθάνονται, τι σκέφτονται για την έννοια της «οικίας» εκείνοι που την έχουν χάσει; Το έργο εστιάζει στην ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, φροντίδα, όχι μόνο στην υλική τους έκφραση αλλά και στη συναισθηματική, με οδηγό το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 11, «Η σοφία αποκαλύπτεται στους ταπεινούς»).

 

Βιβλικό απόσπασμα

Κατά Ματθαίον, Κεφ. 11

Εκείνο τον καιρό, είπε ο Ιησούς: «Σ' ευχαριστώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, γιατί αυτά τα έκρυψες από τους σοφούς και τους συνετούς και τα φανέρωσες στους ταπεινούς. Ναι, Πατέρα μου, αυτό ήταν το θέλημά σου.

»Όλα έχουν παραδοθεί σ' εμένα από τον Πατέρα μου. Κανένας δε γνωρίζει πραγματικά τον Υιό, παρά μόνον ο Πατέρας· ούτε τον Πατέρα τον ξέρει κανείς πραγματικά, παρά μόνο ο Υιός, καθώς κι εκείνος στον οποίο θέλει ο Υιός να τον φανερώσει.

»Ελάτε σ' εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω.29Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και διδαχτείτε από το δικό μου παράδειγμα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και οι ψυχές σας θα βρουν ξεκούραση. Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός, και το φορτίο μου ελαφρό».

 

Συνεργάτης Πέρης Μιχαηλίδης

 

 

20 Ιουνίου

 (2η ΥΠΕ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ) / 20:00

Παλαιολόγου 15, Πειραιάς

«Τροφή»Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης

Δομή: Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον Πειραιά

 

Βασισμένη σε επιδημιολογικές μελέτες, μαρτυρίες επαγγελματιών, διηγήσεις περιστατικών από την πρόσφατη κοινωνικό-οικονομική ιστορία γύρω από τη στοματική υγεία, με τη συνδρομή μιας κινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας και με οδηγό ένα βιβλικό απόσπασμα από τον Εκκλησιαστή (Κεφ. 11, «Η επιμονή της ζωής»), η παράσταση υπογραμμίζει τον διαρκή αγώνα για κοινωνική πρόοδο.

 

Βιβλικό απόσπασμα

Εκκλησιαστής Κεφ. 11

Γλυκό είναι το φως κι ευχάριστο στα μάτια να βλέπουν τον ήλιο. Αλλά, όσο πολλά κι αν ζήσεις χρόνια, ν' απολαμβάνεις την κάθε μέρα σου και να θυμάσαι πως οι σκοτεινές οι μέρες θα 'ναι περισσότερες. Δεν υπάρχει τίποτε ν' αποζητήσει κανείς τότε. Απόλαυσε νέε μου, τα νιάτα σου! Η καρδιά σου ας χαίρεται όλες της νιότης σου τις μέρες. Μπορείς να αποκτήσεις ό,τι επιθυμεί η ψυχή σου και τα μάτια σου· αλλά να ξέρεις ότι για όλα αυτά ο Θεός θα σε κρίνει. Διώξε τη λύπη απ' την καρδιά σου, τον πόνο από το σώμα σου, γιατί τα νιάτα και τα μαύρα τα μαλλιά δεν διαρκούν πολύ.

Θυμήσου το δημιουργό σου στης νιότης σου τις μέρες, πριν έρθουνε οι μέρες οι κακές και φτάσουνε τα χρόνια εκείνα που δε θα μπορείς να τ' απολαύσεις. Τότε θα σκοτεινιάσει ο ήλιος και το φως, το φεγγάρι και τ' αστέρια, και όλο θα 'ρχονται καινούρια σύννεφα ύστερα απ' τη βροχή. Τότε τα χέρια σου που σε προστάτευαν θα τρέμουν, τα πόδια σου που σε κρατούσαν θα κλονίζονται, τα δόντια σου που αλέθανε θα λιγοστέψουν και θα θαμπώσουνε τα μάτια σου που έβλεπαν. Θ' αρχίσουνε τ' αυτιά σου να μην ακούν, θα εξασθενήσει η φωνή σου και θα τρέμει, θα σε ξυπνάει και του πουλιού το λάλημα ακόμη. Τότε του δρόμου η ανηφοριά θα σε τρομάζει και θα λιγοψυχάς στο κάθε βήμα σου. Έξω θ' αλλάζουν οι εποχές του χρόνου: θ' ανθίζει η αμυγδαλιά και θα παχαίνει η ακρίδα, θα ωριμάζει η κάπαρη κι εσύ θα προχωρείς προς τη στερνή σου κατοικία· βγήκαν στο δρόμο κιόλας οι μοιρολογίστρες!

Θυμήσου, λοιπόν, το δημιουργό σου, πριν της ζωής σου σπάσει η ασημένια αλυσίδα και το χρυσό λυχνάρι συντριφθεί· πριν τσακιστεί η στάμνα στην πηγή και σπάσει το μαγγάνι στο πηγάδι.

 

Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη - Λευτέρης Παπακώστας

 

21 Ιουνίου

 («ΠΥΞΙΔΑ» ΦΟΡΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ) / 12:00

 

«Βοήθεια»Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας

Δομή: «Πυξίδα», φορέας ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης

Ομάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς

 

Επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς παρουσιάζουν επιστολές προς προσφιλή τους πρόσωπα. Μέσω των επιστολών, οι ασθενείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν διασχίζοντας την «ομίχλη» της ψυχικής ασθένειας, καθώς και να μεταδώσουν τη δική τους -προσωπική- εικόνα του κόσμου, ως μέσο για την αποδοχή του «άλλου». Η δράση συνδιαλέγεται με βιβλικό απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 13, 14, «Το θάρρος να αντικρίζεις τον άλλον»).

 

Βιβλικό απόσπασμα

Κατά Ματθαίον, Κεφ. 13, 14

Εκείνη την ημέρα ο Ιησούς βγήκε από το σπίτι και καθόταν δίπλα στη λίμνη. Γύρω του μαζεύτηκε πολύς κόσμος· γι' αυτό μπήκε και κάθισε σ' ένα καΐκι κι όλος ο κόσμος στεκόταν στο γιαλό.

Τους είπε πολλά με παραβολές: «Βγήκε ο σπορέας να σπείρει. Καθώς έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν στο δρόμο, κι ήρθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Άλλοι έπεσαν σε έδαφος πετρώδες, που δεν είχε πολύ χώμα, κι αμέσως φύτρωσαν, γιατί το χώμα ήταν λιγοστό. Μόλις όμως ανέτειλε ο ήλιος κάηκαν και, επειδή δεν είχαν ρίζες, ξεράθηκαν. Άλλοι σπόροι πάλι έπεσαν στ' αγκάθια και, όταν τ' αγκάθια μεγάλωσαν, τους έπνιξαν. Τέλος άλλοι έπεσαν στο γόνιμο έδαφος και έδωσαν καρπό, άλλοι εκατό φορές περισσότερο, άλλοι εξήντα κι άλλοι τριάντα. Όποιος έχει αυτιά για ν' ακούει, ας ακούει Πήγαν τότε οι μαθητές του και τον ρώτησαν: «Γιατί τους μιλάς με παραβολές;» Αυτός τους απάντησε: «Γιατί σ' εσάς έδωσε ο Θεός να γνωρίσετε τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, σ' εκείνους όμως όχι. Όποιος έχει, σ' αυτόν θα δοθεί, και μάλιστα με το παραπάνω. Όποιος όμως δεν έχει, κι αυτό που έχει θα του το πάρουν. Γι' αυτό τους μιλάω με παραβολές· για να μη βλέπουν ενώ βλέπουν, κι ενώ ακούν να μην ακούν ούτε να καταλαβαίνουν, μήπως έτσι κάποτε μετανοήσουν. Τότε θα εκπληρωθεί σ' αυτούς η προφητεία του Ησαΐα, η οποία λέει: Θ' ακούσετε με την ακοή μα δε θα καταλάβετε, και θα δείτε μα δε θ' αντιληφθείτε. Γιατί έγινε αναίσθητη η καρδιά αυτού του λαού, και με τ' αυτιά βαριάκουσαν κι έκλεισαν τα μάτια τους· για να μη δούνε με τα μάτια κι ακούσουν με τ' αυτιά και καταλάβουν με την καρδιά, κι επιστρέψουν σ' εμένα και τους γιατρέψω.

 

Συνεργάτες Χρήστος Χρυσόπουλος - Δανάη Παπουτσή

 

 

22 Ιουνίου

 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ) / 12:00

«Χαρά» − Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης

Δομή: Καλός Ποιμένας - Στέγη Ανηλίκων Πειραιά

Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι

 

Μια γιορτή με τη μορφή πομπής στους δρόμους του Πειραιά, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου και μαθητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Με αφετηρία το βιβλικό απόσπασμα «Τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Θεού» από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 18), τα παιδιά προσκαλούν τους διαβάτες να μοιραστούν τη νεανικότητα της αυθόρμητης χαράς με τη δράση να καταλήγει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Βιβλικό απόσπασμα
Κατά Ματθαίον, Κεφ. 18

 

Εκείνη την ώρα, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και τον ρώτησαν: «Ποιος είναι άραγε ανώτερος στη βασιλεία του Θεού;» Ο Ιησούς φώναξε τότε ένα παιδάκι, το 'βαλε να σταθεί ανάμεσά τους και είπε: «Σας βεβαιώνω πως αν δεν αλλάξετε κι αν δε γίνετε σαν τα παιδιά, δε θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδί, αυτός είναι ο ανώτερος στη βασιλεία του Θεού. Και όποιος δεχτεί ένα τέτοιο παιδί στο όνομά μου, δέχεται εμένα τον ίδιο.

»Όποιος γίνει αφορμή να κλονιστεί ένας απ' αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σ' εμένα, είναι προτιμότερο γι' αυτόν να κρεμάσει μια μυλόπετρα στο λαιμό του και να καταποντιστεί στη θάλασσα.Αλίμονο στον κόσμο για τα σκάνδαλα που έχει ν' αντιμετωπίσει. Γιατί αναγκαστικά θα έρθουν τα σκάνδαλα· μα αλίμονο στον άνθρωπο που προκαλεί το σκάνδαλο. Αν σε σκανδαλίζει κάτι τόσο σπουδαίο σαν το χέρι σου ή το πόδι σου, κόψε τα και πέταξέ τα. Γιατί είναι προτιμότερο για σένα να μπεις στην αληθινή ζωή κουλός ή κουτσός, παρά να έχεις δύο χέρια ή δύο πόδια και να σε ρίξουν στην αιώνια κόλαση. Κι αν κάτι τόσο σπουδαίο σαν το μάτι σου σε σκανδαλίζει, βγάλ' το και πέταξέ το. Γιατί είναι προτιμότερο για σένα να μπεις μονόφθαλμος στην αληθινή ζωή, παρά να έχεις μάτια και να σε ρίξουν στην πύρινη κόλαση.

»Προσέξτε, μην περιφρονήσετε κανένα απ' αυτούς τους μικρούς, γιατί σας βεβαιώνω πως οι άγγελοί τους στον ουρανό βλέπουν συνεχώς το πρόσωπο του ουράνιου Πατέρα μου.

 

Συνεργάτες Μαρία Ρεντίφη - Παιδικό και Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι Πειραϊκού Συνδέσμου - Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας

 

Την ίδια ημέρα

(ΔΕΚΑΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ)  / 19:00
«Χαρά» − Το όνειρο του νέου ανθρώπου

Δομή: ΚΟ.Δ.Ε.Π. | Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά
Ομάδα: Μαθητές του Προγράμματος Διδακτικής Αλληλεγγύης της ΚΟΔΕΠ

Η ανάγκη των νέων να στοιχειοθετήσουν την ατομικότητά τους σε ένα περιβάλλον δίχως σταθερές ταυτότητες γίνεται η αφετηρία για μια δράση στον χώρο του δεκάτου γυμνασίου που διερευνά τη συναδελφοσύνη, τη φαντασία, την ορμή και την ευρύτητα πνεύματος της νεότητας ως αξίες δημιουργίας και αλλαγής. Το βιβλικό απόσπασμα «Τα παιδιά γνωρίζουν το πρόσωπο του Θεού» από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Κεφ. 18), αποτελεί το εφαλτήριο και για την συγκεκριμένη δράση.

Βιβλικό απόσπασμα
Κατά Ματθαίον, Κεφ. 18

 

Εκείνη την ώρα, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και τον ρώτησαν: «Ποιος είναι άραγε ανώτερος στη βασιλεία του Θεού;» Ο Ιησούς φώναξε τότε ένα παιδάκι, το 'βαλε να σταθεί ανάμεσά τους και είπε: «Σας βεβαιώνω πως αν δεν αλλάξετε κι αν δε γίνετε σαν τα παιδιά, δε θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδί, αυτός είναι ο ανώτερος στη βασιλεία του Θεού. Και όποιος δεχτεί ένα τέτοιο παιδί στο όνομά μου, δέχεται εμένα τον ίδιο.

»Όποιος γίνει αφορμή να κλονιστεί ένας απ' αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σ' εμένα, είναι προτιμότερο γι' αυτόν να κρεμάσει μια μυλόπετρα στο λαιμό του και να καταποντιστεί στη θάλασσα.Αλίμονο στον κόσμο για τα σκάνδαλα που έχει ν' αντιμετωπίσει. Γιατί αναγκαστικά θα έρθουν τα σκάνδαλα· μα αλίμονο στον άνθρωπο που προκαλεί το σκάνδαλο. Αν σε σκανδαλίζει κάτι τόσο σπουδαίο σαν το χέρι σου ή το πόδι σου, κόψε τα και πέταξέ τα. Γιατί είναι προτιμότερο για σένα να μπεις στην αληθινή ζωή κουλός ή κουτσός, παρά να έχεις δύο χέρια ή δύο πόδια και να σε ρίξουν στην αιώνια κόλαση. Κι αν κάτι τόσο σπουδαίο σαν το μάτι σου σε σκανδαλίζει, βγάλ' το και πέταξέ το. Γιατί είναι προτιμότερο για σένα να μπεις μονόφθαλμος στην αληθινή ζωή, παρά να έχεις μάτια και να σε ρίξουν στην πύρινη κόλαση.

»Προσέξτε, μην περιφρονήσετε κανένα απ' αυτούς τους μικρούς, γιατί σας βεβαιώνω πως οι άγγελοί τους στον ουρανό βλέπουν συνεχώς το πρόσωπο του ουράνιου Πατέρα μου.

 

Συνεργάτες: Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη - Κων.να Βισβιροπούλου

 

23 Ιουνίου
( ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ) / 20:00

 «Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου, στις εργατικές πολυκατοικίες

Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιάς

Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων

 

Περφόρμανς στον χώρο των εργατικών πολυκατοικιών της Κοκκινιάς. Προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μπλέκονται με αγαπημένα μουσικά κομμάτια για την ιστορία της περιοχής, και σε διάλογο με το Βιβλίο του Ιώβ (Κεφ. 13, «Η καρτερία του Ιώβ») μιλούν για την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.

 

Βιβλικό απόσπασμα

 Ιώβ. Κεφ. 13

Μόνο δυο πράγματα παραχώρησέ μου, Θεέ μου,

κι εγώ από μπροστά σου δε θα κρυφτώ:

Πάρε το χέρι σου από πάνω μου,

ο φόβος σου να μη με τρομάζει.

Έπειτα, πάρε εσύ το λόγο

κι εγώ θα σου αποκρίνομαι·

ή εγώ να μιλήσω κι απάντησέ μου εσύ.

Πόσες είν' οι ανομίες κι οι αμαρτίες μου;

Τις παραβάσεις δείξε μου

και τα κρίματά μου.

Γιατί το πρόσωπό σου κρύβεις

κι εχθρό σου με θαρρείς;

Θες να τρομάξεις ένα φύλλο ανεμόδαρτο;

θες να τα βάλεις μ' ένα άχυρο ξερό;

Μου καταμαρτυρείς πικρές κατηγορίες

και μου καταλογίζεις τις αμαρτίες της νιότης μου.

Με περιορίζεις,

με παρακολουθείς όπου κι αν πάω,

σημειώνεις ακόμα και τα ίχνη μου.

Καθώς το σάπιο ξύλο καταστρέφομαι,

σαν ρούχο σκοροφαγωμένο.

 

Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου - Μαρίνα Κανελλοπούλου

 

24 Ιουνίου
(ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) / 19:30

 «Αγάπη» - Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη

Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιά

 

Με οδηγό τη «Δύναμη της αγάπης», από τη γνωστή Α' Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, οργανώνεται στο Χατζηκυριάκειο ένα γεύμα με οικοδεσπότες τα παιδιά. Η προσφορά, η φροντίδα και η ανταπόδοση είναι τα βασικά συστατικά αυτού του βιωματικού καλλιτεχνικού δρώμενου.

Βιβλικό απόσπασμα
Αποστόλου Παύλου: Α' Επιστολή προς Κορινθίους

Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει

 

Συνεργάτες: Γεράσιμος Δεστούνης - Βίλμα Ανδριώτη

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ